Politieberichten van donderdag 11 februari 07.00 uur tot vrijdag 12 februari 07:00 uur.

Fryslân: waarschuwing voor oplichterij
De politie waarschuwt voor oplichtingpraktijken waarbij aan de deur gereedschappen, aggregaten en kettingzagen van het merk Stihl worden aangeboden. Deze gereedschappen zijn vermoedelijk vervalsingen of zijn van zeer slechte kwaliteit. De verkopers zijn waarschijnlijk afkomstig uit Engeland of Ierland en rijden vaak in een groene Range Rover of een Ford Transit. Er zijn op dit moment meldingen van deze oplichtingen bekend uit Overijssel, Drenthe en Fryslân. Wanneer deze verkopers bij u aan de deur komen, ga hier dan niet op in. Noteer kenmerken van de betrokken personen en de kentekens van de auto’s waarin zij zich verplaatsen en bel direct via 1-1-2 de politie.

Surhuisterveen: grote ravage na inbraak in bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Zwetsloot. In de nacht van woensdag op donderdag kwam men binnen het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werd een grote ravage aangericht. Het is daarom dan ook nog onduidelijk wat er precies is weggenomen. Een 37-jarige inwoner van Burum deed namens het gedupeerde bedrijf aangifte. De technische recherche heeft inmiddels sporenonderzoek verricht.

Grou: automobiliste gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft donderdagochtend op de Reinerswei een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 21-jarige automobiliste uit Grou gewond raakte. Door vermoedelijk de gladheid raakte de vrouw met haar auto van de weg. Het voertuig sloeg vervolgens over de kop. De bestuurster raakte hierbij gewond. Het slachtoffer werd met letsel aan haar rug en nek per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Heerenveen: joyrider met auto te water
De politie heeft donderdagochtend op de Stadionweg een 22-jarige automobilist uit Sintjohannesga aangehouden op verdenking van joyriding. De man eerder die ochtend de auto van een 21-jarige inwoner van de Tijnje meegenomen zonder dat hij daarvoor toestemming had. De 22-jarige man uit Sintjohannesga verloor op de Stadionweg de controle over het voertuig, mogelijk door een te hoge snelheid en gladheid. De bestuurder belandde met het voertuig in de berm en kwam uiteindelijk tot stilstand in het water. De 22-jarige werd ter plaatse gecontroleerd door het ambulancepersoneel. Hij bleek geen letsel te hebben. De man werd vervolgens door de agenten aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd tegen de 22-jarige proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor mocht hij het bureau verlaten. De 21-jarige eigenaar van de auto heeft aangifte gedaan. Zijn auto raakte zwaar beschadigd.

Heerenveen: politie redt leven van man
De politie heeft donderdagmiddag het leven gered van een 64-jarige inwoner van Heerenveen. De agenten, een hoofdagent en een student van politieacademie, kregen via 1-1-2 een melding van een onwel geworden persoon. De twee agenten gingen direct ter plaatse. In de woning troffen zij de bewusteloze man op de vloer aan. Zonder te aarzelen begonnen de agenten met de reanimatie. De inmiddels gearriveerde ambulancemedewerker (Rapid-responder) beademde het slachtoffer, waarna de man na enkele minuten weer hartslag kreeg. De man is in zorgwekkende toestand per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen overgebracht.

Dokkum: auto in beslag genomen na rijden onder invloed
De politie heeft donderdagmiddag de auto van een 42-jarige automobilist uit Oosternijkerk in beslag genomen. Surveillerende agenten zagen de man op de Dongeradijk rijden Het was bekend dat de 42-jarige niet in het bezit van een rijbewijs was. Na een stopteken volgde er een controle. De agenten hadden het vermoeden dat de man onder invloed van alcohol verkeerde en daarom werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 395 ug/l, meer dan 4 maal de toegestane hoeveelheid voor een beginnende bestuurder. De man wordt als beginnende bestuurder gezien omdat hij niet in het bezit is van een geldig rijbewijs. De 42-jarige was de afgelopen periode al twee keer betrapt voor het rijden onder invloed en het rijden zonder rijbewijs. Ook deze keer werd er proces-verbaal tegen hem opgemaakt, maar daarnaast werd ook zijn auto in beslag genomen.

Donkerbroek: vijf aanhoudingen bij aantreffen hennepkwekerij
De politie heeft donderdagmiddag in een loods aan de Herenweg drie inwoners van Oosterwolde van 35, 52 en 57 jaar, een inwoonster van Oosterwolde van 42 jaar en een inwoner van Broeksterwoude van 44 jaar aangehouden. De agenten hadden een anonieme tip gekregen dat er in de loods mogelijk een hennepkwekerij zou zitten. Eenmaal aangekomen bij de loods zagen de agenten een auto staan. In de loods liep een man en bij het zien van de agenten kwam hij naar buiten. Aan de 52-jarige man uit Oosterwolde werd gevraagd of er een hennepkwekerij in het pand zat. De man bevestigde dit en de agenten besloten om een nader onderzoek in te stellen. In de loods werden vier personen aangetroffen die druk bezig waren met het knippen van de hennepplanten. De vier werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Ook de 52-jarige werd aangehouden en eveneens overgebracht naar het politiebureau. Hier werden alle vijf voor nader onderzoek ingesloten. In de loods werden 311 hennepplanten aangetroffen. De planten en de aanwezige apparatuur werden in beslag genomen en vernietigd. Na onderzoek van het energiebedrijf bleek dat de stroom illegaal werd afgetapt. Namens het energiebedrijf werd dan ook aangifte gedaan.

Drachten: vier aanhoudingen na bezit en handel hard- en softdrugs
De politie heeft donderdagmiddag op het parkeerterrein van een eetgelegenheid aan de Omloop een 15-jarige inwoonster van Houtigehage, een 18-jarige inwoner van Augustinusga, een 22-jarige inwoner van Harkema en een 25-jarige inwoner van Surhuisterveen aangehouden op verdenking van het bezit en de handel in hard- en softdrugs. De buurtagent had serieuze signalen ontvangen dat er in de omgeving van scholen aan de Raai werd gehandeld in drugs. Meerdere agenten besloten donderdagmiddag te gaan posten in de omgeving van de Raai. Al snel werd gezien dat er bij een geparkeerde auto diverse scholieren kwamen. Of er ook in drugs werd gehandeld was niet goed waar te nemen. Niet veel later kwam er een auto aan rijden. Er werd contact gemaakt met de inzittenden van de geparkeerde auto. Beide auto’s reden vervolgens weg. Later die middag zagen agenten de twee auto’s naast elkaar staan op het parkeerterrein van een eetgelegenheid. De agenten zagen nu wel dat er werd gehandeld. Hierop werd besloten om de inzittenden van beide auto’s aan te houden. Ook beide voertuigen werden in beslag genomen. De 18-jarige man uit Augustinusga bleek in het bezit te zijn van één zakje wiet en een aantal xtc-pillen. De 22-jarige man uit Harkema bleek in het bezit te zijn van 2,5 gram speed. De drugs werd in beslag genomen. Na verhoor mocht het 15-jarige meisje het politiebureau verlaten. Ze werd opgehaald door haar moeder. De andere drie verdachten werden voor nader onderzoek ingesloten.

Stiens: rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed
De politie heeft donderdagavond het rijbewijs van een 42-jarige automobiliste uit Ferwert in gevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. De bestuurster werd gecontroleerd door de agenten. Die hadden het vermoeden dat de vrouw onder invloed van alcohol verkeerde en daarom werd ze voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies ze 650 ug/l, ze kreeg een rijverbod van zeven uur en tevens werd er tegen haar proces-verbaal opgemaakt. Ook haar rijbewijs werd ingevorderd.

Kollumerzwaag: beginnende bestuurder raakt punt van rijbewijs kwijt
Een 21-jarige beginnende bestuurder uit Kollumerzwaag is donderdagavond op de Foarwei een punt van zijn rijbewijs kwijt geraakt na een forse snelheidsovertreding. Surveillerende agenten zagen de man met hoge snelheid rijden. Na een meting werd een gemiddelde snelheid van 106 kilometer per uur geconstateerd. Ter plaatse is slechts een snelheid van 60 kilometer per uur toegestaan. De beginnende bestuurder raakte een punt van zijn rijbewijs kwijt omdat de snelheidsoverschrijding meer dan 30 kilometer per uur bedroeg. Tevens werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt.

Holwerd: afvalcontainer met vuurwerk opgeblazen
De politie onderzoekt de vernieling van een afvalcontainer die donderdagavond plaatsvond bij een woning aan de Beyertstrjitte. De bewoners hoorden rond 23.30 uur een harde knal en zagen naar iemand snel wegrennen. Vervolgens zagen zij dat hun grijze afvalcontainer geheel vernield en in stukken over de straat verspreid lag. De politie wil graag in contact komen met mensen die iets gezien of gehoord hebben. Zij kunnen de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Een 22-jarige inwoner van Holwerd deed aangifte.

Leeuwarden: betaalautomaat vernield
De politie onderzoekt de vernieling van een betaalautomaat die in de nacht van donderdag op vrijdag plaatsvond aan de Pieter Sipmawei. Toen de agenten ter plaatse kwamen, zagen zij dat het beeldscherm van de pinautomaat vernield was en het glas versplinterd op straat lag. Een medewerker van een bank deed aangifte.

Franeker: politie zoekt getuigen van inbraak in winkel
De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan het Ockingahiem die in de nacht van donderdag op vrijdag rond 03.30 uur plaatsvond. Door de ruit van de toegangsdeur van het bedrijf met een steen te vernielen kwamen de dader(s) het bedrijf binnen. Uit de winkel namen zij vier laptops mee. De politie wil graag in contact komen met mensen die iets gezien of gehoord hebben. Zij kunnen met de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Katlijk: politie haalt boze man uit woning en treft hennepkwekerij aan
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in een woning aan de Aaltjelaan een 26-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden. De politie kreeg melding van geschreeuw uit een woning. De melder had gezien dat iemand met een hooivork alles in de woning kort en klein sloeg. Toen de politie hem gesommeerd had om de hooivork neer te leggen, besloot hij zich in de doucheruimte te verstoppen. De man had de deur gebarricadeerd met een hondenkooi. Door een ruit van de deur te vernielen, konden de agenten met peperspray bedwelmen. Hij verwijderde vervolgens de kooi waarna de man kon worden aangehouden. Tijdens de zoektocht naar de man troffen de agenten toevallig op zolder een hennepkwekerij aan met 450 planten. De man is overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De hennepplanten en de apparatuur werden in beslag genomen en vernietigd.

Leeuwarden: beschonken automobilist met auto in sloot
De politie heeft rond middernacht in de nacht van donderdag op vrijdag een 33-jarige inwoner van Akkrum aangehouden. De man was met zijn auto in een sloot gereden op het Alddiel. Toen de agenten ter plaatse kwamen en de bestuurder aangesproken, bleek hij onder invloed van alcohol te zijn. De man werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 840 ug/l blies. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast werd zijn rijbewijs ingevorderd en kreeg hij een rijverbod van 10 uur.

112Fryslan

})