TWIJZEL – Tijdens een korfbaltoernooi voor schoolkinderen is woensdagmiddag rond 15:15 uur een dug-out ingestort. Hierbij raakten vijf kinderen gewond.

Vele hulpdiensten kwamen ter plaatse op sportpark De Moune aan de Mounewei. Brandweer, ambulance en politie schaalden op naar een “middelhulpverlening” (Grip 3) om de juiste hulp te kunnen verlenen. Meerdere brandweerkorpsen en ambulances kwamen ter plaatse, evenals de traumaheli en een extra traumateam uit Groningen.

Meerdere kinderen raakten bedolven onder een betonnen plaat na het instorten van de dugout. Het zou gaan om vijf kinderen waarvan er twee zwaargewond raakten. Een van de zwaargewonden werd nog per traumaheli naar het UMC Groningen gevlogen waar ze later is overleden.

De overige drie gewonde kinderen hebben breuken, schaaf- en snijwonden. De slachtoffers zitten in groep 6 van basisschool De Bernebrêge in Surhuisterveen. De burgemeester van Achtkarspelen heeft eind van de middag een bezoek gebracht aan de school.

Opvang
De gemeente Achtkarspelen meldt dat er opvanglocaties zijn geregeld. Ook zijn er twee publieksnummers geopend. Bel 0511-548 111 of 0511-460 860

De volgende locaties zijn ingericht voor opvang :

[bullets]
Voor ouders van de gewonde kinderen: De sportkantine op het park
Voor betrokkenen en omstanders: Dorpshuis de Bining, Simke Kloostermanstrjitte 5 te Twijzel
Voor de familie van de leerlingen van de basisschool de Bernebrege uit Surhuisterveen: is de opvang op de basisschool de Bernebrege
[/bullets]

Oorzaak
Tijdens het korfbaltoernooi had de organisatie al meerdere malen gewaarschuwd dat er niet op de dug-out geklommen moest worden. Tijdens het klimmen op de dug-out ging het mis en stortte hij in. Kinderen kwamen onder de betonnen dakplaat terecht. De politie doet nog onderzoek naar de constructie van de dugout, gemaakt van gemetselde stenen en een betonnen plaat.

Video : E. Brandsma
[youtube]www.youtube.com/watch?v=n6G8d24GNYY[/youtube]

112Fryslan