LEEUWARDEN – Wat begon als een felle uitslaande brand in een winkelpand, is geëindigd in een drama waarbij minstens zeven panden zwaar beschadigd raakten. Eén persoon kwam hierbij om het leven.

Rond 17:20 uur kreeg de brandweer een telefoontje van een winkelbrand op de Kelders in Leeuwarden. Toen de brandweer eenmaal ter plaatse kwam, was de brand al uitslaand. De brand werd vrij vlot daarna opgeschaald tot ‘zeer grote brand’ en ‘compagniebrand’, wat betekende dat vanuit heel Friesland meerdere brandweerkorpsen ter plaatse komen om te assisteren.

De brandweer kon moeilijk grip krijgen op de brand waardoor het vuur oversloeg naar andere panden. Ook werd het bluswerk bemoeilijkt door de nauwe straten en de dichte bebouwing. Hierdoor moest de brandweer van bovenaf blussen met drie hoogwerkers en één autoladder. Brandweerlieden blusten vanaf de Voorstreek, Kelders, Poststraat en Minnemastraat met straatwaterkanonnen om de brand in te kunnen perken.

Rond middernacht werden door de brandweer enkele gevels naar beneden gehaald, zodat de brandhaarden beter konden worden geblust. Na meer dan 12 uur bluswerk, kon tegen 6:00 uur zondagochtend het sein brandmeester worden gegeven. Het nablussen zal nog geruime tijd in beslag gaan nemen.

Zaterdagavond maakte de politie bekend dat één persoon werd vermist. Brandweerlieden en politieagenten hadden na het uitbreken van de brand contact met het slachtoffer, maar vanwege het gevaar voor hitte en instorting, konden de hulpdiensten het slachtoffer niet bereiken. De 24-jarige jongen uit Leeuwarden kwam hierbij om.

Bewoners van verschillende straten rond de brandhaard werden uit hun woning gehaald en opgevangen in hotel Post Plaza. Zij kunnen mogelijk later vandaag of morgen weer terug. De brand ging gepaard met grote rookontwikkeling. De politie riep inwoners van Leeuwarden met social media en een NL-Alert op om ramen en deuren te sluiten. Eerder was er sprake van vrijgekomen asbest, maar dit werd later weer ingetrokken.

Namens 112Fryslân wensen wij alle betrokken bewoners, ondernemers, families en hulpdiensten veel sterkte toe.

Video: R. Kiestra

R. Kiestra

})