Fryslân, 23-01-2009 • Politieberichten donderdag 22 januari 07.00 uur t/m vrijdag 23 januari 07.00 uur

Surhuizum: aanrijding met letsel
De politie heeft donderdagavond hulp verleend bij de afhandeling van een ongeval op de Turfloane. Een 54-jarige automobilist uit Warten had, rijdend op It Langfal, verzuimd op de kruising met de Turfloane voorrang te verlenen aan een andere auto. Door de klap van de daarop volgende aanrijding kwam die auto tegen een boom tot stilstand. De bestuurder daarvan, een 55-jarige inwoner van Leek, werd met mogelijk inwendig letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten overgebracht. De andere automobilist bleef ongedeerd.

Joure: rijbewijs beginnend bestuurder ingevorderd
De politie heeft donderdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 39-jarige inwoner van Joure. De man werd onder invloed en rijdend in een auto op de Kolkstraat aangetroffen. Hij werd voor een ademanalyse naar het politiebureau overgebracht. Gezien de uitslag van 400 ug/l en het feit dat het om een beginnend bestuurder ging, is daar proces-verbaal opgemaakt en het rijbewijs van de man ingevorderd.

Sneek: man met mes aangehouden
De politie heeft vrijdagmorgen rond 02.00 uur op de Kleine Kerkstraat een 33-jarige inwoner van de gemeente Wymbritseradiel aangehouden. Getuigen hadden de man kort daarvoor nadat hij uit een café was gezet met een mes zien zwaaien. Bij zijn aanhouding bleek hij inderdaad in het bezit te zijn van een mes. Hij werd naar het politiebureau overgebracht en ingesloten.

Leeuwarden: aanhouding na vernieling en mishandeling
De politie heeft vrijdag rond 03.30 uur een 18-jarige Leeuwarder aangehouden op verdenking van mishandeling en vernieling. Een 23-jarige inwoner van Leeuwarden had bij de politie gemeld dat een groepje jongeren in de Bagijnestraat vernielingen aanrichtte en hem had geslagen en geschopt toen hij daar wat van zei. Agenten die na deze melding ter plaatse kwamen, zagen een groepje van vier personen wegvluchten. Met gebruikmaking van pepperspray lukte het een agent met enige moeite om de eerder genoemde verdachte aan te houden. Hij werd geboeid naar het politiebureau overgebracht en ingesloten. De politie stelt een onderzoek in naar de overige verdachten.

Leeuwarden: fietsster in botsing met auto
De politie heeft donderdagavond geassisteerd bij een aanrijding op de rotonde Lekkumerweg/Canadezelaan. Een 16-jarige fietsster uit Leeuwarden was daar in botsing gekomen met een auto, bestuurd door een 31-jarige plaatsgenoot. De aanrijding ontstond doordat de fietsster zonder licht op de rijbaan reed in plaats van op het verplichte fietspad. De fietsster werd ter controle per ambulance naar het MCL overgebracht. Na behandeling daar kon ze weer huiswaarts.

Leeuwarden: straatroof, twee verdachten aangehouden
De politie onderzoekt een diefstal met geweld die in de nacht van donderdag op vrijdag heeft plaatsgevonden nabij het Mercuriusplein. Daarbij werden een 34-jarige inwoner van Leeuwarden en een en 24-jarige inwoner van Dokkum door de politie aangehouden. Een 30-jarige man uit Leeuwarden die bij de bank stond te pinnen, werd aangesproken door twee mannen. Er ontstond een woordenwisseling, waarna het slachtoffer door de mannen werd geschopt en geslagen. De daders namen de jas, waar onder andere een hamster in zat, van de aangever mee. De beide mannen gingen er vervolgens op de fiets er vandoor. Getuigen die dit zagen gebeuren belden direct 1-1-2 en gaven een goed signalement door van de beide mannen. Surveillerende agenten die in de buurt waren, zagen de beide verdachten wegfietsen. De politie kon de beide mannen op het Mercuriusplein aanhouden. Ze waren in het bezit van de jas van het slachtoffer met daarin de nog levende hamster. De beide mannen zijn overgebracht naar het politiebureau en daar ingesloten.

112Fryslan

})