LEEUWARDEN – Bij een bedrijf aan de Lorentzkade woedde woensdagmiddag een zeer grote brand.

Even na 14.00 uur kreeg de brandweer een melding van een brand aan de Lorentzkade al snel bleek dat het een flinke brand betrof. Een flinke rookkolom was van ver te zien. De rook trok noordelijk/oostelijk over de binnenstad heen, de brandlucht was dan ook in een groot deel van Leeuwarden te ruiken.

Brandweerkorpsen uit de wijde omtrek werden ingezet om het vuur te bestrijden. Uit voorzorg werden panden naast de kringloopwinkel leeggehaald en ontruimd. De kringloopwinkel en een autobedrijf in hetzelfde pand zijn verwoest door de brand. Een woning die aan het pand vast zat heeft veel schade opgelopen maar lijkt deels gered te zijn. Naastgelegen panden hebben waarschijnlijk wat rook en waterschade opgelopen.

Bij de brand zijn 4 personen gecontroleerd na rook inhalatie door ambulance personeel. Één persoon is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Rond 16:00 was de brand redelijk onder controle en net voor 18:00 kon het sein brandmeester worden gegeven. Aan de zijkant van het brandende pand zit een ander pand vast wat een ingang aan de Edisonstraat heeft. Ook vanuit deze straat werden brandweerploegen ingezet voor blussing. Totaal werden er drie hoogwerkers ingezet.

De nablus werkzaamheden zijn in ieder geval tot laat in de avond doorgegaan, hiervoor werd nog een hoogwerker ingezet aan de voorzijde, een groot water transport en een blusploeg in de Edisonstraat.

Foto’s en video met dank aan Edwin Kruis
[youtube]www.youtube.com/watch?v=fTNfOQTZEAo[/youtube]

© Video: Ate Atema
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=iVQ98yQo0tU[/youtube]

112Fryslan