Fryslân, 13-11-2008 • Politieberichten woensdag 12 november 07.00 uur t/m donderdag 13 november 07.00 uur

Sneek: aanhouding oplichters zorgt voor oplossing van 75 zaken in Nederland
De politie Fryslân heeft door de aanhouding op 9 augustus 2008 van een 44-jarige vrouw en een 53-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, naar alle waarschijnlijkheid, 75 oplichtingszaken opgelost. De verdachten werden gezocht voor gevallen van flessentrekkerij waarbij de twee in horecagelegenheden overnachtte zonder te betalen. Zij zouden zich tevens schuldig hebben gemaakt aan oplichting van burgers door geld van hen te lenen zonder terug te betalen en aan verduistering en diefstal van goederen.
Op vrijdag 8 augustus 2008 kreeg de politie de melding van een eigenaar van een bed and breakfast in Sneek. Deze gaf aan dat twee personen een accommodatie hadden gehuurd en dat hij informatie had dat het tweetal landelijk gesignaleerd stond voor oplichting. In Fryslân zou het duo zich vanaf januari 2006 tot hun aanhouding op 9 augustus, aan oplichting schuldig hebben gemaakt in onder andere Franeker, Wierum, Metslawier, Holwerd, Aldeboarn, Lemmer, Tijnje, Akkrum, Hantum, Augustinusga en Ferwert.
De verdachten bleken na onderzoek nog gezocht te worden voor ruim 50 andere oplichtingszaken, gepleegd in dezelfde periode in andere regio’s binnen Nederland. De twee zitten thans in voorarrest en staan op 25 november terecht voor de meervoudige kamer van de rechtbank Leeuwarden.

Leeuwarden: inbraak in school
De politie onderzoekt een inbraak in een school aan de Schieringerweg. Dinsdagavond kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit een lokaal werd een computer weggenomen. Een 61-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Heerenveen: inbraak in school
De politie onderzoekt een inbraak in een school aan de Van Beyma Thoe Kingmaweg. Men kwam in de nacht van dinsdag op woensdag binnen na het forceren van een ruit. Uit een lokaal werd een laptop weggenomen. Namens de school moet nog aangifte worden gedaan.

Breezanddijk: inbraak in tankstation
De politie onderzoekt een inbraak in een tankstation op de Afsluitdijk. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit het tankstation werd een grote hoeveelheid rookwaar weggenomen. Een 27-jarige inwoner van Den Oever deed aangifte.

Leeuwarden: aanhouding voor vuurwapenbezit
De politie heeft woensdagavond een 32-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van vuurwapenbezit. Een getuige trof bij de verdachte een doorgeladen pistool aan. Hij nam het af en droeg het wapen over aan de politie. Die hield de verdachte dezelfde avond in diens woning aan de Boksdoornstraat aan. De verdachte is voor nader onderzoek, zoals de herkomst van het wapen, ingesloten.

Leeuwarden: inbraak woning
De politie heeft woensdagvond een inbraak in een woning aan de Tweede Delidwarsstraat onderzocht. Men was tussen 20.15 en 24.00 uur binnengekomen na het vernielen van een ruit. Uit de woning werd een laptop gestolen. De eigenaar, een 24-jarige man, deed aangifte.

Oosterwolde: snorfietser gewond bij eenzijdig ongeval
De politie heeft woensdagavond geassisteerd bij een eenzijdig ongeval op ’t Oost. Een 57-jarige man reed met zijn snorfiets richting Haulerwijk en was door onbekende oorzaak op het natte wegdek ten val gekomen. Hij is met hoofdletsel overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Leeuwarden: overval coffeeshop
De politie onderzoekt de overval op een coffeeshop aan het Herenwaltje op woensdagavond rond 23.45 uur. Rond die tijd liepen drie mannen de zaak binnen. Een van hen had een vuurwapen in zijn hand en dreigde daarmee richting exploitant en bezoekers. De mannen vroegen om geld. Ook moesten bezoekers hun zakken leegmaken en de inhoud op tafel leggen. Nadat bleek dat er geen geld in de zaak was, werden enkele voorwerpen van de bezoekers van de tafel gepakt en verdwenen de overvallers lopend in de richting van het Oldehoofsterkerkhof. De exploitant, een 26-jarige man uit Leeuwarden, deed aangifte. Ook een klant, een 19-jarige man uit Leeuwarden, deed aangifte. Van hem was een klein geldbedrag (van de tafel) weggenomen. Volgens de getuigen gaat het om drie mannen van rond de twintig jaar, twee met een donkere of getinte huidskleur, de derde mogelijk blank.
Ten tijde van de overval werd op de Weert een opengebroken parkeermeter aangetroffen. Ook lag iets verderop een grote hoeveelheid kleingeld op straat. Het is niet duidelijk of deze twee zaken met elkaar te maken hebben.

Workum: mevrouw Jose Frauenknecht vermist
De politie verzoekt namens de familie bekend gemaakt te worden met de verblijfplaats van de 32-jarige Jose Frauenknecht uit Workum. Jose wordt sinds vrijdagavond 7 november 2008 vermist.
Mevrouw Frauenknecht heeft die avond rond 20.30 uur haar adres aan de Merke in Workum verlaten. Ze zou met de trein naar Leeuwarden zijn gegaan. Mogelijk is ze daarna doorgereisd richting Zwolle. Sindsdien is niets meer van haar vernomen.
Omdat mevrouw Frauenknecht vermoedelijk overspannen is en meerdere medicijnen gebruikt, maakt de familie zich ernstig zorgen. Het betreft een blanke vrouw, circa 1.70 m lang, slank postuur en blond half lang haar. Ze heeft een litteken boven één van haar ogen en ziet er goed verzorgd uit. Ze spreekt normaal Nederlands. Iedereen die weet waar Jose Frauenknecht is of anderszins informatie heeft over haar verblijfplaats, wordt verzocht contact op te nemen met de politie Fryslân, telefoonnummer 0900 8844.

112Fryslan

})