Fryslân, 11-11-2009 • Politieberichten van dinsdag 10 november 07.00 uur t/m woensdag 11 november 07.00 uur.

Leeuwarden: politie waarschuwt ‘spookfietsers’
De politie heeft dinsdagochtend ruim 30 fietsers, verspreid over een drietal locaties in Leeuwarden, gewaarschuwd voor het feit dat zij tegen het verkeer in fietsen. De laatste tijd heeft de politie klachten gekregen op locaties in de stad waar dit ‘spookfietsen’ veelvuldig plaatsvindt. De controle van maandagochtend vond plaats op de Langdeelstraat, de Goudenregenstraat en de Vrouwenpoortsbrug. Op de Langdeelstraat steken fietsers de rijbaan over om vervolgens tegen het verkeer in de Aldlansdyk over te steken in de richting van de Keizerskroon. Op de Vrouwenpoortsbrug fietst bijna honderd procent van het fietsverkeer komende vanuit het centrum tegen het verkeer in de brug over. Daarna fietsen veel personen de Westersingel op terwijl hier een inrijverbod van toepassing is. Ter plaatse werden 25 fietsers aangesproken. De komende weken zullen er nogmaals controles plaatsvinden waarbij fietsers worden gewaarschuwd. Daarna maken de waarschuwingen plaats voor een bekeuring.

Tjalleberd: bestuurster uit auto gehaald
De politie heeft dinsdagochtend een eenzijdig ongeval op de A7 ter hoogte van Tjalleberd afgehandeld. Een 62-jarige bestuurster uit Drachten zag te laat dat het verkeer stilstond. Daarbij moest zij vol in de remmen en stuurde vervolgens de berm waarna zij in de slip raakte. Met haar auto kwam zij achterste voren in de sloot terecht. Met behulp van de brandweer werd zij weer op het droge geholpen. Voor controle is zij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Na onderzoek mocht zij weer huiswaarts.

Nes: eenzijdig ongeval na overstekende haas
De politie heeft dinsdagochtend een eenzijdig ongeval op de A32 ter hoogte van Nes afgehandeld. Een 32-jarige bestuurder uit Steenwijk reed in de richting van Grou toen er plotseling een haas overstak. De man wilde het dier ontwijken en raakte daardoor de macht over het stuur kwijt. Via de vangrail kwam de auto uiteindelijk op zijn zijkant op de Birstymerdyk terecht. De Steenwijker kon zelf zijn bestelauto uitkomen en is voor nader onderzoek per ambulance overgebracht naar ziekenhuis in Heerenveen. Zijn voertuig werd totalloss weggesleept.

Drachten: fietser en automobiliste gewond na aanrijding
De politie heeft dinsdagmiddag op de Nijtap een aanrijding afgehandeld, waarbij een 32-jarige automobiliste uit Drachten en een 14-jarige fietser uit Drachten gewond raakten. De fietser stak de weg over en de automobiliste kon niet meer tijdig stoppen. Een aanrijding was het gevolg. Zowel de fietser als de bestuurster raakten daarbij gewond. De twee werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Heerenveen: politie houdt automobilist aan
De politie heeft dinsdagmiddag een 40-jarige automobilist (woonplaats nog onbekend) op de Uhlweg aangehouden. Agenten hadden een melding gekregen dat er een automobilist vermoedelijk onder invloed van alcohol zijn auto bestuurde. Toen de agenten de man zagen rijden, gaven zij hem een stopteken. Omdat de man geen identiteitbewijs of rijbewijs kon tonen, werd hij meegenomen naar het politiebureau voor het vaststellen van zijn identiteit. Daar bleek dat de 40-jarige ook nog een verboden mes en een hoeveelheid amfetamine en een patroon voor een vuurwapen bij zich te hebben. Daarnaast stonden er nog twee boetes voor de automobilist open. Omdat de man onder invloed van drugs zijn auto bestuurde, werd zijn rijbewijs ingevorderd. Het mes, de drugs en het patroon werden door de politie in beslag genomen. De 40-jarige is voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: politie ontmantelt twee hennepkwekerijen
De politie heeft dinsdag in de stad twee hennepkwekerijen ontmanteld. De agenten kwamen de twee kwekerijen op het spoor dankzij een anonieme tip en een melding van stankoverlast. Dinsdagmiddag werd in een woning aan de Eikenstraat een hennepkwekerij met 96 planten ontmanteld. De bewoonster moet nog door de politie worden gehoord. ’s Avonds deden de agenten een inval in een woning aan Eestraat. Daar werd een hennepkwekerij met 142 planten ontdekt. In de woning werd de 35-jarige bewoner aangehouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. In beide woningen werden de kwekerijen ontmanteld. De planten en de apparatuur werden in beslag genomen en vervolgens vernietigd.

Broeksterwâld: politie vordert rijbewijs in na rijden onder invloed
De politie heeft dinsdagavond het rijbewijs van een 65-jarige automobilist uit Broeksterwâld ingevorderd. Een getuige had gezien dat de bestuurder de gehele rijbaan nodig had en het vermoeden was dan ook dat de man onder invloed van alcohol reed. De politie werd gewaarschuwd en twee agenten gingen ter plaatse. De automobilist had net zijn auto geparkeerd op de oprit bij zijn woning. De man zat nog in de auto en werd aangesproken door de agenten. De twee zagen dat er nog een geopend bierblik in de auto stond. De 65-jarige kon op straat niet blazen en werd daarom overgebracht naar het politiebureau. Hier werd een bloedproef bij de man afgenomen. Daarnaast werd zijn rijbewijs ingevorderd en kreeg hij een rijverbod van negen uur. Tevens werd er tegen man proces-verbaal opgemaakt.

Bolsward: politie onderzoekt inbraak in winkel
De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de Snekerstraat. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit de winkel werd een grote hoeveelheid sigaretten weggenomen. De agenten waren snel ter plaatse en er werd dan ook direct begonnen met een zoektocht naar de inbrekers. Daarbij werd onder andere een politiehond ingezet. De inbrekers werden niet meer aangetroffen. Namens het gedupeerde winkelbedrijf deed een 38-jarige inwoner van Joure aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Leeuwarden: politie onderzoekt diefstal auto
De politie onderzoekt de diefstal van een witte Volkswagen Caddy met kenteken 18-BN-NN. De auto werd in de nacht van dinsdag op woensdag gestolen vanaf een bedrijfsterrein aan de James Wattstraat. Men kon op het terrein komen door een hek te forceren. Ook elders op het industrieterrein Schenkeschans waren toegangshekken van bedrijven opengebroken. Het is nog onduidelijk of daar ook diefstallen hebben plaatsgevonden.

112Fryslan

})