LEEUWARDEN – De 303 Search & Rescue (SAR) eenheid van het Defensie Helikopter Commando op de vliegbasis Leeuwarden bestaat dit jaar 55 jaar.

Ter gelegenheid van dit jubileum vindt op de vliegbasis Leeuwarden van dinsdag 23 september tot en met donderdag 25 september een internationale SAR meet plaats.

Dit is een oefening van verschillende helikopter typen van verschillende landen waarbij de samenwerking binnen de SAR eenheden wordt beoefend. Tevens vindt er vanwege het 55-jarig bestaan op woensdag 24 september een reünie plaats voor huidig en oud personeel van de SAR eenheid.

De SAR eenheid heeft in haar 55 jarig bestaan deelgenomen aan vele reddingsacties, zoals het evacueren van bemanningen van boorplatforms op de Noordzee, het redden van militaire vliegers en zoekacties naar vermiste personen, zowel op zee als boven land, het redden van drenkelingen van schepen, het verlenen van assistentie bij overstromingen en het invliegen van traumateams naar ramplocaties.

In 55 jaar heeft zij meer dan 5348 levensreddende en spoedeisende vluchten uitgevoerd. “Ruim een halve eeuw heeft dit squadron haar levensreddende taak uitgevoerd. Een dankbare taak die meer dan eens heeft laten zien hoe professioneel en daadkrachtig militairen hun werk moeten kunnen uitvoeren, aldus commodore Jan-Willem Westerbeek, commandant Defensie Helikopter Commando.”

De SAR eenheid heeft de beschikking over drie AB-412 helikopters en is initieel opgericht om militaire vliegers na een ongeval te redden. Vanaf zomer 2011 heeft de AB-412 tevens de civiele Kustwacht taak gekregen (na uitfasering Lynx). Daarnaast is het uitvoeren van medische vluchten van de Waddeneilanden naar het vasteland een belangrijke taak geworden.

Dit gebeurt ongeveer 200 keer per jaar en is uitgegroeid tot een officiële 24-uurs stand-by dienst. Het patiëntenvervoer door Defensie stopt naar verwachting medio 2015 en wordt door een civiele partij overgenomen.

De AB-412 stopt op 1 januari 2015 met haar taken. Het patiëntenvervoer wordt dan overgenomen door de Cougar helikopter tot de civiele opvolger de taak overneemt.

112Fryslan