Woensdag 7 juni

Politieberichten van woensdag 8 juni


Identiteit zwaar gewonde wielrenner gezocht

JELLUM – De politie is op zoek naar de identiteit van een nog onbekende wielrenner. De man raakte dinsdagmiddag omstreeks 17.10 uur gewond bij een ernstige aanrijding op de Hegedyk in Jellum. De wielrenner kwam vanaf het fietspad en reed de rijbaan op. Ondanks krachtig remmen kon een 39-jarige automobiliste uit Marrum een aanrijding niet meer voorkomen. De wielrenner raakte hierbij zwaar gewond. Het slachtoffer werd gestabiliseerd door het personeel van de ambulance en traumahelikopter. Vervolgens werd de man per helikopter overgevlogen naar het UMCG in Groningen. De wielrenner had geen identiteitspapieren bij zich. En gezien zijn ernstige verwondingen konden hulpverleners ook niet met hem communiceren. De politie is dan ook op zoek naar de identiteit van deze nog onbekende wielrenner. Daarbij werd onder andere gebruik gemaakt van Burgernet en twitter. Desondanks is de indentiteit van de man nog steeds onbekend.Het is een man van 40 á 50 jaar oud, met een normaal postuur en donkerblond haar. Hij droeg een ouderwetse Oakley zonne(fiets) bril. Hij droeg een zwarte fietsbroek en een geel zwart fietsshirt. Beide van het merk Alpigni Sportswear. De man reed op een zwart rode fiets van het merk Specialized, type Epic. Over het zadel zat een blauwe zadelhoes en onder het zadel hing een grijs fietstasje. Kijk voor foto’s van de fiets ophttp://www.politie.nl/friesland


Verdachten aangehouden voor gijzeling

GERKESKLOOSTER- De politie heeft maandagmorgen een 43-jarige inwoner van Noardburgum aangehouden op verdenking van wederrechtelijke vrijheidsberoving, huisvredebreuk, bedreiging en diefstal. Zaterdagavond werd hiervoor al een 35-jarige inwoner van Zwagerbosch aangehouden. De misdrijven vonden zaterdagavond 4 juni plaats in een woning aan de Klaarkamp in Gerkesklooster. De andere bedreigingen vonden diezelfde avond plaats bij een woning in het Groningse Lutjegast.

Gerkesklooster

Rond 20.45 uur belden twee mannen aan bij de woning van het slachtoffer in Gerkesklooster. Toen de 41-jarige bewoner de deur opende, vertelden het duo dat zij op zoek waren naar een man die bij het slachtoffer in de woning zou zijn. Vervolgens drongen zij de woning binnen en doorzochten het huis. Toen zij de gezochte man niet in de woning aantroffen, dreigde het duo de bewoner te doden als hij niet vertelde waar de door hen gezochte persoon zou zijn. Toen hij zijn belagers duidelijk maakte van niets te weten, werd hij vastgepakt en met dwang in een auto geduwd. Ook namen de verdachten twee dozen met alcoholische dranken uit zijn woning mee. Tijdens de rit werd het slachtoffer meerderde malen met de dood bedreigd. Vervolgens reden de ontvoerders met hun slachtoffer naar Lutjegast.

Lutjegast

Bij een woning aan de Eibersburen in Lutjegast werd door de verdachten tegen de deuren geschopt en bedreigden zij de bewoners. De 35-jarige bewoner belde vervolgens de via 1-1-2 de politie en gaf een goed signalement en kenteken van de auto door. Het duo vertrok, waarna de man uit Gerkesklooster op een parkeerterrein in de nabijheid van de woning vrij werd gelaten. Ook de 43-jarige verdachte stapte uit de auto en verdween. De 35-jarige verdachte uit Zwagerbosch reed vervolgens in zijn auto weg. Hij werd even later door de politie aangehouden op verdenking van de bedreigingen die hij had geuit in Lutjegast. Ook bleek de verdachte onder invloed van alcohol te zijn. Op het bureau blies de verdachte op de ademanalyse 880 ugl. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en kreeg voor het rijden onder invloed proces-verbaal. Tijdens het onderzoek door de politie in Groningen kwam ook naar voren dat de verdachte uit Zwagerbosch betrokken was geweest bij de gijzeling, bedreiging en diefstal in Gerkesklooster. Hij werd voor verhoor ingesloten in het politiebureau. Maandag volgde de aanhouding van de 43-jarige inwoner van Noardburgum. De oorzaak van gijzeling ligt vermoedelijk in een caféruzie die enige maanden geleden speelde. Beide mannen zitten nog vast en worden in de loop van vandaag geleidt voor de rechter-commissaris.

Verdachte meldt zich voor aanrijden van verkeersbrigadier

LEEUWARDEN- De politie heeft dinsdagmorgen een 35-jarige inwoner van Leeuwarden op het politiebureau ontboden. De man wordt verdacht van het opzettelijk aanrijden van een verkeersbrigadier op 22 mei 2011. Dit alles vond plaats op de kruising Krijn van den Helmstraat met de Jan Evenhuisstraat. De verkeersbrigadier was hier bezig met het regelen van het verkeer in verband met de Marathon van Leeuwarden. De bestuurder reed door een afzetting en raakte daarbij de verkeersbrigadier die daarbij licht gewond raakte. Getuigen wisten het kenteken van de auto te noteren en gaven dit aan de politie door. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Drie auto-inbraken

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt auto-inbraken in twee geparkeerde auto’s aan De Tjonger en één aan De Wetering. In de nacht van maandag op dinsdag werden de auto’s, allemaal van het merk Volkswagen, opengebroken. Vervolgens werden de ingebouwde navigatiesystemen gestolen. De gedupeerde eigenaren deed aangifte. Agenten hebben inmiddels buurtonderzoek gehouden.

Vrouw aangehouden voor diefstal GSM

WOLVEGA- De politie heeft een onderzoek naar de diefstal van een mobiele telefoon afgerond. Het toestel werd op 24 mei gestolen in een school aan de Sportlaan. Tijdens het onderzoek werd een 22-jarige vrouw uit Wolvega aangehouden. Op 24 mei werd de telefoon in een onbewaakt moment uit de tas van een 24-jarige docente gestolen. Zij deed aangifte. Men kwam de verdachte, die op de zelfde school werkzaam is, op het spoor toen zij op 6 juni werd gebeld. De aangeefster herkende de ringtone en stelde een onderzoek in. Tijdens het onderzoek bleek dat de verdachte de gestolen telefoon in haar bezit had. Zij werd aangehouden en tegen haar werd proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden voor bedreiging en mishandeling

DRACHTEN- De politie heeft een onderzoek naar bedreiging en mishandeling afgerond. De misdrijven vonden plaats op 18 maart toen een 25-jarige inwoonster van Drachten op Hooizolder werd mishandeld en bedreigd door een 54-jarige inwoner van Drachten. De verdachte werd dinsdagmiddag aangehouden en voor verhoor ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. De oorzaak ligt vermoedelijk in de relationele sfeer.

Man aangehouden in onderzoek naar insluipingen

LEEUWARDEN – Het woninginbrakenteam van de politie Fryslân heeft dinsdagochtend vroeg in een onderzoek naar insluipingen een 45-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De man wordt verdacht van het verlenen van ondersteunende handelingen, zoals het op de uitkijk staan, en het pinnen met gestolen pinpassen. In het onderzoek werd eerder al een 34-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden. Zij bekende tijdens de verhoren negen insluipingen en berovingen in Leeuwarden. De vrouw zit dan ook nog steeds vast. Ook de 45-jarige man werd voor nader onderzoek ingesloten.

Agressieve winkeldief aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagochtend op de Wirdumerdijk een 35-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van winkeldiefstal, mishandeling en huisvredebreuk. De Leeuwarder was eerder die ochtend een winkel binnen gegaan. Het personeel herkende de man omdat hij een winkelverbod had. De beveiliging werd dan ook gebeld. Bij het verlaten van de winkel werd de 35-jarige man aangesproken door de beveiligingsmedewerkster. Er ontstond een worsteling en een omstander besloot de beveiligingsmedewerkers te helpen. Samen hielden ze de verdachte onder bedwang en droegen hem over aan de gewaarschuwde agenten. Al snel werd duidelijk dat de Leeuwarden ook goederen had gestolen uit de winkel. Dit was namelijk te zien op de beelden van een bewakingscamera. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden op verdenking van inbraken

LEEUWARDEN – Medewerkers van het woninginbrakenteam van de politie Fryslân hebben dinsdagmiddag op de Zuidergrachtswal een 37-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van twee inbraken in Harlingen. Op 8 april 2011 werd ingebroken in een peuterspeelzaal aan de Grettingalaan in Harlingen. Daarbij werd onder andere een pinpas buit gemaakt. Met deze pas werd vervolgens gepind. Een bewakingscamera registreerde deze pintransactie. Agenten kregen deze beelden en herkenden daarop de 37-jarige Leeuwarder. De officier van justitie gaf vervolgens toestemming op de Leeuwarder buiten heterdaad aan te houden. Medewerkers van het woninginbrakenteam zagen 34-jarige man dinsdagmiddag lopen over de Zuidergrachtswal. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Dit omdat hij ook nog van andere (woning) inbraken in Harlingen wordt verdacht. De Leeuwarder werd voor nader onderzoek ingesloten.

BMW gestolen

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt de diefstal van een zwarte BMW 5-serie met kenteken71-NH-NX. De auto werd in de nacht van maandag op dinsdag bij een woning aan de Winterakoniet gestolen. De 45-jarige eigenaar uit Leeuwarden deed aangifte.

Rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding

OLDEHOLTWOLDE- De politie heeft dinsdagmiddag op de A32 het rijbewijs van een 45-jarige inwoner van Surhuisterveen ingevorderd. De snelheid van de automobilist werd met een lasergun gemeten. Ter plaatse werd 177 kilometer per uur gemeten daar waar 120 kilometer per uur is toegestaan. Naast de invordering van het rijbewijs kreeg de automobilist kreeg proces-verbaal.

500 voertuigen gecontroleerd tijdens landbouwcontroles

FRYSLAN – De politie heeft de afgelopen maand mei intensief gecontroleerd op het landbouwverkeer. Al sinds enkele jaren houdt de Friese politie deze controles op de momenten dat de agrariërs, in het voor- en in het najaar, veel op de weg en in het verkeer aanwezig zijn.

Het accent bij de controle ligt dit jaar op het op de juiste wijze markeren van de verwisselbare uitrustingsstukken. Deze uitrustingsstukken zijn die (machineonder)delen die in de hef van de tractor worden geplaatst. Sinds twee jaar worden deze machines geen ‘lading’ genoemd maar uitrustingstukken. Bij de meeste agrariërs is dit niet in orde. Zo moet er altijd een bord met diagonale strepen op de uitrustingsstukken zitten.

66 bekeuringen

Van 15 april t/m 15 mei werden in totaal 500 voertuigen gecontroleerd waarbij 66 bekeuringen werden uitgeschreven en 51 waarschuwingen gegeven. De meeste bekeuringen werden uitgeschreven voor overtredingen zoals defecte verlichting (32x), het ontbreken van een afgeknotte driehoek (34x), kapotte of ontbrekende spiegels (10x), het onjuist voeren van scherpe delen (9x), niet gekoppelde remmen (7x) en de onjuiste/onvolledige markering bij de breedte van het voertuig (8x).

Verkeersveiligheid

De ervaring leert dat ongeveer 70 % van de landbouwvoertuigen niet voldoet aan de inrichtingseisen, voertuigeisen en/of gebruikerseisen. Bij de ongevallen met landbouwvoertuigen is het niet voldoen aan de eisen die aan het landbouwverkeer gesteld zijn, vaak mede oorzaak van het ongeval. Dan gaat het om gebreken aan; de verlichting, uitstekende delen, kapotte of ontbrekende spiegels, te brede lading of afvallende lading. Belangrijke doelstelling van de landbouwcontroles van de politie Fryslân is het verhogen van de verkeersveiligheid, voor de bestuurders zelf, als voor overige verkeersdeelnemers.

Ook in het komende najaar staat er een controleperiode door de gehele provincie gepland.

Brandstichting zeilboot

GORREDIJK- De politie onderzoekt een brandstichting in een zeilboot die dinsdagavond rond 23.00 uur plaatsvond aan de Kalkovens. Een getuige zag drie jongens bij de boot vandaan kwamen en direct daarna stond de boot in brand. De brandweer had de brand snel onder controle, maar kon niet voorkomen dat de boot geheel door de brand werd verwoest. De 49-jarige eigenaar deed aangifte.

Aangehouden voor huiselijk geweld

LEEUWARDEN- De politie heeft een 64-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. De vrouw mishandelde haar 54-jarige partner waarna de politie werd gebeld. Deze hield de verdachte in de woning aan, waarna zij werd overgebracht naar het politiebureau waar ze voor verhoor werd ingesloten.

Vrouw licht gewond bij eenzijdige aanrijding

DE HOEVE- De politie heeft dinsdagavond rond 19.00 uur een eenzijdige aanrijding op de Vinkegavaartweg afgerond. Daarbij raakte een 41-jarige inwoonster van Noordwolde lichtgewond. Die vrouw kwam met het voorwiel van haar auto naast de weg. Toen zij een stuurcorrectie wilde toepassen, verloor zij de macht over het stuur. Ze botste vervolgens tegen een boom en kwam op de kop in de droge sloot terecht. Na behandeling door het ambulance personeel mocht de vrouw naar huis terug keren.

Man aangehouden voor vernieling woning

DRACHTEN- De politie dinsdagmiddag een 42-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van vernieling. De man wordt ervan verdacht een ruit van een woning aan de Robijnekamp te hebben vernield. De verdachte is voor verhoor ingesloten in het politiebureau. Een 40-jarige inwoner van Drachten deed aangifte.

Aangehouden voor diefstal fiets

LEEUWARDEN- De politie heeft dinsdagavond in de Harlingerstraatweg een 31-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal van een fiets. De melder zag de verdachte in de Corellistraat bezig een fiets te stelen en belde direct via 1-1-2 de politie en gaf een goed signalement door. Toen de man in de gaten kreeg dat hij werd betrapt ging hij er vandoor. Even later kon de verdachte worden aangehouden. Hij werd voor verhoor ingesloten in het politiebureau. Een 25-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Kluis gestolen bij inbraak

LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een inbraak die in een bedrijf aan de Einsteinweg op dinsdagavond rond 19.45 uur plaatsvond. Een getuige zag een auto met daarin drie personen die zich verdacht bij het bedrijf ophielden. Toen de agenten bij het bedrijf aankwamen bleek de deur te zijn geforceerd en een kluis uit een kantoorruimte was weg genomen. De eigenaar, een 38-jarige inwoner van Sneek, deed aangifte.

Man aangehouden voor mishandeling

DRACHTEN- De politie heeft dinsdagmiddag op de Melkkelder een 32-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van mishandeling. Er ontstond ruzie toen de hond van een 24-jarige man de aangelijnde hond van een vrouw (leeftijd onbekend) aanviel. Daarbij raakte de hond van een vrouw gewond. Tijdens het gevecht probeerde een 26-jarige inwoner van Drachten de honden te scheiden. Hij sprak de eigenaar van de niet aangelijnde hond op zijn gedrag aan waarna er ruzie ontstond. Tijdens de ruzie kwam de 32-jarige verdachte zich met de zaak bemoeien en sloeg de 26-jarige man tegen zijn hoofd. Hij werd vervolgens door de inmiddels gewaarschuwde agenten aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Ook de twee andere mannen werden aangehouden. Na overleg met officier van justitie werden de beide mannen heengezonden. Tegen de 32-jarige man werd proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden voor poging tot doodslag

HEERENVEEN- De politie heeft dinsdagmiddag een 25-jarige automobilist uit Heerenveen aangehouden op verdenking van poging tot slag. De man had eerder die middag zijn auto geparkeerd op de Koornbeursweg. Echter niet in één van de parkeervakken. Daarnaast stond de auto ook nog eens hinderlijk in de weg en dat was reden voor een parkeercontroleur om een bekeuring uit te schrijven. De automobilist kwam aanlopen en begon te schreeuwen. Volgens de parkeercontroleur was een normaal gesprek met de man niet te voeren. Ook omstanders probeerden de man tot bedaren te brengen, maar ook dat had geen effect. De 25-jarige stapte in zijn auto en reed achteruit. De parkeercontroleur moest aan de kant springen om een aanrijding te voorkomen. De politie werd gewaarschuwd en de hevig geschrokken controleur deed aangifte van poging tot doodslag. Tevens spraken de agenten met diverse getuigen. Een surveillerende motoragent zag later die middag de man bij zijn geparkeerde auto staan op het Gashouderplein. De bestuurder werd vervolgens aangehouden. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt en ook het rijbewijs van de man werd ingevorderd.

Twee mannen aangehouden na diefstal brandstof

GROU – De politie heeft in de nacht dinsdag op woensdag op de A32 nabij Grou een 23-jarige inwoner van Peize en een 32-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal. Surveillerende agenten stonden op het viaduct over de A32 en zagen dat een auto op de vluchtstrook stond. De inzittenden stapten uit, liepen naar de kofferbak en gooiden vervolgens een aantal goederen in de struiken naast de snelweg. Het was voor de agenten echter niet goed te zien wat het betrof. Reden genoeg om de twee mannen te vragen wat ze aan het doen waren. Eén van de mannen verklaarde dat hij een zak met afval had weg gegooid. Na onderzoek bleek dit niet te kloppen. In de struiken vonden de agenten namelijk een aantal jerrycans. De jerrycans bleken gevuld met brandstof en waren, gezien het opschrift, eigendom van Defensie. Het duo werd vervolgens aangehouden op verdenking van diefstal van brandstof. De twee werden overgebracht naar het politiebureau. Ook de auto van de mannen werd in beslag genomen. De Koninklijke Marechaussee stelt een nader onderzoek in. De twee aangehouden verdachten zijn namelijk militair.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan