WORKUM – Een uitslaande brand heeft in de nacht van zondag op maandag een woning aan de Mouterij verwoest.

De brandweer kreeg de melding van de brand om 23:07, toen stond de houten woning reeds volledig in brand. Er werd opgeschaald naar grote brand (grip 1) zodat de korpsen van Koudum en Bolsward ter assistentie kwamen.
Brandweer Sneek leverde een verbindings/commandowagen. Ook kwamen er circa 4 ambulances en het mobiel medisch team ter plaatse.

De brand is vermoedelijk veroorzaakt door kortsluiting in de wasdroger. Bij aankomst van de brandweer lekte er gas, daarom werd besloten om Essent de gasleiding af te laten sluiten voordat de brandweer de woning inging.
Toen de gasleiding afgesloten was is de brandweer de woning ingegaan. Ze moesten echter terugtrekken wegens de grote kans op instortingsgevaar.

Van de 6 bewoners konden 4 (Ouders en 2 kinderen) op tijd uit de woning komen. Twee meisjes konden niet op tijd uit de woning komen en zijn omgekomen bij de brand.

UPDATE: In onze 1e tekst werd helaas niet vermeld dat er twee kinderen vermist werden, waardoor de indruk werd gegeven dat alle bewoners veilig waren.

Workum, 15-12-2008 • Twee meisjes van 7 en 9 jaar zijn omgekomen bij een brand in een woning aan de Mouterij.
De brand brak zondagavond omstreeks 23.00 uur uit in de vrijstaande woning. Vier bewoners, twee volwassenen en twee kinderen, wisten zich in veiligheid te brengen. In de woning bleven echter twee kinderen achter. Enkele buurtbewoners probeerden nog de woning binnen te gaan, maar dit lukte ze niet. Direct werden de hulpdiensten via 1-1-2 gealarmeerd.
De brandweer was snel ter plaatse en begon onmiddellijk met het bestrijden van de uitslaande woningbrand. Ook werd door de brandweer geprobeerd om in de woning te komen. Door de intensiteit van het vuur kon alleen een slaapkamer van de woning worden doorzocht. De twee kinderen werden hierbij niet aangetroffen. De brandweer had na drie uur blussen het vuur onder controle. Nadat de brand geblust was, werd begonnen met de zoektocht naar de lichamen van de twee vermiste meisjes. Nadat de lichamen waren gevonden, werden ze geborgen.
Slachtofferhulp heeft zich ontfermd over de ouders en de twee kinderen. De technische recherche stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

112Fryslan

})