Fryslân, 28-08-2008 • Politieberichten van woensdag 17 augustus 07.00 uur t/m donderdag 28 augustus 07.00 uur

Leeuwarden/Heerenveen: verkeerscontrolesDe politie heeft dinsdag tussen 9.00 en 16.30 uur op diverse wegen in Leeuwarden en Heerenveen verkeerscontroles gehouden. Hierbij werden 57 personen bekeurd voor het rijden zonder gordel, kregen zes automobilisten een bekeuring voor het overschrijden van de maximaal toegestane snelheid, één bestuurder van een bromfiets voor het rijden zonder helm en 7 automobilisten voor het niet handsfree bellen.

Leeuwarden: controles naar aanleiding van klachtenDe politie heeft dinsdag tussen 16.30 uur en 18.00 uur wederom een controle gehouden in de Coornhertstraat op het negeren van het éénrichtingsbord in die straat. Naar aanleiding van klachten van omwonenden had de politie hier gisteren ook al een controle gehouden. Vandaag werden negen bekeuringen uitgeschreven.

Harlingen: inbraak in bedrijfspandDe politie onderzoekt een inbraak die tussen dinsdagavond en woensdagmorgen heeft plaatsgevonden in een bedrijfspand aan de Kelvinstraat. De daders kwamen binnen door de toegangsdeur open te breken, waarna een kluis met kentekenbewijzen en een portemonnee met ongeveer 2500 euro zijn meegenomen. Een 30-jarige man uit Haringen deed aangifte.

Bolsward: diefstal en vernieling van een bootDe politie onderzoekt de diefstal en vernieling van een Zodiac boot met buitenboordmotor. Tussen dinsdagavond en woensdagmorgen is, door het touw en de ketting waar de boot mee vastlag te forceren, de boot vanuit een sloot nabij de Gear en it Klif weggenomen. De volgende ochtend werd de boot vernield teruggevonden in een grasveld bij het Rak. Het schadebedrag is nog niet bekend. De 49-jarige eigenaresse van de boot deed aangifte.

Berlikum: aanrijding met letselDe politie heeft woensdagmorgen een aanrijding op de Bitgumerdyk afgehandeld tussen een bromfietser en een automobilist. Een 61-jarige bromfietser uit Berlikum reed vanuit de richting Beetgum richting Berlikum, toen een 37-jarige man automobilist uit St. Jacobiparochie vanuit een bedrijfsterrein de weg op reed. De automobilist zag de bromfietser te laat en een aanrijding kon niet meer worden voorkomen. De bromfietser is met letsel aan het hoofd en een been per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden gebracht.

Oosterwolde: inbraak in bedrijfspandDe politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een bedrijfspand aan de Duisterweg die tussen dinsdagmiddag en woensdagmorgen heeft plaatsgevonden. Het hekwerk om het terrein was over een lengte van ongeveer twee meter doorgeknipt, waarna de daders door het slot van een deur te forceren in het gebouw zijn gekomen. Diverse gereedschappen zijn meegenomen. Een 33-jarige man uit Donkerbroek deed namens het bedrijf aangifte.

Leeuwarden: jongen op straat overvallenDe politie onderzoekt een straatroof die in de nacht van woensdag op donderdag heeft plaatsgevonden op de Schieringerweg. Een 17-jarige man uit Leeuwarden liep daar samen met een eveneens 17-jarige vriend uit Groningen toen zij aangesproken werden door een man die zij eerder die avond op een skatebaan kort hadden gesproken. De man liep op de Leeuwarder af, pakte hem stevig in de nek beet en droeg hem op zijn zakken leeg te maken. Hierop overhandigde de Leeuwarder zijn telefoon en pinpas aan de overvaller. De Groninger werd gefouilleerd toen deze aangaf niets bij zich te dragen. Daarna verdween de man in een steeg tussen de Schieringerweg en de Dennestraat. Het signalement van de overvaller is als volgt: rond de 25 jaar, licht getinte huid met kort zwart golvend haar en gekleed in een bruin leren heupjas met gebreide kraag en donkere nette schoenen.

Arum: autobrandDe politie heeft woensdagavond de brandweer geassisteerd bij een autobrand op de Arumerweg. Een 29-jarige automobiliste uit Witmarsum reed op deze weg richting haar woonplaats toen zij brandlucht rook en rook onder de kap vandaan zag komen. Hierop zette zij haar auto aan de kant. De brandweer was snel ter plaatse en wist het de brand te doven. Het motorcompartiment is gedeeltelijk uitgebrand en de leidingen en het plastic zijn gesmolten.

Noardburgum: mannen stelen straatnaambordDe politie heeft woensdagmiddag op de Statenheide drie mannen aangehouden op verdenking van diefstal van een straatnaambord. Een getuige had gezien hoe de mannen op de Oude Commissieweg het straatnaambord probeerden weg te nemen en belde met 1-1-2. Toen de politie ter plaatse kwam, waren de mannen al gevlucht. Een kwartier later zagen collega-agenten bij de Statenheide een drietal mannen, die aan de beschrijving van de getuige voldeden, uit de slootkant klimmen. Hierop werden de mannen staande gehouden. De verdachten, een 20-jarige man uit Oegstgeest, een 21-jarige man uit Nijmegen en een 18-jarige man uit Heemstede, gaven hun poging tot diefstal onmiddellijk toen en werden meegenomen naar het bureau. Tegen de mannen is een proces-verbaal opgemaakt.

Kollumerpomp: motorrijder rijdt 75 kilometer per uur te hard, rijbewijs ingevorderdDe politie heeft woensdagmiddag op de Kwelderweg het rijbewijs ingevorderd van een 28-jarige motorrijder uit Anjum. Tijdens een snelheidscontrole werd bij de man een snelheid gemeten van 155 kilometer per uur, waar 80 kilometer per uur is toegestaan. De man kreeg een stopteken en ter plaatse werd zijn rijbewijs ingevorderd. Ook is een proces-verbaal opgemaakt.

Veenwouden: diefstal uit woningDe politie heeft woensdagmiddag een 38-jarige vrouw uit Veenwouden aangehouden op verdenking van een inbraak in een woning. Op woensdagavond zat een 91-jarige vrouw in haar woning aan de Slagvinkstraat televisie te kijken toen zij hoorde dat iemand via de achterdeur haar woning verliet. Daarna ontdekte de vrouw dat er 300 euro was weggenomen. Kort voor en na het voorval had zij een vrouw voorbij haar woning zien lopen en naar binnen zien kijken. Een getuige van het voorval had een vrouw gezien die voldeed aan hetzelfde signalement en wist waar deze woonde. Hierop werd de verdachte aangehouden en meegenomen naar het bureau.

Witmarsum: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderdDe politie heeft woensdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 50-jarige man uit de gemeente Littenseradiel op verdenking van rijden onder invloed. Na een melding troffen agenten op de Arumerweg een auto aan waarvan de achterzijde bijna in de sloot lag. De chauffeur was erg wazig en het was moeilijk contact met hem te krijgen, vermoedelijk door overmatig drankgebruik. De man is voor controle per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek gebracht. Hier is ook bloed van de man afgenomen voor een alcoholtest. Tegen de man is een proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: winkeldiefstal en verboden wapensDe politie heeft woensdagmiddag op het Cambuurplein een 34-jarige vrouw uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De 21-jarige man die bij haar was is aangehouden voor het in bezit zijn van verboden wapens. Een medewerker in een supermarkt belde de politie toen de vrouw betrapt was op het niet afrekenen van een aantal artikelen. Bij controle van het tweetal overhandigde de man een busje pepperspray en een vlindermes. De man en vrouw zijn meegenomen naar het bureau waar een proces-verbaal is opgemaakt.

112Fryslan

})