Politieberichten Van: Zondag 17 September 13.00 uur t/m Maandag 18 September 07.00 uur

Joure: 4 aanhoudingen na brandstichtingDe politie heeft zaterdagavond vier jongens, twee van 14 en twee van 15 jaar, uit Joure aangehouden op verdenking van brandstichting. De politie kreeg om 20.15 uur een melding van vernielingen in een school aan de Blaauwhoflaan. De politie was snel met drie wagens ter plaatse en zag dat vier jongeren over het hek tussen de school en de gymzaal klommen. De vier, twee van 14 en twee van 15 jaar, allen wonend in Joure, zijn ter plaatse aangehouden. De politie ontdekte dat in de gymzaal nog iets brandde. Op een stok zat een lap die nog schroeide. De vier zijn derhalve aangehouden voor brandstichting. Uit het eerste onderzoek blijkt dat er geen verband is met de coniferenbranden de laatste tijd in Joure.

Franeker: vernielingen in loodsenDe politie stelt een onderzoek in naar de inbraak en het plegen van vernielingen in twee loodsen aan de Zuidelijke Industrieweg. Tussen vrijdagmiddag en zondagmiddag kwam men binnen na het forceren van de toegangsdeuren. In beide loodsen bleken diverse vernielingen te zijn gepleegd. Zo werden alle aanwezige brandblussers leeggespoten en een groot aantal pallets omgegooid. Er is niets weggenomen. Een 56-jarige inwoner van Tzummarum deed namens het bedrijf aangifte.

Garyp: motorrijdster gewond bij eenzijdig ongevalDe politie heeft zondagmiddag geassisteerd bij een eenzijdig ongeval op de Westerein, waarbij een 23-jarige motorrijdster uit Garyp gewond raakte. De vrouw verloor in een scherpe bocht, door nog onbekende oorzaak, de macht over het stuur en kwam ten val. Hierbij raakte ze een lantaarnpaal. Ze is met letsel aan de schouder per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Leeuwarden: bromfietser in hegDe politie heeft zondagavond op de Mr. P.J. Troelstraweg een 49-bromfietser uit Witmarsum aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. De man werd met zijn bromfiets in een heg aangetroffen. Hij was onvast ter been en sprak met dubbele tong. Op het politiebureau werd een blaastest afgenomen. Ondanks drie pogingen slaagde de bromfietser er niet in om te blazen. Er is bij hem een bloedproef afgenomen. De man kreeg een rijverbod van 12 uur. Er is proces-verbaal opgemaakt.

Heerenveen: foutieve parkeerders bekeurdDe politie heeft zondagmiddag tijdens de wedstrijd Heerenveen-NEC Nijmegen op diverse plaatsen foutieve parkeerders bekeurd. Zo werden er onder andere op de K.R. Poststraat ruim 20 autombilisten bekeurd omdat ze met de auto op de stoep stonden. Ook in de woonwijken rondom het stadion werd gecontroleerd op fout parkeerders, dit naar aanleiding van klachten van bewoners. Hier werden geen overtredingen geconstateerd. De wedstrijd is in goede harmonie verlopen.

Ginnum: automobilist met auto te waterDe politie heeft zondagavond laat het rijbewijs van een 22-jarige automobilist uit de gemeente Ferwerderadiel ingevorderd omdat de man met zijn auto in het water was geraakt en omdat hij vermoedelijk onder invloed van alcohol verkeerde. Om 23.30 uur kreeg de politie een melding dat er op de Flieterpsterdyk een auto te water was geraakt en dat de bestuurder nog in zijn voertuig zou zitten. Omstanders hadden met behulp van een takel van een loonbedrijf de auto reeds uit het water gehaald en zo waarschijnlijk het leven gered van de 22-jarige bestuurder. Omdat de man een verwarde indruk maakte en niet kon vertellen of er meerdere personen in zijn auto hadden gezeten, werd besloten om de brandweer de sloot te laten afzoeken. Er werden geen personen aangetroffen. De bestuurder is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Hier is een bloedproef afgenomen omdat er vermoeden bestond dat de man onder invloed had gereden. Bureau Verkeersongevalanalyse van de politie Fryslân stelt een onderzoek in.

BRON: www.politie.nl/friesland (Persberichten)

112Fryslan

})