Politieberichten van vrijdag 25 februari.

Vier verdachten openlijke geweldpleging vrij
DRACHTEN- De vier inwoners van Harkema van 18, 20, 20 en 22 jaar, die afgelopen maandagavond in Surhuisterveen werden aangehouden zijn na verhoor van de openlijke geweldpleging door de politie in vrijheid gesteld. De vier werden aangehouden na mishandeling en bedreiging op de Kolk in Surhuisterveen. Daarbij werd door één van de verdachten met een alarmpistool geschoten. Naast de verdenking van openlijke geweldpleging worden de vier ervan verdacht eigenaar te zijn van een hennepkwekerij in een woning in Harkema. De 40 planten die daar werden aangetroffen werden door de politie in beslag genomen en vernietigd. Ook hiervoor werd proces-verbaal tegen de verdachten opgemaakt.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed
SNEEK – De politie heeft donderdagmiddag het rijbewijs van een 28-jarige automobilist uit Sneek ingevorderd na het rijden onder invloed. De man had eerder die middag een aanrijding op de Woudvaartkade gehad. Omdat de agenten het vermoeden hadden dat de Sneker onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 770 ug/l, goed voor een rijverbod van elf uur en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Bromfietser gewond na aanrijding
ROTTUM – De politie heeft donderdagmiddag op de Badweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 17-jarige bromfietser uit Munnekeburen gewond raakte. Een 35-jarige automobiliste uit Sint Johannesga wilde afslaan en zag daarbij de jongen op zijn scooter over het hoofd. Een aanrijding was het gevolg en de 17-jarige kwam ten val. Het slachtoffer werd voor nader onderzoek per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Drie dronken meisjes aangehouden
DRACHTEN – De politie heeft donderdagmiddag in het centrum van Drachten twee 13-jarige meisjes uit Drachten en een 13-jarige meisje uit Bakkeveen aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen personen. Een surveillerende agent op een mountainbike kreeg een melding dat bij een supermarkt aan de Oudeweg drie meisjes uit de winkel waren gezet omdat ze onder invloed van alcohol waren. Eenmaal bij de winkel bleken de drie al te zijn vertrokken. Wel werd de agent aangesproken door twee meisjes en twee jongens. Eén van de meisjes bleek te zijn geslagen en één van de jongens was aangerand. Al snel bleek dat de drie 13-jarige meisjes hiervoor vermoedelijk verantwoordelijk waren. De agent stapte op zijn fiets en ging zoeken naar de daders. Al kwam de volgende melding van een mishandeling. Ook hier bleek een meisje te zijn geslagen. Inmiddels waren meer agenten aan het zoeken naar de drie. Op de Noordkade werden zoekende agenten aangesproken door omstanders. Ze vertelden dat op de Kade drie dronken meisjes liepen die nog al vervelend gedrag vertoonden. Al snel bleek het te gaan om de drie die de agenten zochten. Het trio werd vervolgens aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen personen. Eén van de 13-jarige meisjes werkte mee. De andere twee pleegden nog al wat verzet bij de aanhouding. Ze bedreigden de agenten. Eén van hen sloeg een agent en de andere probeerde agenten te bespugen. Uiteindelijk werden de drie verdachten overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor mocht een 13-jarige meisje uit Drachten het bureau verlaten. Haar aandeel in het geheel bleek gering, er werd wel tegen haar proces-verbaal opgemaakt. Het andere 13-jarige meisje uit Drachten was zo onder invloed van alcohol dat een arts en een arts van de GGZ haar kwamen beoordelen. Dit was gezien haar staat niet mogelijk. Ook het 13-jarige meisje uit Bakkeveen was zwaar onder invloed alcohol. Ze wilde nergens aan mee werken. De twee werden dan ook voor nader onderzoek ingesloten. De ouders zijn inmiddels door de agenten geïnformeerd.

Geld buit bij woninginbraak
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een woninginbraak die donderdagavond plaatsvond aan de Aggemastate. Men kwam binnen na het openbreken van een deur. Uit de woning werden geld, mobiele telefoons en sieraden weggenomen. Een 28-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Oude vrouw bestolen
HASKERHORNE – De politie onderzoekt een diefstal van geld in een woning naast een horecagelegenheid aan de Jousterweg. Hier werd een 98-jarige inwoonster van Haskerhorne beroofd van haar geld. Rond 22.30 uur hoorde de vrouw een vreemd geluid. Plotseling stond een man bij haar in de woning die geld eiste. De man brak in bijzijn van zijn slachtoffer kasten open en nam geld mee. Nadat hij zijn buit in de zakken had gestoken ging de man er vandoor. De vrouw deed aangifte.

Signalement dader:
[bullets]Blanke man
Ongeveer 40 jaar
Nederlands sprekend
Donkere kleding
Rood mutsje[/bullets]

De politie wil graag in contact komen getuigen of mensen die anderszins informatie hebben. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. wanneer u anoniem wenst te blijven dan u kunt bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Buurtbewoners houden inbreker aan
LEEUWARDEN – Buurtbewoners hebben donderdagavond in de Willem Lodewijkstraat een 38-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De Leeuwarder had in de straat aan diverse deuren van woningen zitten rommelen. Dit werd gezien door een aantal buurbewoners. Toen de Leeuwarder over een schutting was geklommen en wederom aan deur van een woning zat, grepen buurtbewoners in. De man werd door hen aangehouden en vervolgens overgedragen aan de gewaarschuwde agenten. De Leeuwarder bleek in het bezit te zijn van inbrekersgereedschap. Dit werd dan ook in beslag genomen. De verdachte werd door de agenten overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Iedere burger heeft in geval van heterdaad het recht om de verdachte aan te houden en desnoods met dwang onder controle te houden. Wel moet hij direct de politie waarschuwen en de verdachte overdragen.

Bedreiging taxichauffeur
DRACHTEN- De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag twee 25-jarige inwoners van Drachten aangehouden op verdenking van bedreiging en een poging diefstal van een taxibusje. Rond 02.00 uur kreeg een taxichauffeur opdracht om zeven klanten op te pikken voor een rit. Toen hij op de Noorderbuurt arriveerde en de zeven klanten instapten, ontstond er een meningsverschil over het betalen. De groep begon de chauffeur uit te schelden en te bedreigen. Toen de spanning zodanig opliep stopte de chauffeur en rende vervolgens zijn auto uit. Toen hij omkeek stapte één van mannen achter het stuur en wilde wegrijden. Op dat moment kwamen twee getuigen aanlopen. Toen de verdachten zagen dat de taxichauffeur hulp kreeg, vluchtten ze het busje uit. Tijdens een onderzoek in de omgeving zagen agenten twee van de zeven verdachten lopen. Beide mannen werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. Een 35-inwoner van Drachten deed aangifte. Ook van de vijf andere betrokken jongeren is de identiteit inmiddels bekend.

Garageboxen door brand beschadigd
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een brand bij garageboxen op de Eikenstraat. In de nacht van donderdag op vrijdag kregen de hulpdiensten een melding dat naast de garageboxen afval in brand zou staan. Toen de brandweer arriveerde was het vuur al overgeslagen naar de garageboxen. Om het vuur goed te kunnen blussen moesten de boeidelen van de garages worden gebroken. De boxen liepen dan ook veel schade op. De brand is vermoedelijk aangestoken en daarom stelt de politie een onderzoek in.

Rijden onder invloed en zonder rijbewijs
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 36-jarige inwoner van Leeuwarden betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. Een surveillerende agent zag de man rijden op de Noorderweg. Er volgde een controle en de agent had het sterke vermoeden dat de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde. Hij werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 400 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd tegen de man proces-verbaal opgemaakt voor het rijden zonder geldig rijbewijs. De Leeuwarder bleek de afgelopen jaren al vaker onder invloed van alcohol te hebben gereden. Dit was dan ook de reden dat hij niet meer in het bezit was van een rijbewijs.

Burgernetactie na vermissing
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag samen met de deelnemers van Burgernet uitgekeken naar een 15-jarige vermiste jongen. Hij had eerder de dag zijn ouderlijk huis in de stad verlaten. Toen hij ’s avonds niet thuis kwam waarschuwde zijn moeder de politie. Het signalement van de jongen werd vervolgens via Burgernet verspreid. De deelnemers kregen het verzoek om mee uit te kijken. Ook werd door de Meldkamer Fryslân een tweet geplaatst op [url=http://www.twitter.com/meldkamer_frl]www.twitter.com/meldkamer_frl[/url]. Ondanks het nachtelijk tijdstip belden diverse Burgernetdeelnemers met informatie. Omstreeks 03.00 uur zagen surveillerende agenten de jongen lopen op het station. Hij werd door hen aangesproken en vervolgens overgebracht naar zijn moeder.

Dodelijke aanrijding
LEEUWARDEN- Bij een aanrijding op de Hendrik Algraweg is vrijdagochtend een automobilist (leeftijd en woonplaats nog onbekend) om het leven gekomen. De automobilist kwam door nog onbekende oorzaak met zijn auto op de linkerweghelft terecht en botste frontaal op een tegemoet komende vrachtwagen. De automobilist kwam daarbij om het leven. De vrachtwagenchauffeur (leeftijd en woonplaats nog onbekend) raakte bij de aanrijding gewond en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De Hendrik Algraweg werd een aantal uren voor alle verkeer afgesloten. Bureau Verkeersongevalsanalyse stelde ter plaatse een nader onderzoek in.

112Fryslan