Politieberichten van woensdag 30 november

Containerbrand

DRACHTEN – De politie is op zoek naar getuigen van een containerbrand die in de nacht van dinsdag op woensdag plaatsvond op het Grootzand. Rond 04.00 uur ontstond er brand in een container bij een woning en nabij een coniferenhaag. De brandweer die snel ter plaatse was, kon erger voorkomen.In de nacht van vrijdag op zaterdag rond 06.00 uur ging een geparkeerde auto die voor een garage van een woning aan de Gernaerd in stond vlammen op.Door snel ingrijpen van de brandweer kon worden voorkomen dat de garage in vlammen opging. In beide gevallen sluit de politie brandstichting niet uit.

De politie wil graag in contact komen met mensen die mogelijk meer informatie hebben over de containerbranden. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000. Uiteraard kunt u uw buurtagent Jan Steegstra ook van de nodige informatie voorzien.

Invordering rijbewijs

DRONRIJP – De politie heeft dinsdag rond 10.00 uur het rijbewijs ingevorderd van een 42-jarige inwoner van Zuidwolde. Tijdens een snelheidscontrole reed de man met 183 kilometer per uur over de A31 waar 120 kilometer is toegestaan. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Man bekent 28 woninginbraken

LEEUWARDEN – De politie heeft met de aanhouding van een 29-jarige inwoner van Sneek een groot aantal woninginbraken opgelost. De man werd begin november aangehouden na een inbraak in een woning aan de Gele Lis in Sneek. Tijdens de verhoren bekende de Sneker dat hij de afgelopen maanden in Leeuwarden in 27 woningen en in Sneek in één woning had ingebroken. De medewerkers van het woninginbrakenteam reden met de verdachte een aantal keren door Leeuwarden. Tijdens deze autoritten wees de 29-jarige aan waar hij zijn slag had geslagen. Op vordering van de officier van justitie werd de man geleidt voor rechter-commissaris. Die besloot hem voor 30 dagen in bewaring te stellen. De man zal worden geplaatst in een inrichting voor stelselmatige
daders, de zogenaamde ISD-maatregel.

De maatregel ISD is een maatregel om meerderjarige stelselmatige daders te plaatsen in een daartoe aangewezen inrichting. Met deze maatregel heeft de wetgever beoogd stelselmatige daders, die door het plegen van reeksen delicten veel criminaliteit en onveiligheid veroorzaken, voor een periode van maximaal twee jaar in een inrichting te plaatsen die specifiek voor hen bestemd is.

Man gewond bij eenzijdig ongeval

BOER – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een eenzijdig ongeval afgehandeld waarbij een man (leeftijd en woonplaats onbekend) aan zijn rug gewond raakte. De man reed in zijn auto en raakte door onbekende oorzaak de macht over het stuur kwijt. Hij belandde met zijn auto in een sloot. Toen de agenten ter plaatse kwamen bleek dat de bestuurder door het ongeval last van zijn rug had gekregen en hij werd door een omwonende thuis gebracht. Daar besloot hij toch naar het ziekenhuis te gaan om zich te laten onderzoeken.

Aangehouden voor diefstal brandstof

JOURE – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een 27- en een 29-jarige man zonder vaste woon of verblijfplaats aangehouden op verdenking van diefstal van brandstof. Een oplettende getuige zag dat twee personen in een auto zich verdacht ophielden in de omgeving van de Industrieweg. Hij gaf via 1-1-2 het kenteken, kleur en merk van de auto aan de politie door. De agenten zagen de auto even later op een parkeerterrein staan. Toen zij de parkeerplaats opreden doken de twee mannen achter een andere auto weg. Tijdens het onderzoek troffen de agenten in de auto van de verdachten een aantal jerrycans met brandstof en een slang aan. De mannen werden aangehouden en voor nader onderzoek in het politiebureau ingesloten. De auto en de brandstof werden in beslag genomen.

Rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding

OUDWOUDE – De politie heeft dinsdagavond het rijbewijs van een 65-jarige inwoner van Buitenpost ingevorderd. Agenten zagen de man in zijn auto op de Lauwersmeerweg rijden en constateerden een snelheid van 136 kilometer per uur waar 80 kilometer is toegestaan. De bestuurder moest zijn rijbewijs inleveren en tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Inbraak woning

LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar een insluiping in een woning aan de Lammerstraat. Toen de bewoonster boven was, hoorde zij gestommel beneden. Eenmaal beneden zag zij dat haar tassen open stonden en waren doorzocht. Haar bankpassen, mobiele telefoons en rijbewijs bleken te zijn weggenomen. De 41-jarige bewoonster deed aangifte.

Aangehouden voor belediging

LEEUWARDEN- De politie heeft dinsdagmiddag in de Johan Walestraat een 63-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van belediging. De agenten betrapten de automobilist toen hij 41 kilometer per uur te snel reed. Omdat hij het niet eens was met het aangezegde proces-verbaal, schold hij de agenten uit. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt voor belediging (500 euro) en voor het overschrijden van de maximum snelheid.

Vrouw aangehouden voor verlaten plaats ongeval

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op de A7 een 47-jarige inwoonster van Den Haag aangehouden op verdenking van het verlaten van de plaats van een ongeval en voor het rijden onder invloed. Via de Meldkamer Noord-Nederland kregen de agenten een melding uit te kijken naar een grijze auto met daarin een beschonken bestuurster. Deze vrouw was in Groningen betrokken geweest bij een aanrijding en was zonder haar identiteit bij de tegenpartij kenbaar te maken in haar auto vertrokken. Agenten zagen de aan de voorzijde beschadigde auto met daarin de beschonken vrouw ter hoogte van de afslag Drachten-Haven rijden en gaven haar een stopteken. De vrouw werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar zij 375 ug/l blies. Zij werd voor nader verhoor ingesloten. Tegen haar werd proces-verbaal opgemaakt.

Geluidsapparatuur in beslaggenomen

LEEUWARDEN- De politie heeft dinsdagavond in een woning aan de Larixstraat tegen een 36-jarige bewoner drie keer proces-verbaal opgemaakt voor aanhoudende geluidsoverlast. Toen voor de derde keer opnieuw bij de verdachte (muziek)geluidsoverlast werd geconstateerd, werd naast het proces-verbaal ook de muziekinstallatie in beslag genomen.

Woning beschadigd na containerbranden

LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een containerbrand die plaatsvond in de Sweelinckstraat waarbij schade aan een woning ontstond. Rond 03.30 uur werden de bewoners wakker van rook. Drie containers bleken in brand te staan. Omdat door de brand een raam van de woning was geknapt kwam de rook de woning binnen. De brandweer had de brand snel onder controle.112Fryslan