DRACHTEN -Kijlstra Personenvervoer en Ambulancegroep Fryslân gaan duurzaam nieuwbouwen in Drachten.

Het pand zal verrijzen op het bedrijventerrein A7 Noord, pal naast de onlangs in gebruik genomen Meldkamer Noord-Nederland. Daarmee gaat een langgekoesterde wens van het Drachtster familiebedrijf in vervulling. “We groeiden de laatste jaren zo hard, dat de huidige locatie aan De Klim in versneld tempo te klein werd”, meent algemeen directeur Sietze Kijlstra. Vandaar dat eind vorig jaar een stuk grond van 11.000 m2 werd aangekocht. Binnen enkele weken wordt gestart met de daadwerkelijke bouw. De oplevering en de ingebruikname staan gepland voor februari 2013. Met de nieuwbouw is een totaalbedrag gemoeid van € 6 miljoen.

Vertrek uit het centrum

Nu de plannen worden doorgezet, betekent dit voor Kijlstra het vertrek uit het centrum van Drachten. Dit na ruim 80 jaar. Sietze Kijlstra: “Daarmee gaan we een hoofdstuk van onze geschiedenis afsluiten. Tegelijkertijd beginnen we meteen weer aan een nieuw hoofdstuk. We zitten nu nog in een woonwijk, vlakbij ziekenhuis Nij Smellinghe. Straks komen we te zitten aan het klaverblad van de N31 (Wâldwei) en de A7 (Heerenveen – Groningen). Door de nieuwe uitvalsbasis kunnen we de aanrijtijden van de ambulances in de regio verder verbeteren.”

Duurzaam bouwen

Kijlstra werd in 2011 uitgeroepen tot Friese Onderneming van het Jaar. De jury roemde de onderneming ondermeer vanwege haar aandacht voor duurzaamheid. “Dat zie je straks ook weer terugkomen in ons nieuwe bedrijfspand. Het wordt een energiezuinig gebouw waarbij we gebruikmaken van een innovatief verwarmings- en koelingssysteem. Concreet komt het er op neer dat we overtollige warmte uit de ene ruimte weer gebruiken in een ruimte waar het juist weer wat warmer moet zijn. Het energiezuinige karakter blijkt ook uit het gebruik van aardwarmte”.

Het ontwerp van de nieuwbouw komt van de hand van Wind Groep uit Drachten. Bouwgroep Dijkstra Draaisma uit Bolsward en Dokkum is aangetrokken om de bouw te realiseren.

112Fryslan