Politieberichten van vrijdag 23 februari

Waterschade na diefstal koper

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt de diefstal van een koperen waterleiding uit een gebouw aan de Coopmansstraat. Tussen 18 februari en 21 februari werd een deel van de waterleiding uit het pand gehaald. Het gevolg was veel waterschade. Een 52-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Fietser gewond na aanrijding

HARLINGEN – De politie heeft donderdagmiddag op de William Boothstraat een aanrijding onderzocht, waarbij een fietser (leeftijd en woonplaats nog onbekend) gewond raakte. Een 85-jarige bestuurder van een brommobiel uit Harlingen zag de fietser te laat en een aanrijding was het gevolg. De man op de fiets kwam ten val en liep daarbij letsel op. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Harlingen. Het rijbewijs van de 85-jarige bestuurder werd ingevorderd, dit omdat de agenten twijfels hadden over de rijvaardigheid van de man. Het CBR gaat hier nu nader onderzoek naar doen.

Aangehouden voor lokaalvredebreuk en winkeldiefstal

LEEUWARDEN- De politie heeft donderdagmiddag in een winkel aan de Wirdumerdijk een 51-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van winkeldiefstal en lokaalvredebreuk. Het winkelpersoneel betrapte de man toen hij zich in de winkel bevond, dit terwijl hij een winkelverbod had. Toen de agenten de man aanhielden en overbrachten naar het politiebureau, bleek hij tijdens de fouillering nog twee flesjes parfum bij zich te hebben die van diefstal afkomstig waren. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten. De eigenaar deed aangifte. De twee flesjes parfum werden in beslag genomen.

Aangehouden voor lokaalvredebreuk

LEEUWARDEN- De politie heeft donderdagmorgen in een overheidsinstelling aan het Oldehoofsterkerkhof een 24-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van lokaalvredebreuk. De man bevond zich in de instelling terwijl hij daarvoor een lokaalverbod had in verband met eerdere overlast meldingen. Het personeel vorderde de man diverse keren om de instelling te verlaten. Hij voldeed hier niet aan en daarom werd de politie gebeld. De man werd aangehouden en voor verhoor nader onderzoek ingesloten in het politiebureau. Een 35-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Man gewond bij aanrijding

DRACHTEN- De heeft donderdagmiddag rond 16.00 uur een aanrijding met letsel op de Berglaan afgehandeld. Daar raakte een 20-jarige inwoner van Drachten gewond toen hij op zijn fiets door onvoorzichtig rijgedrag in botsing kwam met een auto die bestuurd werd door een 43-jarige inwoner van Drachten. Door de botsing kwam het slachtoffer met zijn fiets tegen een andere auto aan die bestuurd werd door een 63-jarige inwoner van Drachten. Het slachtoffer werd met een vermoedelijke sleutelbeenfractuur per ambulance overgebracht aan het ziekenhuis in Drachten.

Winkeldievegge aangehouden

OOSTERWOLDE- De politie heeft donderdagmiddag in een winkel aan de Veengang een 42-jarige inwoonster van Oosterwolde aangehouden op verdenking winkeldiefstal. In de winkel zagen de medewerkers dat de verdachte een pakje met schroefjes wegnam. Toen zij de kassa voorbij was en goederen niet afrekende, werd zij door het personeel aangehouden. Uit onderzoek bleek dat de vrouw al eerder die dag bij bedrijven was gesignaleerd en zich daar ook al schuldig had gemaakt aan winkeldiefstal. Eenmaal op het bureau bekende vrouw inderdaad meerdere winkeldiefstal te hebben gepleegd waarbij zij de afgelopen weken kattenvoer, levensmiddelen, een ijskrabber uit diverse winkels had gestolen. De politie sluit niet uit dat de vrouw nog meer winkeldiefstallen heeft gepleegd. De verdachte werd daarom overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De gestolen goederen werden in beslag genomen.

Sieraden gestolen bij inbraak

OLDEHOLTPADE- De politie stelt een onderzoek in naar een woninginbraak die donderdag tussen 16.45 uur en 18.19 uur plaatsvond aan de Stellingenweg. De dader(s) zijn de woning binnengekomen via een dakraam. Nadat de inbrekers de woning hadden doorzocht, werd een geldbedrag en sieraden weggenomen. Een 61-jarige inwoonster van Oldeholtpade deed aangifte.

Fietsverlichtingscontrole

LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagavond in het centrum van de stad een fietsverlichtingscontrole gehouden. Zo werd op de Harlingersingel, de Prins Hendrikstraat, de Schrans, de Peperstraat en de Groentemarkt gecontroleerd. In totaal kregen 84 fietsers een bekeuring omdat ze geen verlichting voerden. Tijdens de actie werden door medewerkers van Veilig Verkeerd Nederland verlichtingssetjes uitgedeeld.

Inbraak in woning

BEETSTERZWAAG – De politie onderzoekt een inbraak in een woning van 90-jarige inwoonster van Beetsterzwaag. De vrouw hoorde donderdagavond gestommel. Ze dacht in eerste instantie dat het om de thuiszorg ging. Die kwam even later ook daadwerkelijk binnen. Maar de medewerker van de thuiszorg stond wel oog in oog met twee voor haar onbekende mannen en een vrouw. Twee van hen vertelden dat ze autopech hadden en ze vroegen of de medewerkster even mee naar buiten ging. Eenmaal buiten vertrouwde de medewerkster het verhaal toch niet helemaal. Dit gevoel bleek goed te zijn. Want niet veel later zag de medewerkster een voor haar onbekende persoon van de trap komen. Het trio vertrok daarop snel. Na onderzoek in de woning bleek dat er was ingebroken. De gehele woning was doorzocht en daarbij werden sieraden en geld buit gemaakt. De 90-jarige vrouw deed aangifte.

Man aangehouden voor vernieling

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht donderdagavond op het Reigersplein een 32-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling. De man had eerder die avond een ruit van een horecagelegenheid aan de Prins Hendrikstraat vernield. Getuigen hadden dit gezien en waarschuwden de politie. Daarbij werd aangegeven dat de dader in een taxi was vertrokken. Agenten achterhaalden de taxi en de chauffeur wist te vertellen dat hij zo net iemand had afgeleverd op De Weaze. Op het Reigersplein werd vervolgens de 32-jarige man aangehouden. Hij voldeed aan het opgegeven signalement, daarnaast had hij verwondingen aan zijn hand. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Inbrekers aangehouden na achtervolging

HARLINGEN/LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 41-jarige inwoner van Leeuwarden en een 32-jarige inwoner van Gouda aangehouden op verdenking van een inbraak bij een bedrijf aan de Zuidwalweg in Harlingen. Getuigen zagen de twee mannen bezig met de inbraak en belden direct via 1-1-2 de politie en gaven een kenteken van de betrokken auto en het signalement van de verdachten door. De gewaarschuwde agenten zagen de twee verdachten over de A31 in de richting van Leeuwarden rijden. Toen het duo ter hoogte van de wijk Westeinde de agenten zagen, gingen zij er met hoge snelheid ervandoor en reden de wijk in. Na een achtervolging brachten de twee hun auto tot stilstand en sprongen uit hun voertuig en renden de wijk in. In de Averkampstraat en de Humilitasstraat konden beide verdachten worden aangehouden. De auto werd in beslag genomen en de beide verdachten werden voor nader onderzoek in gesloten in het politiebureau. Het rijbewijs van de bestuurder werd in gevorderd in verband met gevaarlijk rijgedrag. Uit het bedrijf werd geld gestolen. Namens het gedupeerde bedrijf moet nog aangifte worden gedaan.

Man aangehouden voor bedreiging

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Noorderweg een 47-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. De man had eerder die avond zijn ex-vrouw met de dood bedreigd. Die waarschuwde vervolgens de politie. Surveillerende agenten kwamen de man tegen op de Noorderweg. Daar werd hij aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Twee stappers aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Nieuwestad twee stappers aangehouden op verdenking van mishandeling. Een 21-jarige inwoner van Leeuwarden en een 18-jarige inwoonster van Utrecht werden aangehouden nadat ze zich hadden misdroegen in een discotheek. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Rijbewijzen ingevorderd na rijden onder invloed

SNEEK – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag de rijbewijzen van twee inwoners van Sneek van 27 en 46 jaar ingevorderd ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten kwamen de 46-jarige man op zijn bromfiets tegen op de Groenedijk. De man bleek onder invloed van alcohol te verkeren. Daarom werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Daar blies hij 785 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Later die nacht kwamen de agenten op de Akkerwinde de 27-jarige automobilist tegen. De man kreeg een stopteken en een controle volgde. De agenten hadden het sterke vermoeden dat de 27-jarige onder invloed van alcohol verkeerde. Daarom werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Daar blies hij 520 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur en een proces-verbaal. Tevens werd het rijbewijs van deze beginnende bestuurder ingevorderd. Een dag eerder was de man ook al gepakt met het rijden onder invloed van alcohol.

112Fryslan