Fryslân, 17-11-2008 • Politieberichten zondag 16 november 11.00 uur t/m maandag 17 november 07.00 uur

Harkema: inbraak in horecagelegenheid
De politie onderzoekt een inbraak in een horecagelegenheid aan de Bouwe Harkemastrjitte. In de nacht van zaterdag op zondag kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werden de gokkasten opengebroken en de inhoud weggenomen. Ook werd een geldbedrag uit een kassalade weggenomen. Namens het gedupeerde horecabedrijf deed een 49-jarige inwoonster van Harkema aangifte. De technische recherche stelt een nader onderzoek in.
Dronrijp: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Wytze van Camminghastraat. Tussen woensdagmiddag 12 november en zondagochtend 16 november kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit de woning werden twee horloges weggenomen. De38-jarige bewoner deed aangifte.

Oldetrijne: motorrijder gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft zondagochtend op de Pieter Stuyvesantweg een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 22-jarige motorrijder uit Kuinre gewond raakte. De man reed met zijn crossmotor door de berm. In deze zachte berm lag een hoopje oud asfalt. De motorrijder reed hier over heen, waarna hij de controle over zijn motor verloor. Het slachtoffer kwam ten val en kreeg daarbij vermoedelijk het stuur in zijn buik. De man werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Leeuwarden: man zwaar gewond na val
De politie heeft zondagmiddag een ongeval in een steeg nabij de Nieuwestad onderzocht, waarbij een 20-jarige inwoner van Emmeloord zwaar gewond raakte. De man was zaterdagnacht met een aantal vrienden opstap in Leeuwarden. Halverwege de nacht raakten de vrienden de 20-jarige kwijt. De halve binnenstad werd afgezocht, maar de 20-jarige werd niet gevonden. Hierop besloten de vrienden terug te gaan naar Emmeloord. Dit in de veronderstelling dat de Emmeloorder uit eigen beweging naar huis was gegaan. Zondagmiddag belde één van de bewoners van een woning aan de Nieuwestad met de politie. De melder hoorde vreemde geluiden uit de steeg komen, maar kon vanuit zijn woning niet in de steeg kijken. Agenten besloten om een nader onderzoek in te stellen. In de steeg, achter een schutting, lag het zwaargewonde slachtoffer op de grond. De hulpdiensten konden niet bij de man komen en daarom besloot de brandweer om een gat in de schutting te zagen. De 20-jarige man werd door het ambulancepersoneel gestabiliseerd en vervolgens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. Later die dag werd het slachtoffer per ambulance overgebracht naar het UMCG in Groningen. Het is nog onduidelijk hoe de 20-jarige inwoner van Emmeloord in de steeg terecht is gekomen. Het vermoeden bestaat dat de man via een regenpijp naar boven is geklommen. Tijdens deze klim moet hij zijn gevallen. Op ongeveer vier meter hoogte was namelijk een straatverlichtingarmatuur afgebroken en de schade aan de armatuur leek vers.

Kornwederzand A7: rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding
De politie heeft zondagmiddag op de A7 nabij Kornwederzand het rijbewijs van een 36-jarige automobilist uit Loosdrecht. De bestuurder passeerde een snelheidscontrole met de lasergun met 128 kilometer per uur, terwijl 70 is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs ingevorderd en tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Warfstermolen: automobilist ernstig gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft zondag aan het begin van de avond op de Gruytsweg een eenzijdig ongeval onderzocht, waarbij een 40-jarige automobilist uit Munnekezijl ernstig gewond raakte. Bij de politie kwam een melding binnen van een zware aanrijding net buiten Warfstermolen. Eenmaal ter plaatse vonden de agenten het zwaargewonde slachtoffer in een tuin van een woning. De 40-jarige man werd door het personeel van de ambulance het Mobiel Medisch Team gestabiliseerd. Vervolgens werd het slachtoffer per ambulance overgebracht naar het UMCG in Groningen. De bestuurder raakte door nog onbekende oorzaak met zijn auto van de weg. Via een sloot kwam het voertuig uiteindelijk tot stilstand tegen een boom. Door de klap werd het slachtoffer uit het voertuig geslingerd. Bureau Verkeersongevalanalyse stelt een nader onderzoek in.

Drachten: politie houdt verdachte aan voor vernieling en zware mishandeling
De politie heeft zondagavond laat een 42-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van vernieling en zware mishandeling. De man had eerder die avond vernielingen aangericht aan een woning aan de Wetering. Een groot aantal ruiten van de woning was ingeslagen. Door de kapotte ruiten waren twee fietsen de woning binnen gegooid. Ook was er een balk naar binnen gegooid en volgens getuigen rakelings langs een 1-jarig kindje gevlogen. Na onderzoek kon diezelfde avond nog de 42-jarige Drachtster worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De reden van de vernielingen zijn nog onduidelijk.

Wolvega: inbraak in sportcomplex
De politie onderzoekt een inbraak in een sportcomplex aan de Drafsportlaan. In de nacht van zondag op maandag kwam men binnen na het forceren van een deur. Het gehele pand werd doorzocht. Uit één van de kantoren werd een geldbedrag van enkele honderden euro’s weggenomen. Tijdens de inbraak was het alarm afgegaan. Hierop ging een beveiligingsmedewerker polshoogte nemen. Omdat de beveiligingsmedewerker en de agenten het vermoeden hadden dat de inbreker(s) nog wel eens in het pand konden zijn, werd er ook een hondengeleider gewaarschuwd. De hondengeleider heeft samen met zijn politiehond het gehele pand doorzocht, maar er werden geen personen aangetroffen. Een 44-jarige inwoner van Wolvega deed aangifte. De technische recherche stelt een nader onderzoek in.

Lemmer: inbraak in supermarkt
De politie onderzoekt een inbraak in een supermarkt aan de Stationsweg. In de nacht van zondag op maandag kwam men binnen via een gat in het dak. Eenmaal in de supermarkt is men naar het kantoorgedeelte gegaan, waar vervolgens een kluis werd opengebroken. Uit deze kluis werd een nog onbekend geldbedrag weggenomen. Namens het gedupeerde winkelbedrijf deed een 43-jarige inwoner van Wolvega aangifte. De technische recherche stelt een nader onderzoek in.

Oudega (Smal.): inbraak in horecagelegenheid
De politie onderzoekt een inbraak in een horecagelegenheid aan de Bourren. In de nacht van zondag op maandag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werden de gokkasten opengebroken. De inbrekers braken echter de verkeerde deurtjes open, waardoor ze niet bij de geldlade kwamen. Ze verlieten het pand dan ook zonder buit. Namens het gedupeerde horecabedrijf deed een 37-jarige inwoner van Oudega aangifte.

Tijnje: pony dood na aanrijding
De politie heeft maandagochtend vroeg op de Warrewei een aanrijding afgehandeld. Een 54-jarige automobilist uit Gorredijk reed vanuit Tijnje richting Aldeboarn. De bestuurder werd in het donker plotseling geconfronteerd met een pony op de weg. De 54-jarige automobilist kon niet meer remmen en uitwijken lukte de man ook niet meer. Een frontale botsing was het gevolg. De pony overleefde de klap niet. De auto van de Gorredijker raakte door de aanrijding zwaar beschadigd. De bestuurder kwam met de schrik vrij.

112Fryslan

})