Politieberichten van dinsdag 29 december 07:00 uur tot woensdag 30 december 07:00 uur.

Leeuwarden: politie houdt regionale schennispleger aan
De politie heeft het onderzoek naar een schennispleger die in de provincie actief was gestart. In de afgelopen maanden kwamen bij de politie 14 aangiftes en nog een tiental meldingen over de man binnen. De man maakte tijdens de vergrijpen, bijna altijd gebruik van een witte bestelbus of een blauwe personenauto die hij dan langs de weg parkeerde. Tijdens het passeren, waarbij de slachtoffers op hun fiets reden, liet de man zijn geslachtsdeel zien, waarbij hij hoopte op een reactie van de langs fietsende vrouwen. Hierna ging hij naast zijn auto staan. Hij richtte zich op vrouwen en soms op jonge meisjes.

Aanhouding
Onlangs liep de man, een 42-jarige inwoner van Leeuwarden tegen de lamp in St. Annaparochie. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar hij over de feiten werd gehoord.

Verhoor
De verdachte bekende tijdens het verhoor de feiten gepleegd te hebben. Hij verklaarde tijdens de verhoren ook, dat hij zijn gedragingen als een probleem ervaart. Het probleem had zich volgens hem, in de afgelopen maanden pas ontwikkeld. Dit past ook in het beeld van de aangiftes en meldingen die bij de politie zijn binnengekomen. Alle melders en aangevers zijn van aanhouding van de verdachte op de hoogte gesteld.

De politie zou graag nog in contact komen met mensen die ook slachtoffer zijn geworden van de 42-jarige Leeuwarder. Zij kunnen contact opnemen met de politie opnemen via 0900-8844.

Arum: politie houdt acht vandalen aan
De politie heeft de afgelopen dagen een onderzoek afgerond van de vernieling van een bus. Deze werd op 22 december door acht jongeren in de leeftijd van 13 tot en met 16 jaar, allen inwoners van Arum, met “ijsballen” in de Schoolstraat bekogeld waarbij deze beschadigd raakte. Ook werd raam van de bus door de ijsballen in zijn geheel vernield. Een mevrouw die in de bus zat, liep door de glassplinters verwondingen op. De bestuurster, een 48-jarige inwoner van Tirns, deed namens de eigenaar van de bus aangifte. De verdachten bekenden tijdens de verhoren de vernieling en tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt. De politie wil graag in contact komen met de inzittende van de bus die gewond raakte. Dit voor het doen van aangifte. Zij kan contact opnemen met de politie via 0900-8844.

Oudeschoot: politie handelt aanrijding met letsel af
De politie heeft dinsdagmorgen een aanrijding die op de Rijksweg A32 plaatsvond afgehandeld. Door het gladde wegdek raakte een 36-jarige automobilist uit Drachten de macht over het stuur kwijt en sloeg met zijn ter hoogte van de afslag Mildam over de kop. De man is met nekklachten en een hoofdwond per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De politie vraagt bestuurders in Fryslân om alert te blijven in het verkeer. Door bevriezing van “natte” weggedeelten, kan het plaatselijk erg glad worden.

Sneek: brand in oliebollenkraam
De politie heeft de brandweer geassisteerd bij een brand in een oliebollenkraam op de Zonnedauw. Dinsdagmorgen, tijdens het aanzetten van oven, ontstond er door nog onbekende oorzaak een steekvlam waardoor een 42-jarige inwoonster van Sneek licht gewond raakte. De vrouw is met lichte verwondingen aan haar gezicht per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De brand werd omstanders snel geblust.

Rottevalle: politie handelt eenzijdig ongeval af
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een eenzijdig ongeval op de Rydwei afgehandeld. Tijdens de rit verslikte een 23-jarige man uit Rottevalle zich en verloor hierdoor de macht over het stuur. Daarbij kwam hij tegen het viaduct onder de N31 tot stilstand. Met lichte verwondingen is hij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Kootstertille: politie zoekt getuigen van vernieling
De politie is op zoek naar getuigen van vernielingen aan zevental auto’s. De vernielingen zijn gepleegd op dinsdag 29 december tussen 19.45 en 23.00 uur. De auto’s stonden geparkeerd nabij het dorpshuis ‘Tillehuis’ aan de Swanneblom-Strjitte. Van de voertuigen zijn de buitenspiegels vernield. Van de meeste eigenaren is inmiddels aangifte opgenomen. De politie komt graag in contact met getuigen die tussen de genoemde tijdstippen iets gehoord of gezien hebben. Dit kan worden gemeld via 0900 -8844 of via Meld Misdaad Anoniem op 0800 – 7000.

Heerenveen: politie houdt zeven verdachten aan naar vernieling aan auto
De politie heeft dinsdagavond een 20, 22, 26 en een 30-jarige allen uit Schoorl, een 20-jarige uit Groet, een 24-jarige uit Warmenhuizen en een 41-jarige (woonplaats onbekend) aangehouden op verdenking van vernieling. De groep mannen had een auto aan het Breedpad ter hoogte van de hoofdbrug op zijn kant gezet. Een getuige had dit gezien en alarmeerde direct via 1-1-2 de politie. De groep liep weg in de richting van de Gedempte Molenwijk. Op basis van een goed signalement kon de voltallige groep worden aangehouden in een uitgaansgelegenheid aan de Munnikstraat. Deze aanhouding ging gepaard met verzet van de verdachten. De aanwezige agenten hebben fysiek geweld moeten gebruiken om de personen aan te kunnen houden. Zij zijn allen overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De auto liep behoorlijke schade op waaronder een deuk in het dak, meerdere deuken in de rechterflank en een ontzet achterwiel. De 47-jarige eigenaresse van het voertuig uit Heerenveen heeft inmiddels aangifte gedaan.

Leeuwarden: aanhouding na vechtpartij
De politie heeft dinsdagmiddag een 25-jarige man uit Heerenveen en een 25-jarige man zonder vast woon of verblijfplaats aangehouden op verdenking van mishandeling. Tussen de twee ontstond door onbekende reden ruzie in een eetgelegenheid aan de Drachtsterweg. Dat mondde uit in een vechtpartij waarbij de 25-jarige verdachte (zonder vaste woon of verblijfplaats) gewond raakte aan zijn arm en na behandeling in het MCL werd aangehouden. De Heerenvener werd in de eetgelegenheid ter plaatse al aangehouden. Beide zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Akkrum: politie houdt brandstichters aan
De politie heeft een onderzoek afgerond naar een brandstichting die plaatsvond in Folkert Kuiperstrjitte. De brandstichting vond op 10 december plaats doordat twee 24-jarige inwoners van Akkrum een vuurwerkbom voor de voordeur van een woning tot ontploffing hadden gebracht. Daardoor vatte de deur vlam en raakte beschadigd. De mannen die kennelijk schrokken van het effect van de bom, blusten het vuur. Na onderzoek en in overleg met justitie, werden de beide mannen aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Tijdens de verhoren bekenden de beide verdachten. Tegen mannen werd proces-verbaal opgemaakt.

Drachten: geld gestolen na babbeltruc
De politie onderzoekt een diefstal van geld uit een portemonnee die dinsdagavond plaatsvond in een woning aan de Rispinge. Doordat een man zich uitgaf voor een medewerker van thuiszorg werd hij door een 90-jarige inwoonster van Drachten binnengelaten. Nadat hij het geld uit de portemonnee had weggenomen, is de man die een getinte huidskleur had, weggelopen in de richting van de Berglaan. De bejaarde vrouw deed aangifte. Wanneer u dit overkomt, is het advies om direct de politie te alarmeren via 1-1-2.

Harlingen: politie onderzoekt woninginbraak
De politie onderzoekt een woninginbraak die rond middernacht in de nacht van dinsdag op woensdag plaatsvond in de Barkstraat. De bewoners die thuis waren, werden wakker van lawaai in de woning. Toen de bewoners een onderzoek instelden, hoorden zij iemand van de trap afrennen. De inbreker is de woning via een raam binnengekomen. De buit bestond uit een handtas met daarin geld, een mobiele telefoon, identiteitsbewijzen en een rijbewijs. Een 49-jarige inwoner van Harlingen deed aangifte.

Heerenveen: politie onderzoekt vernieling van raam
De politie onderzoekt de vernieling van ramen van een leegstaande woning door vuurwerk. Deze vond dinsdagavond rond 18.00 uur plaats op de Herewal. Vermoedelijk werd er van afstand met een lawinepijl op de woning geschoten, waardoor de ramen aan de onder en bovenzijde van de woning geheel werden vernield. De eigenaar moet nog aangifte.

Fryslân: politie neemt vuurwerk in beslag en deelt bekeuringen uit
De politie heeft het afgelopen etmaal op verschillende plaatsen in Fryslân, vuurwerk in beslaggenomen en proces-verbaal aangezegd aan personen die deze voorhanden hadden.

In Leeuwarden, werden dinsdagavond op het Potmargepaad, een 29 en 31-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor het bezigen van carbid. In Sneek, werd dinsdagmiddag op de Scholeksterlaan, een 18-jarige inwoner van Sneek aangehouden voor het voorhanden hebben van 40 strijkers. In een woning in Boornbergum troffen agenten twee lawinepijlen en 50 nitraatcrackers aan, die eigendom waren van de 19-jarige bewoner. In Fochteloo, kreeg een 19-jarige inwoner van die plaats proces-verbaal, omdat hij strijkers en negen betonbommen in zijn bezit had.

In Heerenveen, werden vier jongens, een 15-jarige inwoner van Lippenhuizen en twee 15-jarige en een 14-jarige inwoner van Heerenveen bekeurd voor het in bezit hebben van illegaal vuurwerk.

De politie waarschuwde dinsdag tijdens surveillances diverse personen omdat zij vroegtijdig vuurwerk aan het afsteken waren. Dit is pas toegestaan op oudejaarsdag vanaf 10.00 uur tot en met nieuwjaarsdag 02.00 uur. De politie houdt de komende dagen nauwlettend de handel en het afsteken van illegaal vuurwerk in de gaten. Heeft u informatie over (de handel in) illegaal vuurwerk, meld het dan bij de politie via 0900 – 8844 of doe dit bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Kijk ook op [url=http://www.youtube.com/politiefryslan]www.youtube.com/politiefryslan[/url]

112Fryslan

})