LEEUWARDEN – In het centrum van Leeuwarden zijn zaterdagavond rellen uitgebroken nadat de lokale horeca op last van de burgemeester toch de deuren sloot.

De mobiele eenheid (ME) van de politie is ingezet om de grote groep relschoppers uit het centrum te verdrijven. De politie riep op Twitter op om het centrum te verlaten en naar huis te gaan. Enkele honderden jongeren verzamelden zich op het Zaailand om een feestje te bouwen als steunbetuiging aan de horeca. Woordvoerder Eijer van de lokale horeca was aanvankelijk tevreden en gaf aan ‘Dit iedere dag wel te willen’.

Op een gegeven ogenblik werd de sfeer grimmig en werd er stennis geschopt richting de politie. De politie op het Zaailand werd belaagd, waarna ze zich terugtrokken. De ME voerde charges uit om het plein leeg te vegen richting het Beursplein en het station.

Er werd vuurwerk gegooid richting de agenten en enkele groepen belaagden de politie. Op beelden is te zien hoe de agenten zich terugtrekken, nadat ze door een tiental jongeren achtervolgd worden. Noodgedwongen moest de Febo zijn deuren sluiten voor bezorging en afhaal vanwege de ongeregeldheden. Bezoekers van de Pathé konden de bioscoop niet verlaten en moesten wachten op de politie.

Tot circa elf uur in de avond stonden politieagenten in linie rondom het Zaailand. Inmiddels is de rust wedergekeerd.