Politieberichten van vrijdag 4 mei

Politie lost inbraken op

AMELAND – Met de aanhouding van een 27-jarige man zonder vaste woon of verblijfplaats heeft de politie een groot aantal inbraken opgelost. De 27-jarige was actief door heel Nederland en had ook op Ameland 7 keer ingebroken.

Aanhouding

Nadat de 27-jarige medio april bij een inbraak in Frederiksoord een kluis gestolen had, stal hij in Meppel een auto om de kluis te vervoeren. Met de gestolen auto en hierin de kluis, reed hij naar Limburg. In de bossen bij Weert wilde hij de kluis open slijpen. Militairen die op deze locatie een oefening hielden, zagen de man met de kluis in de weer. Hij werd aangehouden om hem vervolgens over te dragen aan de politie.

Onderzoek

Uit het politieonderzoek bleek dat de 27-jarige door heel Nederland veel inbraken gepleegd had, waaronder op Ameland. In de periode van november 2011 tot en met maart 2012 had de 27-jarige ingebroken in caravans op Klein Vaarwater en in horecagelegenheden op het eiland. De verdachte verbleef niet op het eiland maar keerde na een inbraak terug naar de vaste wal. De verdachte is door de rechter-commissaris in bewaring gesteld.

Auto in brand gestoken

LEEUWARDEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de brandstichting in de nacht van donderdag op vrijdag van een auto die in aan het Koerierstersespel geparkeerd stond. Vermoedelijk werd papier dat aan weerszijde van de auto lag in brand gestoken, waarna de auto uitbrandde. Een 49-jarige man deed aangifte.

Rijbewijs in beslag genomen

BOORNZWAAG – De politie heeft donderdagmorgen het rijbewijs van een 49-jarige man uit Sneek in beslag genomen. De man reed op de A7 richting Sneek een snelheidscontrole voorbij met een snelheid van 170 kilometer per uur waar 120 kilometer toegestaan is. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Fietsster gewond na ongeval

SNEEK – De politie heeft donderdagavond op de Bloemstraat een ongeval afgehandeld waarbij een 50-jarige vrouw uit Sneek gewond raakte. De vrouw fietste vanuit de Looxmastraat de Bloemstraat in, maar nam de bocht te ruim en kwam tegen de auto aan van een 28-jarige vrouw uit Sneek die juist vanuit de Bloemstraat de Looxmastraat in wilde rijden. De fietsster werd voor onderzoek per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Vrouw overstelpt meldkamer met telefoon

VLIELAND – De politie heeft donderdag drie telefoons van een 51-jarige inwoonster van Vlieland in beslag genomen. De vrouw had in de nacht van woensdag op donderdag tientallen keren met het alarmnummer 1-1-2 gebeld. Al deze telefoontjes betroffen loze meldingen en daardoor raakten de telefoonlijnen van de Meldkamer Noord-Nederland onnodig belast. Agenten op het eiland gingen naar de woning van de vrouw. Ze weigerde de deur te openen. Uiteindelijk moest haar deur worden geforceerd. De agenten namen vervolgens alle telefoons in de woning in beslag. Tegen de vrouw werd proces-verbaal opgemaakt.

Valse 112-meldingen zijn strafbaar

Het doen van valse 112 -meldingen is strafbaar en het belast ook nog eens onnodig de telefoonlijnen van de Meldkamer Noord-Nederland. Mensen die echt in nood zijn of snel politie willen spreken bij heterdaadsituaties moeten daardoor langer wachten. Misbruik wordt daarom altijd aangepakt.

Eerste burgernetactie op Vlieland

VLIELAND – De politie heeft donderdagavond laat samen met 73 deelnemers van Burgernet uitgekeken naar een vermiste 12-jarige jongen. De jongen was eerder die avond vertrokken en kwam maar niet thuis. Zijn ouders maakten zich zorgen en waarschuwden de politie. Reden voor de Meldkamer Noord-Nederland om een burgernetactie te starten, de eerste actie op het eiland. Samen met 73 deelnemers keken de agenten uit naar de 12-jarige. Al snel kwam het bericht dat de jongen weer thuis was.

Man aangehouden voor mishandeling moeder

HEERENVEEN – De politie heeft donderdagavond een 18-jarige man aangehouden op verdenking van mishandeling van zijn moeder. De man zou in de woning vernielingen hebben aangericht, zijn moeder verbaal bedreigd hebben en haar keel hebben dichtgeknepen. De politie werd gealarmeerd waarna de man werd aangehouden. Zijn moeder deed aangifte.

Inbraken

FRYSLAN – De politie heeft onderzoeken ingesteld naar de volgende inbraken:

·In Wolvega werd een deur van een loods aan de Grote Weegbree opengebroken, waarna een camper die daar gestald stond doorzocht werd. Het is nog onduidelijk wat weggenomen werd. Een 67-jarige man uit Steenwijk deed aangifte.

·Tussen 28 april en 3 mei werd een raam van de kantine van een hondensportvereniging aan de Tijnje ingeslagen waarna binnen vernielingen werden aangericht. Een 60-jarige vrouw uit Akkrum deed aangifte.

·Tussen woensdag 22.00 uur en donderdag 18.45 uur werd uit een sportkantine aan de Stienfeksterwei een klein geldbedrag weggenomen, nadat men door een kantelraam binnengekomen was. Een 49-jarige man uit Westergeest deed aangifte.

·Tussen woensdag 18.15 en donderdag 18.15 uur werd bij een woning aan de H.J. Kooistrawei een raam opengebroken waarna onder andere een televisie, een laptop en sieraden weggenomen werden. De 65-jarige bewoner deed aangifte.

Jongen aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagavond rond 23.30 uur in de Jan Lievensstraat een 17-jarige jongen uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling, vernieling en brandstichting. Nadat een melding binnengekomen was dat bij de skatebaan een groep jeugd een lantaarnpaal gesloopt had en een matras in brand gestoken had, gingen agenten ter plaatse. In de Van Loonstraat werden zij aangesproken door groep jongeren die aangaven dat een andere groep vernielingen gepleegd had. Bovendien had een van die jongens een van hun groep geslagen. Van deze jongen gaven zij een signalement door. Op dat moment kwamen vanuit de richting van de tennisbaan drie jongens en twee meisjes lopen. Toen zij de agenten zagen gingen de jongens er snel vandoor op hun fietsen. De agenten zette de achtervolging in en hielden de jongen die aan het opgegeven signalement voldeed aan. Hij werd overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten. Bij fouillering werd een busje pepperspray aangetroffen dat in beslag genomen werd. Ook de fiets van de jongen werd in beslag genomen omdat het vermoeden bestond dat deze gestolen was.

Man aangehouden

SCHIERMONNIKOOG – De politie heeft donderdagochtend een 38-jarige inwoner van Hoogeveen aangehouden. Agenten op het eiland hadden melding gekregen dat een man vermoedelijk probeerde in te breken in een vakantiewoning. Agenten troffen hem aan op het Karrepad. De 38-jarige kon zich niet legitimeren en werd daarom aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar bleek dat hij ook nog tegen een passerende auto had getrapt. Hierdoor was schade ontstaan en de eigenaar deed dan ook aangifte. Na verhoor werd tegen de man proces-verbaal opgemaakt. Aan het einde van de middag mocht hij het politiebureau weer verlaten.

Drie aanhoudingen voor bezit drugs en wapen

HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op het Geerts Willigenplein twee inwoners van Heerenveen van 19 en 22 jaar en een 19-jarige inwoner van Oudeschoot aangehouden. Surveillerende agenten zagen een geparkeerde auto staan met daarin twee mannen. Niet veel later stopte een fietser bij het voertuig. Gezien het late tijdstip besloten de agenten het trio te controleren. De 22-jarige inwoner van Heerenveen werd aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. De man had aan zijn fiets een groot mes van 25 centimeter verstopt. Dit mes werd in beslag genomen. Niet veel later werden ook de twee inzittenden van de auto aangehouden. Beide mannen waren in het bezit van harddrugs en ook in de auto van de mannen werden drugs gevonden. De drugs en de auto werden in beslag genomen. De drie verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Bron: [url]www.politie.nl/Friesland[/url]

112Fryslan