Meldkamer noord Nederland officieel in gebruik

DRACHTEN – Hulpverleners van politie, brandweer en ambulancezorg uit heel Noord-Nederland kwamen er in Drachten aan te pas om na een oproep van staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie officieel de meldkamer voor Noord-Nederland in gebruik te nemen.

Tegelijkertijd werd ook het politie diensten- en trainingscentrum Azeven geopend. Ruim 250 genodigden waren aanwezig bij de opening die voorafgegaan werd door een congres met als thema “De rol van de meldkamer in de communicatie met hulpverleners en burgers, nu en in de toekomst”. Staatssecretaris Fred Teeven verrichte de officiële openingshandeling, waarna voertuigen van de drie hulpverleningsdiensten uit de drie regio’s met loeiende sirenes richting de nieuwe meldkamer kwamen rijden.

De Meldkamer Noord-Nederland is al twee weken volledig operationeel nadat de meldkamers van Assen, Leeuwarden en Groningen al eerder deze maand naar Drachten verhuisden. De Meldkamer Noord-Nederland is de gecombineerde meldkamer van politie, brandweer en ambulancezorg voor de regio’s Fryslân, Groningen en Drenthe. In het werkgebied wonen 1,7 miljoen mensen. Er werken in totaal zo’n 160 centralisten die maximaal dertig meldtafels ter beschikking hebben. De meldkamer stuurt in totaal rond de tienduizend hulpverleners aan.

Voor de politie is het belangrijk dat deze meldkamer nu al is gerealiseerd als stevige basis voor de nieuwe noordelijke politie-eenheid die volgend jaar deel uitmaakt van de Nationale Politie. Daarmee kan zij vanaf het begin ook haar heterdaadkracht versterken en noodhulp verlenen dwars over de oude grenzen. Dat laatste geldt ook voor de brandweer en ambulancediensten. Om goed in de nieuwe meldkamer te kunnen samenwerken stemden deze diensten veel procedures op elkaar af. Dit werd ook gedaan op het gebied van de rampbestrijding.

De Meldkamer Noord-Nederland is technisch nauw verbonden met de Meldkamer Oost-Nederland in Apeldoorn. De meldkamers kunnen elkaars werkzaamheden bij technische storingen of andere problemen vrijwel naadloos overnemen, zodat de hulpverlening aan de inwoners van de regio en de aansturing van de hulpverleners altijd kan doorgaan.

Het gebouw Azeven, waarin de nieuwe meldkamer is ondergebracht, is een ontwerp van de architect Renzo Pavanello van BCT Architecten. Het staat op het bedrijventerrein Azeven in Drachten op een eiland van bijna 20.000 vierkante meter. Het gebouw Azeven zelf heeft een oppervlakte van 10.000 vierkante meter.

Naast de ruimtes voor de Meldkamer Noord-Nederland en zeer veel ruimte voor beroepsvaardigheidstrainingen voor de politie, huisvest het gebouw ook het Regionaal Coördinatiecentrum van de veiligheidsregio Fryslân, de bedrijfsgezondheidsdienst van de politie Fryslân, onderzoeksruimtes en een laboratorium voor de Forensische Opsporing in Noord-Nederland en de afdeling Verkeersongevallen Analyse voor Fryslân.

Het gebouw had een aanneemsom van 25 miljoen euro. De technische inrichting van de Meldkamer Noord-Nederland, kostte 12 miljoen euro.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3m2UWpG8vsA[/youtube]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan