Vrijdag 23 april

Politieberichten van vrijdag 23 april.

Burgernetactie bij winkeldiefstal
LEEUWARDEN- De politie heeft donderdagmiddag een Burgernetactie opgestart waarbij 932 deelnemers geactiveerd werden om mee uit te kijken naar een verdachte van een winkeldiefstal. In een winkel aan het Cambuurplein werd een vrouw op winkeldiefstal betrapt door een medewerker van de winkel. Toen de medewerker haar wilde aanhouden, werd deze door de vrouw geslagen. De vrouw rende vervolgens de winkel uit zonder haar goederen af te rekenen. Signalement:

[bullets]Vrouw met een getinte huidskleur
Lengte ongeveer 1.70 meter
Leeftijd tussen 16 en 20 jaar
Zwart lang haar
De vrouw droeg een spijkerbroek, een zwarte lederen jas, zwarte laarzen, een paars truitje en grote oorbellen.[/bullets]
De eigenaar deed aangifte.

Burgernet is sinds november 2008 succesvol actief in de gemeenten Dantumadiel en Leeuwarden. In die gemeenten zijn 5600 Burgernet deelnemers, waarvan 4900 in Leeuwarden en 700 in Dantumadiel. Na meer dan een jaar zijn ongeveer honderd Burgernetacties geweest, waarbij in totaal meer dan 25 verdachten opgepakt en verscheidene vermiste kinderen of ouderen teruggevonden zijn. Burgernet startte op 22 april 2010 in de gemeenten Sneek, Boarnsterhim, Tytsjerksteradiel, Wymbritseradiel, Litterensadiel, Lemsterland, Het Bildt, Leeuwarderadeel, Ferwerderadiel en Ameland. Meld je aan als deelnemer!

Vrouw gewond bij ongeval
DRACHTEN – De politie heeft donderdagmiddag een onderzoek ingesteld naar een ongeval op de Waldwei waarbij een 45-jarige vrouw uit Drachten gewond raakte. De vrouw en getuigen gaven aan dat zij rond 17.30 uur door een bestuurder van een zwarte Peugot 407 afgesneden was. Hierdoor raakte ze in de slip en kwam op de kop in de sloot naast de rijbaan terecht. Omstanders wisten de vrouw uit de auto te halen. De vrouw was onderkoeld en werd voor controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De politie is op zoek naar de bestuurder van de zwarte Peugot. Bent u deze bestuurder of denkt u deze bestuurder te kennen, dan kunt u contact opnemen met de politie via 0900-8844.

Bromfietser zonder rijbewijs aangehouden
HEERENVEEN – De politie heeft donderdagavond op Het Meer een 21-jarige man uit Terwispel aangehouden op verdenking van het rijden tijdens de ontzegging van de rijbevoegdheid. Bij het verhoor bleek de man bovendien nog 14 dagen cel open te hebben staan, waarna hij onmiddellijk ingesloten werd.

Na een melding dat de man op zijn brommer reed, werd hij door een agent meegenomen naar het bureau. De man heeft een volledige ontzegging van de rijbevoegdheid en mag dus geen enkel motorrijtuig besturen. Bij de fouillering werden ook twee buisjes met speed gevonden. De bromfiets is in beslaggenomen en de man is overgebracht naar Leeuwarden om zijn 14 dagen cel uit te zitten.

Politie houdt drankrijder aan
OFFINGAWIER – De politie heeft donderdagavond op de Fiifgeawei het rijbewijs van een 39-jarige man uit Sneek ingevorderd. De man was bij een controle eerder op de avond gewaarschuwd niet te gaan autorijden omdat hij naar alcohol rook. Later zagen agenten dat de man toch achter het stuur gestapt was en hielden hem aan. Hij werd naar het bureau overgebracht voor een ademanalyse. Hier blies hij 685 ug/l, goed voor een rijverbod van acht uur.

Politie zoekt getuigen ongeval
BEETGUM – De politie is op zoek naar getuigen van een ongeval dat donderdagavond om 18.30 uur plaatsgevonden heeft op de Westergowei. Een 37-jarige motorrijder uit Deinum kwam vanuit de richting van Deinum en reed richting Sint Annaparochie. Net na de rotonde ter hoogte van Marssum wilde hij een auto met aanhanger inhalen. Op het moment dat de motorrijder naast de auto reed, week de automobilist naar links uit om de auto voor hem in te halen en duwde daarmee de motorrijder van de weg. De motorrijder kwam hierbij ten val en liep meerder schaafwonden op. De politie is op zoek naar de bestuurder van de auto met aanhanger of naar getuigen van het ongeval. Bent u deze bestuurder of getuige, dan kunt u contact opnemen met de politie via 0900-8844.

Politie houdt twee mannen aan
JOURE – De politie heeft donderdagavond op de A6 twee mannen aangehouden die daar met hoge snelheid en snel knipperende richtingaanwijzer reden. Nadat de bestuurder een stopteken gekregen had, werd naar de legitimatie van de inzittenden gevraagd. De bestuurder, een 37-jarige man uit Groningen, bleek voor meerdere feiten gesignaleerd te staan. De bijrijder, een 46-jarige man, bevond zich illegaal in ons land. Bovendien was hij in het bezit van een grote hoeveelheid, vermoedelijk, cocaïne. Beide mannen werden aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hier werden zij voor nader onderzoek ingesloten.

Politie houdt graffitispuiter aan
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Nieuwstad een 20-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernielingen. Een getuige meldde dat hij de jongen met een spuitbus graffiti op een rolluik spuiten zag. Ter plaatse troffen agenten de man met een rugzak met spuitbussen bij zich en op het betreffende rolluik was de verf nog niet droog. De man werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Inbraak in school
LEMMER – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een school aan de Riensingel. Bij de school bleek een raam met geweld opengebroken te zijn. Een aantal LCD beeldschermen was weggenomen. Een 58-jarige man uit Lemmer deed aangifte.

Bekeuringen voor snorfietsers onder invloed
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag drie bekeuringen uitgedeeld aan bestuurders van een snorfiets die teveel gedronken hadden. Een 41-jarige vrouw uit Leeuwarden werd op de Spanjaardslaan staande gehouden. De vrouw blies op het bureau 740 ug/l. De vrouw was niet in het bezit van een rijbewijs. Op de Langdeelstraat werd een 20-jarige man uit Leeuwarden staande gehouden. Hij blies op het bureau 160 ug/l. Op de Egelantierstraat tenslotte, blies een 19-jarige man 145 ug/l. Ook deze man was niet in het bezit van een rijbewijs.

Het lijkt steeds vaker voor te komen dat bestuurders van bromfietsen en snorfietsen onder invloed achter het stuur stappen. De politie zal de komende periode regelmatig controles uitvoeren.

Getuigen diefstal gezocht
OOSTERWOLDE – De politie is op zoek naar getuigen van de diefstal van een grote hoeveelheid gevelelementen vanaf het bouwterrein op het Buurstede. Tussen vrijdag 16 april 16.00 uur en dinsdag 20 april 9.00 uur werd voor in totaal 350 m2 aan gevelelementen weggenomen. De platen zijn zeven meter lang en een meter breed. Gezien de grote hoeveelheid is bij de diefstal waarschijnlijk een grote aanhanger of vrachtwagen gebruikt. Hebt u tussen de genoemde tijdstippen iets opvallends gezien dat kan bijdragen aan het oplossen van deze zaak? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan