Politieberichten van donderdag 29 september

Inbraak in woning
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan het Troelstrapark. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werd onder andere een laptop, een herenfiets, een fotocamera en geld weggenomen. De 74-jarige bewoner deed aangifte. De politie heeft inmiddels buurt- en sporenonderzoek verricht.

Dronken man aangehouden
SNEEK – De politie heeft woensdagochtend omstreeks 09.45 uur op de Singel een 37-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor verstoring van de openbare orde. De man was zwaar onder invloed van alcohol en diverse voorbijgangers belden dan ook de politie. Toen de agenten arriveerden liep de al urinerend over straat. Hij kreeg dan ook een bekeuring voor wildplassen en openbare dronkenschap. Toen dit was afgehandeld liep de Leeuwarder verder. Hij zocht ruzie met zijn vrienden en dat was reden voor de agenten om hem aan te houden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en daar ter ontnuchtering ingesloten.

Automobilist gewond na kop-staartbotsing
GORREDIJK – De politie heeft woensdagochtend op de Nijewei een kop-staartbotsing afgehandeld, waarbij een 27-jarige automobilist uit Terwispel gewond raakte. Een automobilist (leeftijd en woonplaats nog onbekend) zag te laat dat het verkeer voor hem tot stilstand was gekomen. Een kop-staartbotsing was dan ook het gevolg. De 27-jarige automobilist raakte daarbij gewond en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Verkeerscontrole
WONS – De politie heeft woensdag op de A7 nabij Wons in samenwerking met de Belastingdienst en de Koninklijke Marechaussee een verkeercontrole gehouden. Met behulp van een ANPR-auto werden de kentekens van 2910 passerende voertuigen gescand. Bij onder andere openstaande boetes en belastingschulden werd het betreffende voertuig van de weg gehaald door motoragenten. Vier automobilisten betaalden ter plaatse een bedrag van 3247 euro aan openstaande belastingschulden. Twee andere automobilisten konden dat niet en van hen werd dan ook de auto in beslag genomen. Dit omdat ze gezamenlijk nog een schuld hadden openstaan van 3940 euro. Daarnaast schreven de agenten nog twee bekeuringen uit voor het rijden in een onverzekerde auto en het rijden met een onjuist kenteken.

Man aangehouden voor diefstal fiets
JOURE – De politie heeft woensdagochtend een 50-jarige inwoner van Joure aangehouden op verdenking van diefstal van een fiets. Dinsdagavond had de man op de Prins Bernhardlaan een fiets vanaf een oprit bij een woning gestolen. De man werd daarbij betrapt en herkend. Woensdagochtend werd de Jouster in zijn woning aangehouden. De gestolen fiets stond in zijn schuur. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Daar werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. In de loop van de middag mocht hij het bureau weer verlaten. De fiets is inmiddels terug naar de rechtmatige eigenaar.


Fietsster gewond na val
VLIELAND – De politie heeft woensdag het personeel van de ambulance en de huisarts van het eiland geassisteerd bij een ongeval op de Postweg. Door nog onbekende oorzaak was een 64-jarige fietsster uit Emmeloord ten val gekomen. De vrouw liep daarbij letstel op aan haar hoofd. Het slachtoffer werd overgebracht naar de huisartsenpost op het eiland. Na onderzoek besloot de huisarts dat de vrouw naar het ziekenhuis in Leeuwarden moest worden gebracht. Een helikopter kwam naar het eiland en bracht vervolgens de vrouw naar het ziekenhuis.

Mannen aangehouden op strand
OFFINGAWIER – De politie heeft woensdagmiddag op het recreatieterrein De Potten een 22-jarige inwoner van Balk, een 20-jarige inwoner van Oosterzee en een 27-jarige inwoner van Sneek aangehouden. De drie mannen waren onder invloed van alcohol en vielen mensen lastig die op het strand lagen. De politie werd dan ook gewaarschuwd. Agenten kwamen ter plaatse en die werden direct aangesproken door diverse strandgangers. Ze wilden aangifte doen van bedreiging en belediging. Het trio werd vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werden ze voor nader onderzoek ingesloten.

Fietsster gewond na aanrijding
WEIDUM – De politie heeft woensdagmiddag op de Hegedyk een aanrijding onderzocht, waarbij een 9-jarige fietsster uit Mantgum gewond raakte. Een 20-jarige automobilist uit Mantgum zag volgens eigen zeggen plotseling het meisje op haar fiets voor hem op de weg. Ondanks krachtig remmen kon de bestuurder een aanrijding niet meer voorkomen. Het meisje raakte gewond en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft ter plaatse onderzoek verricht.

Hennepkwekerij ontmanteld
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdag in een woning in de Ahornstraat een hennepkwekerij ontmanteld. De agenten kwamen de kwekerij op het spoor dankzij anonieme tips. Op de bovenverdieping werden 143 hennepplanten aangetroffen. Deze planten en de bijbehorende kweekapparatuur werden in beslag genomen en vernietigd. De bewoner moet nog als verdachte worden gehoord. Hij was namelijk niet aanwezig.

Verkeerscontrole
HEERENVEEN – De politie heeft woensdag een verkeerscontrole in en rondom Heerenveen gehouden. Negen motoragenten selecteerden de voertuigen die volgens hen gecontroleerd moesten worden. Deze voertuigen werden naar het keuringsstation van de RDW aan de Jupiter gebracht. In samenwerking met de medewerkers van de RDW voerden agenten vervolgens de controle uit. Daarbij werd gekeken naar de technische staat en werden de voertuigen gewogen. In totaal werd 15 keer proces-verbaal opgemaakt voor onder andere gladde banden, het niet voeren van een kentekenplaat, niet handsfree bellen, losliggende lading, het niet dragen van de autogordel en overbelading. Tijdens de controle werd ook een gestolen aanhangwagen aangetroffen. Deze werd in beslag genomen.

Dronken man aangehouden
DRACHTEN – De politie heeft woensdagavond op de Zuidkade een 46-jarige inwoner van Drachtstercompagnie aangehouden. De man had op een terras met een stoel gegooid en zocht ruzie. Surveillerende agenten grepen in en hielden de man aan om verdere escalatie te voorkomen. De 46-jarige man was zichtbaar onder invloed van alcohol. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Daar kreeg hij een bekeuring voor openbare dronkenschap. Later die avond mocht de man het bureau weer verlaten.

Jongen aangehouden voor verboden wapenbezit
WORKUM – De politie heeft woensdagavond op de Doltewal een 17-jarige inwoner van Workum aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. Een groep jongeren uit de stad hadden ruzie gekregen met een aantal Duitse kinderen die verbleven op een charterschip in de haven. De ruzie werd gesust door agenten. Niet veel later kwamen weer een aantal Workumers terug. De agenten maakten de jongeren duidelijk dat ze moesten stoppen. De 17-jarige liep weg en liet vervolgens een boksbeugel vallen. De jongen werd dan ook aangehouden. De boksbeugel werd in beslag genomen. De Workumer werd voor nader onderzoek ingesloten.

Man en vrouw aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagavond op de Eewal een man en een vrouw uit Leeuwarden van 54 jaar aangehouden. De twee waren eerder op de avond vervelend aanwezig geweest op één van de terrassen van horecagelegenheden in de straat. Toen ze later die avond weer terugkwamen werd de politie gewaarschuwd. Agenten hielden de twee aan op verdenking van mishandeling en belediging. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden
APPELSCHA – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag op de Wester Es een 44-jarige automobilist uit Joure aangehouden. Na een controle bleek dat er tegen de man nog een ontnemingmaatregel openstond. De Jouster moest nog een bedrag van ruim 36.000 euro aan de Nederlandse staat betalen vanwege wederrechtelijk verkregen voordeel. De Jouster kon dit niet betalen. De rechter had al eerder bepaald dat hij dan voor de duur van 180 dagen vast kon worden gehouden. Dit gaat dan ook gebeuren. Desondanks zal de Jouster de betalingsverplichting moeten voldoen.

Auto in beslag genomen
MARSSUM – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag de auto van een 18-jarige inwoner van Leeuwarden in beslag genomen. Agenten hielden een alcoholcontrole op de afrit van de N383 richting Marssum. Agenten zagen een auto naderen die 200 meter voor de controleplaats plotseling stopte en de lichten doofde. Ze gingen dan ook direct naar deze auto toe. De bestuurder verklaarde dat zijn motor was uitgevallen. Dit verhaal bleek een smoes, want de bestuurder bleek niet te beschikken over een rijbewijs. Hij kreeg hiervoor dan ook proces-verbaal. Tegen de Leeuwarder werd gezegd dat hij niet meer mocht rijden. De agenten hadden het sterke vermoeden dat de man, ondanks de waarschuwing, toch ging rijden. Ze besloten dan ook om te posten. Niet veel later zagen ze dat de lichten van de auto aangingen en dat de Leeuwarder weer ging rijden. Na een achtervolging stopte de man. Ook nu werd weer proces-verbaal opgemaakt en daarnaast werd de auto in beslag genomen. De 18-jarige kon vervolgens lopend terug naar zijn woonplaats.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan