Vrijdag 9 oktober

Fryslân, 09-10-2009 • Politieberichten van donderdag 8 oktober 07.00 uur t/m vrijdag 9 oktober 07.00 uur.

Metslawier: motor gestolen bij inbraak
De politie onderzoekt een inbraak in een schuur van woning aan de Roptawei, waarbij een zwarte Aprilia motor met kenteken MS-PP-80 werd gestolen. Woensdag overdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit de schuur werd vervolgens de zwarte Aprilia motorfiets gestolen. De 42-jarige eigenaresse uit Metslawier deed aangifte.

Zandhuizen: politie houdt verdachte aan voor heling en opgeven valse naam
De politie heeft woensdagochtend vroeg op de Oldeberkoperweg een 30-jarige automobilist uit Jubbega aangehouden op verdenking van het opgeven van een valse naam en heling. Surveillerende agenten besloten de auto met daarachter een aanhangwagen te controleren. Op de aanhanger lag een grote partij kabels. Na onderzoek bleek dat de man een valse naam had opgegeven en ook kon hij geen goede verklaring geven voor de grote partij kabels. Daarnaast vonden de agenten een dolk in de auto en een partij koper. De auto en de aanhanger werden in beslag genomen. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier bleek dat hij niet beschikte over een geldig rijbewijs. Na verhoor werd er tegen de man proces-verbaal opgemaakt. Woensdag aan de het einde van de middag mocht de man het bureau weer verlaten.

Leeuwarden: fietser gewond
De politie heeft donderdagochtend hulp verleend bij een ongeval op de Rengerslaan. Een fietser (geen gegevens bekend) was daar waarschijnlijk vlak voor de auto van een 24-jarige automobilist uit Joure de weg overgestoken. Een aanrijding was het gevolg, waarbij de fietser letsel opliep. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden overgebracht.

Leeuwarden: Burgernetactie na doden zwaan
De politie heeft donderdagmiddag met 60 deelnemers aan Burgernet uitgekeken naar een man die in de Groene Ster een zwaan had gedood. Een wandelaar zag dat de man met een stok de zwaan te lijf ging. Het dier overleefde de aanval met de stok niet. De wandelaar waarschuwde direct via 1-1-2 de politie en gaf een goed signalement van de dader. Tevens gaf hij de vluchtrichting door. De Meldkamer Fryslân besloot hierop om een Burgernetactie te starten. Samen met 60 deelnemers keek de politie uit naar dader. In De Groene Ster troffen de agenten een man aan die voldeed aan het signalement. Na een gesprek bleek hij echter niks met de dierenmishandeling te maken te hebben. Er werd verder gezocht, maar de dader werd niet meer aangetroffen.

Oosterwolde: hennepplanten uit tuinen verwijderd
De politie heeft donderdag uit de tuinen van twee woningen aan de Weperpolder en de Butjeskamp hennepplanten verwijderd. In de tuin van de woning aan de Weperpolder werden 66 hennepplanten aangetroffen. In de andere tuin vonden de agenten 11 hennepplanten. De planten werden in beslag genomen en vernietigd. Tevens onderzochten de agenten beide woningen. In de woning aan de Weperpolder werd niets aangetroffen met betrekking tot hennep. In de woning aan de Butjeskamp echter wel. Zo vonden de agenten in een schuur een hennepkwekerij met 121 planten. Op zolder van de woning werd nog zo’n twee kilo gedroogde hennep aangetroffen. De apparatuur, de planten en de gedroogde hennep werden in beslag genomen en daarna vernietigd. Tegen beide bewoners werd proces-verbaal opgemaakt.

Sneek: rijbewijs ingevorderd bij snelheidscontrole
De politie heeft donderdag van 09.00 uur tot 15.00 uur op snelheid gecontroleerd. Dat gebeurde op de Stadsrondweg-zuid en op de Tolhek in Ysbrechtum. Op de Stadsrondweg-zuid werden 16 bestuurders bekeurd vanwege een snelheidsovertreding van meer dan 31 kilometer per uur. Van één van de bestuurders, een 56-jarige inwoner van Noordbroek, passeerde de snelheidscontrole met 135 kilometer per uur, terwijl op deze weg 80 kilometer is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Tevens werd er proces-verbaal opgemaakt. Tijdens de controle werden ook nog 8 bestuurders bekeurd voor het niet dragen van de autogordel en 1 voor het negeren van een gesloten verklaring. Op de Tolhek in Ysbrechtum werden drie bromfietsers bekeurd voor een snelheidsovertreding van meer dan 15 kilometer per uur.

Kootstertille: vrouw gewond bij verkeersongeval
De politie heeft donderdagmiddag een ongeval afgehandeld waarbij een 23-jarige vrouw uit Zwolle gewond raakte. Een 33-jarige vrachtwagenchauffeur Kollum reed op de Koaten toen hij schrok van een kastanje die door twee jongetjes van 8 en 9 tegen zijn portier gegooid werd. De man trapte vol op de remmen, waardoor zijn hele combinatie met blokkerende wielen tot stilstand kwam. De vrouw reed achter de vrachtwagen, kon niet meer tijdig remmen en kwam tegen de achterzijde van de vrachtwagen tot stilstand. Hierbij liep zij letsel aan haar nek, oog en borst op. Ter plaatse werd zij door ambulancepersoneel onderzocht en mocht na deze controle naar huis.

Leeuwarden: man met 825 ug/l achter het stuur
De politie heeft donderdagavond op de Familie van der Weistraat een 38-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. Een surveillerende agent zag de man rijden en hij wist dat het rijbewijs van deze man eerder was ingenomen voor het rijden onder invloed. Hij hield de man aan en omdat het vermoeden bestond dat hij weer onder invloed van alcohol was werd hij overgebracht naar het bureau. Hier blies de man 825 ug/l. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt en zijn voertuig is in beslag genomen.

Oostrum: politie vordert rijbewijs in na snelheidsovertreding
De politie heeft donderdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 21-jarige man uit Drachten. Op de N361, de Lauwersseewei, passeerde de automobilist een lasercontrole met 162 kilometer per uur terwijl op deze autoweg een maximum van 100 kilometer per uur geldt. Naast de invordering van het rijbewijs van deze beginnende bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt.

Burgum: appartementencomplex ontruimd na brand
De hulpdiensten zijn donderdagavond druk geweest met de bestrijding van een brand in het appartementencomplex Oranjestins op het terrein van een verzorgingstehuis Berchhiem aan de Prinses Margrietstraat. Door de brand moest een deel van het appartementencomplex worden ontruimd.

Brand in appartement
Door nog onbekende oorzaak brak er rond 19.00 uur brand uit in één van de appartementen op de eerste etage. De 79-jarige bewoonster wist zichzelf in veiligheid te brengen. Een voorbijganger had rook uit het complex zien komen en waarschuwde direct via 1-1-2 de hulpdiensten.

Ontruiming deel van het complex
Nadat het brandalarm was afgegaan begon het personeel van de verpleegafdeling met de ontruiming van een gedeelte van het complex. De verplegers en de bedrijfhulpverleners werden hier bij geassisteerd door het personeel van de politie, ambulance en de brandweer. De verpleegafdelingen en de woningen op de eerste, tweede en derde etage werden ontruimd. De 37 bewoners werden elders in het complex opgevangen.

Schade aan zes appartementen
Door de brand liep één appartement grote schade op. Drie appartementen op de benedenverdiepingen, twee appartementen op de eerste verdieping en één appartement op tweede verdieping liepen door de brand veel rookschade op. De bewoners van deze zes woningen konden dan ook niet terug. Ze kregen van Berchhiem vervangende woonruimte aangeboden.

Onderzoek naar oorzaak brand
De oorzaak van de brand is nog onbekend. De technische recherche stelt dan ook een nader onderzoek in. Ook gaat de politie nog in gesprek met de bewoonster van het appartement waar de brand is uitgebroken.

Dit is een gezamenlijk persbericht van de Friese hulpdiensten en Berchhiem

Franeker: politie houdt verdachte aan voor opgeven valse identiteit
De politie heeft donderdagavond op het treinstation een jongen aangehouden. De jongen en een 19-jarige inwoner van Makkinga werden in de trein aangesproken door conducteurs. De twee hadden namelijk geen kaartje gekocht voor de fiets die de twee bij zich hadden. Toen de conducteurs een bekeuring uit wilden schrijven, deden de twee erg moeilijk. De politie werd er bij geroepen en lang aandringen toonde de 19-jarige zijn identiteitskaart. De andere passagier kon of wilde zich niet legitimeren. Hij werd dan ook aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Op het bureau bleek de jongen in het bezit te zijn van een identiteitskaart. Maar de foto op de kaart leek niet op de jongen. Hij werd dan ook voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: Burgernetactie na mislukte beroving
De politie heeft donderdagavond omstreeks 21.00 uur samen met 1215 deelnemers van Burgernet uitgekeken naar de dader van een mislukte beroving op de Emmakade. Surveillerende agenten kregen een melding dat er een aanrijding het plaatsgevonden. Eenmaal ter plaatse bleek er van een aanrijding geen sprake te zijn. Een nog onbekende man had een 56-jarige fietsster uit Leeuwarden proberen te beroven van haar handtas. De beroving mislukte, maar de vrouw kwam wel ten val en liep daarbij letsel op aan haar gezicht, elleboog en bovenarm. Het slachtoffer werd dan ook met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Ze wordt vandaag geopereerd aan haar verwondingen.
Omdat er goed signalement beschikbaar was van de dader werd direct een Burgernetactie opgestart. Samen met 1215 deelnemers werd uitgekeken naar de man. Hij werd echter niet meer aangetroffen. De politie komt dan ook graag in contact met getuigen van deze beroving. Heeft u iets gezien of anderszins informatie neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000. Het signalement van de dader:

[ul][li]licht getinte huidskleur[/li]
[li]1.75 meter lang[/li]
[li]ringbaardje[/li]
[li]witte crèmekleurige jas met een bontkraag[/li]
[li]fietste weg op een zwarte herenfiets [/li][/ul]

Bolsward: politie onderzoekt inbraak in bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan De Wijmerts. In de nacht van donderdag op vrijdag kregen surveillerende agenten een melding dat het inbraakalarm in het bedrijf was afgegaan. De agenten waren snel ter plaatse en hoorden geluiden uit het pand komen. Na een zoektocht werd er echter niemand meer aangetroffen. Wel bleek dat er was ingebroken in het pand. Er waren enkele deuren geforceerd en men het een kluis proberen weg te nemen. Mogelijk zijn de inbrekers geschrokken van de snelle komst van de politie. Want na onderzoek bleek dat er niets was weggenomen. Namens het gedupeerde bedrijf moet nog aangifte worden gedaan. De technische recherche stelt een nader onderzoek in.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor belediging
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op het Ruiterskwartier een 18-jarige inwoner van Hurdegaryp aangehouden op verdenking van belediging. Twee surveillerende agenten werden zonder enige aanleiding uitgescholden door de man. De man werd aangehouden, maar verzette zich daarbij hevig. Na een worsteling kon de verdachte worden geboeid. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Gorredijk: twee bedrijfsbusjes volledig uitgebrand
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag de brandweer geassisteerd bij het blussen van een brand in twee bedrijfsbusjes aan de Wetterkant. De twee busjes stonden geparkeerd voor het bedrijf en zijn volledig uitgebrand. Door de hitte zijn ook drie ramen van het bedrijfspand gescheurd. Op de deur van het bedrijf was een scheldwoord gespoten. De brandweer en politie sluiten brandstichting niet uit en zijn een onderzoek gestart.

Harlingen: inbraak in woning
De politie is een onderzoek gestart naar de inbraak in een woning aan de Kleine Bredeplaats. In de nacht van donderdag op vrijdag werd hier een ruit ingeslagen, waarna een televisie, een DVD speler met DVD’s, een playstation, twee laptops en aantal sieraden weggenomen werd. De 23-jarige bewoner deed aangifte.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan