Politieberichten van woensdag 11 april

Getuigen gezocht brand in boerderij

BLESDIJKE – De politie zoekt getuigen van een brand in een leegstaande woonboerderij aan de Markweg. Op 1 april om 04.00 uur brak er brand uit in de boerderij. Ondanks de snelle komst van de brandweer kon niet worden voorkomen dat de gehele woonboerderij volledig werd verwoest. Uit onderzoek door de politie bleek dat er sprake was van brandstichting. In het onderzoek werd al gesproken met een aantal getuigen. Die verklaarden tegenover de agenten dat ze die bewuste nacht een personenauto bij de brand hadden gezien. De bestuurder was volgens hen een jongen tussen de 20 en 25 jaar oud. Enkele getuigen hadden zelfs nog met hem gesproken. Nog voordat de brandweer was gearriveerd was deze man al weer vetrokken. De politie wil graag in contact komen met deze bestuurder. Hij is mogelijk een belangrijke getuige in het onderzoek naar deze brand. Bent u deze bestuurder of weet u wie deze bestuurder is? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. U kunt uw verhaal ook anoniem vertellen aan rechercheurs van de Criminele Inlichtingen Eenheid. Zij zijn bereikbaar via 088 – 1673775 Ook als u anderszins informatie over de brand heeft, hoort de politie dat graag.

Veel gereedschap bujt gemaakt bij inbraak

WOUDSEND –De politie onderzoekt een inbraak in een bouwkeet op een terrein aan De Zwaan. In het paasweekend werd het slot van de deur geforceerd. Vervolgens werd al het gereedschap, waaronder zagen, boor- en slijpmachines, uit de keet gestolen. Namens het gedupeerde bouwbedrijf deed een 50-jarige inwoner van IJlst aangifte.

Man uit zeilmast gevallen

IDSKENHUIZEN – De politie heeft dinsdagochtend het personeel van de ambulance en de traumahelikopter geassisteerd bij een ongeval op een schip aan de Mastersein. Een 41-jarige inwoner van Langweer wilde een vaandel in de mast van de zeilboot plaatsen. De man zat gezekerd met een lijn aan de mast. Door nog onbekende oorzaak klikte een haak open en het slachtoffer viel dan ook op het dek. Hier werd de man door het personeel van ambulance en traumahelikopter gestabiliseerd. Vervolgens werd de 41-jarige per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Rijbewijs ingevorderd na eenzijdig ongeval

HEERENVEEN – De politie heeft dinsdagmiddag het rijbewijs van een 55-jarige automobilist uit Heerenveen ingevorderd na een eenzijdig ongeval. Een getuige zag dat de bestuurder op de Weinmakker vanaf het parkeerterrein van de Mc Donalds via een grasperk naar de weg reed. De bestuurder naderde vervolgens een rotonde. Daar raakte hij met zijn auto een reclamebord en een lantaarnpaal. Uiteindelijk kwam de automobilist tegen een boom tot stilstand. De hulpdiensten werden vervolgens via 1-1-2 gewaarschuwd. Het slachtoffer werd door het personeel van de ambulance en de brandweer uit zijn beschadigde auto gehaald. De bestuurder werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Omdat agenten het vermoeden hadden dat de man onder invloed van alcohol verkeerde, werd bij hem bloed afgenomen. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft ter plaatse onderzoek gedaan.

Aanhouding na verlaten plaats van ongeval

STIENS – De politie heeft dinsdagmiddag een 25-jarige automobilist uit Minnertsga aangehouden op verdenking van het verlaten van de plaats van een ongeval. Een getuige had gezien dat de man eerder die middag een aanrijding had veroorzaakt op de Wulpstrjitte. Daarbij was een bestelbus beschadigd geraakt. De bestuurder stopte niet en reed door. Dit alles werd gezien door een getuige. Die noteerde het kenteken en waarschuwde de politie. Een motoragent zag later die middag in Sint Annaparochie de betreffende automobilist rijden. Daar werd hij aangehouden. Na verhoor werd tegen de man proces-verbaal opgemaakt. Tevens werd hij in contact gebracht met de benadeelde partij om de schade te vergoeden.

Twee jongens aangehouden voor vernieling

LANGEZWAAG – De politie heeft dinsdagmiddag bij een bushalte aan de Hegedyk twee 15-jarige jongens uit Tijnje en Gorredijk aangehouden op verdenking van vernieling. Een getuige had gezien dat het duo gestalde fietsen aan het vernielen was bij een bushalte. Agenten gingen naar de Hegedyk en daar werden de twee aangehouden. In het bijzijn van de ouders werden beide jongens gehoord als verdachte. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt.

Winkeldievegge aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagmiddag een 23-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De vrouw werd betrapt toen ze in een winkel aan de Nieuwestad sieraden had gestolen. Al snel werd duidelijk dat ze ook in een andere winkel in diezelfde straat kleding had gestolen. In de tas van de vrouw werd gereedschap gevonden om beveiligingslabels te kunnen verwijderen. Dit werd in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen haar proces-verbaal opgemaakt.

Fietsendieven aangehouden

FRYSLAN – De politie heeft dinsdag in de provincie drie fietsendieven aangehouden. In Sneek en Burgum kon de politie dankzij alerte getuigen twee fietsendieven aanhouden. In Sneek werd een 25-jarige inwoner van die stad aangehouden. Een getuige had gezien dat de man een fiets had gestolen bij het NS-station. In Burgum werd in de Tjalling Haismastrjitte een 16-jarige inwoner van Burgum aangehouden. De jongen had dinsdagavond een fiets gestolen uit het centrum. In Bolsward werd ook een fietsendief aangehouden. Eerder die dag was bij een school in de stad een fiets gestolen van een scholier. De vader van deze jongen ging vervolgens op zoek naar de gestolen fiets. In de Siboldusstraat zag hij de gestolen fiets van zijn zoon staan, met daarnaast een 15-jarige Bolswarder. De vader besloot om deze jongen aan te houden en over te dragen aan de politie. Agenten brachten de jongen naar het politiebureau. In het bijzijn van de ouders werd hij gehoord. Tegen alle drie de fietsendieven werd proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden voor vernieling en huisvredebreuk

LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagavond in een woning aan de Sacramentsstraat een 31-jarige inwoner van Sint Nicolaasga aangehouden op verdenking van vernieling en huisvredebreuk. De partner van de man was tot dinsdagochtend de bewoonster van de woning. Ze had echter die ochtend haar woning leeg gehaald en de sleutels bij de huisbaas ingeleverd. Toen de huisbaas ’s avonds bij de woning wilde kijken, zag hij dat de 31-jarige man in de woning liep. Om binnen te komen had hij een slot vernield. Ondanks diverse verzoeken om de woning te verlaten, weigerde de 31-jarige dit. De politie werd dan ook gewaarschuwd. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Auto’s in beslag genomen

LEEUWARDEN – De politie heeft dinsdagavond de auto’s van een 32-jarige en 51-jarige automobilist uit Leeuwarden in beslag genomen. De 32-jarige bestuurder viel op omdat zijn auto nog al wat lawaai maakte. Op De Ruyterweg gaf een motoragent de automobilist dan ook een stopteken en een controle volgde. De Leeuwarder gaf gelijk toe dat hij geen rijbewijs had. De agent ontdekte daarnaast dat de auto niet was verzekerd en dat de man nog een boete van 115 euro had openstaan. Omdat de Leeuwarder al drie keer eerder was betrapt op het rijden zonder rijbewijs, werd deze keer ook zijn auto in beslag genomen. Later die avond werd op de Weistraat de 51-jarige automobilist gecontroleerd. Ook hij bleek geen rijbewijs te hebben en ook hij had een boete van 168,75 euro openstaan. De auto stond niet op naam van de 51-jarige. Echter had de tenaamgestelde wel een forse belastingschuld openstaan. De auto werd dan ook in beslag genomen. Tegen beide bestuurders werd proces-verbaal opgemaakt en tevens moesten de mannen de openstaande boetes betalen.

Man betrapt met cocaïne

KOOTSTERTILLE – De politie heeft dinsdagavond proces-verbaal opgemaakt tegen een 21-jarige inwoner van Harkema voor het bezit van harddrugs. Surveillerende agenten zagen op de industrieterrein aan de Westkern drie auto’s staan met daarom heen een aantal jongeren. De agenten hadden het vermoeden dat er sprake was van drugsgebruik en daarom werden de aanwezige jongeren en de auto’s gecontroleerd. Bij de 21-jarige inwoner van Harkema werd een wikkel gevonden met daarin vermoedelijk cocaïne. De drugs werd in beslag genomen en tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden voor joyriding

DRACHTEN – De politie heeft dinsdagavond een 30-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van joyriding en/of diefstal van een auto. De 30-jarige Drachtster had eerder die avond de auto van zijn ouders meegenomen, zonder dat hij daarvoor toestemming had gekregen. De politie werd dan ook gewaarschuwd en meerdere agenten keken uit naar het voertuig. Op De Een zagen ze de auto rijden. De bestuurder kreeg een stopteken en werd vervolgens aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en door voor nader onderzoek ingesloten. De auto werd in beslag genomen en diezelfde avond nog terug geven aan de rechtmatige eigenaar.

Inbreker aangehouden door beveiligers

LEEUWARDEN – Twee beveiligers hebben in de nacht van dinsdag op woensdag in een bedrijfspand aan de Marsweg een 31-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Het duo reed over de Marsweg en zag dat bij een bedrijfspand een auto stond. Bij het zien van auto van de beveiligers reed de man snel weg. Toen de twee bij het pand gingen kijken, zagen ze dat een rolluik was geforceerd. Op dat moment kwam de 31-jarige Leeuwarder uit het pand lopen. Hij werd aangehouden en vervolgens overgedragen aan de inmiddels gewaarschuwde agenten. Na onderzoek in het pand werd een hennepkwekerij ontdekt met ruim 750 planten. Alle planten en bijbehorende apparatuur werden in beslag genomen en vernietigd. De 31-jarige Leeuwarder werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Inbraak in woning

HARLINGEN – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Vetsmelterstraat. In de nacht van dinsdag op woensdag werd de 86-jarige bewoonster wakker en ging naar beneden om iets te drinken. Ze ontdekte toen er was ingebroken en dat haar twee portemonnees waren gestolen. De vrouw deed aangifte.

Velgen van auto gestolen

ANJUM – De politie onderzoekt de diefstal van vier velgen van een geparkeerde auto op de H.M. Gerbrandywei. Surveillerende agenten zagen de auto op houten blokken staan en naast het voertuig lagen nog een paar bouten. Het was duidelijk dat de velgen waren gestolen. De eigenaar moet nog aangifte doen.

Wederom aanhoudingen in brandonderzoek Burum

BURUM – De politie heeft dinsdagmiddag wederom twee aanhoudingen gedaan in het onderzoek naar de brandstichting in de molen ‘Windlust’. Al eerder werder twee jongens van 12 en 14 jaar uit Burum aangehouden. Dinsdagmiddag volgde de aanhouding van twee inwoners van Dokkum van 12 en 14 jaar. Uit het buurtonderzoek en het verhoor van getuigen werd duidelijk dat deze vier jongens in ieder geval deel uit maakten van deze groep en dat zij in de omgeving van de molen waren geweest. De politie sluit meer aanhoudingen dan ook niet uit. De monumentale molen ‘Windlust’ werd zondag door een brand verwoest. Rond 23.00 uur werd de brand ontdekt maar brandweerkorpsen uit de omgeving konden de beeldbepalende molen van het dorp niet meer redden. Tijdens het politieonderzoek werden afgeschoten vuurpijlen gevonden in de omgeving van de molen.

112Fryslan