Fryslân, 26-08-2008 • Politieberichten van maandag 25 augustus 07.00 uur t/m dinsdag 26 augustus 07.00 uur

Harich: zwaargewonde bij ontploffing zelfgemaakte bomDe politie heeft maandagochtend rond 05.30 uur een onderzoek ingesteld naar een ontploffing van een op basis van kunstmest zelfgemaakte bom, waarbij een 33-jarige man uit Hindeloopen ernstig gewond raakte. De man zat als passagier in een auto en was op weg naar het werk. De bestuurder wilde de bom, die de Hindelooper bij hem had niet in de auto en vroeg hem de bom weg te doen. Op de Keamerlanswei stapte de passagier uit de auto. Enkele seconden later ging de bom af. Hij raakte zwaar gewond en is overgebracht naar het UMCG in Groningen. De bestuurder was inmiddels enkele meters achteruit gereden en kwam met de schrik vrij. Door de politie is de omgeving afgezet in verband met de mogelijkheid dat er nog meer ontplofbare zaken in de tas van de man zaten. Na de komst van de Explosieven Opruimingscommando werd de auto en de tas doorzocht maar er werd geen bom of ander explosief meer gevonden. Rond het middaguur werden twee woningen in Hindeloopen, in gebruik bij het slachtoffer en een familielid, onder leiding van de rechter-commissaris en in aanwezigheid van deskundigen van de EOC, doorzocht. Daarbij werden enkele goederen in beslag genomen die voor het onderzoek interessant kunnen zijn. Ook is een substantie aangetroffen waarvan de samenstelling niet bekend was. Deze is voor de zekerheid door medewerkers van de EOC opgeblazen buiten de bebouwde kom.

Legemeer: inbraak sportcomplexDe politie onderzoekt een inbraak in het pand van een sportcomplex aan de Legemeersterweg in de nacht van zondag op maandag. Men kwam binnen met vermoedelijk een valse sleutel. De kluis werd opengebroken. Het is onbekend of er wat gestolen is. Een 29-jarige vrouw uit Leeuwarden deed aangifte.

Leeuwarden: man van rugtas beroofdDe politie onderzoekt de beroving van een 33-jarige inwoner van Köln (D). Het slachtoffer liep maandag omstreeks 13.30 uur over het Zaailand aan de zijde van het Paleis van Justitie. Hij kreeg ineens een harde klap en viel voorover. Toen hij weer opkeer zag hij hoe twee mannen op een scooter met zijn rugzak wegreden. Ze sloegen aan het eind van het Zaailand linksaf richting station. De scooter was zwart met rode zijkanten. De bestuurder had en donkere huidskleur en droeg een zwarte helm en waarschijnlijk een T-shirt met korte mouwen,. De passagier droeg een rode helm, zwart bomberjack en een spijkerbroek. In de gestolen rugzak zat onder meer een digitale camera.

Leeuwarden: aanrijdingDe politie heeft maandagmiddag assistentie verleend bij de afhandeling van een aanrijding op de Mr. P.J. Troelstraweg. Een 56-jarige automobiliste uit Leeuwarden was daar in een moment van onoplettendheid gedeeltelijk op de verkeerde weghelft geraakt en had vervolgens een haar tegemoetkomende auto geraakt. De bestuurder daarvan, een 43-jarige inwoner van Nijlaard, kon een aanrijding niet meer voorkomen. Beide bestuurders werden ter plaatse door ambulancepersoneel onderzocht.

Breezanddijk: rijbewijs ingevorderdDe politie heeft maandagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 41-jarige motorrijder uit Vleuten. De man reed op de A7 188 km/u, terwijl daar 120 km/u is toegestaan.

Rijs: ongeval met luchtballonDe politie heeft maandagavond hulp verleend bij een ongeval met een heteluchtballon. Een 66-jarige inwoonster van Joure hield daar samen met een aantal passagiers de korf van de ballon vast terwijl deze aan het opwarmen was voor het opstijgen. Door een rukwind vloog de ballon ineens de lucht in. Iedereen behalve de vrouw liet de korf los, waardoor zij circa drie meter omhoog werd meegenomen, voordat ze alsnog losliet. Ze kwam op haar rug terecht en werd voor onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek overgebracht.

Heerenveen: rijbewijs ingevorderdDe politie heeft maandagavond het rijbewijs ingevorderd van een 46-jarige inwoner van de gemeente Heerenveen. De man bleek bij een controle op de Thialfweg onder invloed in een auto te rijden. Hij moest voor een ademanalyse mee naar het politiebureau. Gezien de uitslag van 675 ug/l, werd proces-verbaal opgemaakt en is zijn rijbewijs ingevorderd.

Sint Nicolaasga: rijbewijs ingevorderdDe politie heeft maandagavond het rijbewijs ingevorderd van een 25-jarige automobilist uit Scharsterbrug . De man reed op de Tsjukemarwei 131 km/u, terwijl 80 km/u daar is toegestaan.

Leeuwarden: zonder rijbewijs onder invloedDe politie heeft dinsdag even na middernacht een 42-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De man bleek bij een controle op de Groningerstraatweg onder invloed een auto te besturen, terwijl hij niet in het bezit is van een rijbewijs. Hij werd naar het politiebureau overgebracht waar hij medewerking weigerde aan een ademanalyse.

Leeuwarden: berovingDe politie stelt een onderzoek in naar de beroving van een 20-jarige inwoner van Leeuwarden. Het slachtoffer werd dinsdag om ca, 01.15 uur op de Nieuwestad aangesproken door een hem onbekende man. Hij werd door de man vastgegrepen, die daarbij de portemonnee met enkele tientallen euro’s uit de achterzak van het slachtoffer nam. De laatste rende daarop weg van zijn berover. Het betrof een man van 20 tot 30 jaar met een lengte van 180 tot 1,85 meter en een getinte huidskleur. De man had een snorretje en kort donker haar en droeg een beige vest of jas.

Leeuwarden: rijbewijs ingevorderdDe politie heeft dinsdagmorgen vroeg het rijbewijs ingevorderd van een 30-jarige inwoner van Leeuwarden. De man bleek bij een controle op de Tweebaksmarkt onder invloed van drugs een auto te besturen. Hij werd naar het politiebureau overgebracht, waar hem een bloedproef werd afgenomen.

Drachten: inbraak winkelpandDe politie onderzoekt de inbraak in een winkelpand aan het Kyrat Onoplein. Dinsdag omstreeks 03.30 uur meldde een omwonende dat er mogelijk ingebroken was in de winkel. Zij had een paar harde klappen gehoord en vervolgens twee mannen in een bestelbus zien wegrijden. Nader onderzoek leerde dat een deur was geforceerd, waarna in de winkel diverse vitrines met rookwaar waren opengebroken en men een onbekende hoeveelheid sigaretten en shag had weggenomen. Een 50-jarige inwoner van Drachten deed aangifte. De politie heeft na de melding nog diverse bestelbussen in de omgeving gecontroleerd, maar dat leverde niets op.

Oudehaske: inbraakDe politie onderzoekt de inbraak in een winkelpand aan de Hasker Utgongen. Na een inbraakmelding dinsdag om ca. 02.00 uur bleek van de winkel een deur te zijn geforceerd. Gestolen werd een nog onbekende hoeveelheid sigaretten en shag. Een 40-jarige inwoonster van Gorredijk deed aangifte.

112Fryslan

})