Politieberichten van donderdag 19 januari

Sieraden gestolen

SNEEK- De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan de Koningin Wilhelminastraat die dinsdagmiddag plaatsvond. Het is nog onbekend hoe de dader(s) de woning zijn binnen gekomen. Uit de woning werden sieraden weggenomen. De 70-jarige bewoonster deed aangifte.

Roestvrijstaal gestolen

HARLINGEN- De politie onderzoekt de diefstal roestvrij staal bij een bedrijf aan de Industrieweg. De daders wisten in de nacht van dinsdag op woensdag op het terrein te komen door een hek te vernielen en het metaal weg te nemen. De 51-jarige eigenaar deed aangifte.

Boetes bij verkeerscontrole

LEEUWARDEN- De politie heeft dinsdagmiddag op de Archipelweg elf boetes uitgedeeld aan automobilisten tijdens een verkeerscontrole. Negen bestuurders kregen een boete omdat zij de auto gordel niet droegen. Twee bestuurders kregen een boete voor het mobiel bellen tijdens het autorijden.

Politie zoekt getuigen vernielingen

DE WESTEREEN- De politie zoekt getuigen in het onderzoek naar de vernielingen die dinsdagavond rond 21.30 uur in de Noarder Stasjonstrjitte en omgeving plaatsvonden. Diezelfde avond konden al twee verdachten, een 20-jarige inwoner van De Westereen en een 19-jarige inwoner van Drachten. worden aangehouden. De mannen vernielden bilboards, de verlichting van het Marianne Vaatstra monument en enkele fietsen. Ook gooiden ze containers omver. De politie wil graag in contact komen met getuigen of met mensen die anderszins informatie hebben over deze openlijke geweldpleging. De politie wil ook graag in contact komen met een vrouw die een grijze personenauto bestuurde. De vrouw haalde een omver gegooide container van de weg. Getuigen kunnen met de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Man bekent twee inbraken na DNA-hit

HARLINGEN- De politie heeft twee inbraken opgelost door DNA-hits. Agenten hadden bij twee inbraken, die gepleegd werden in Harlingen in 2009 en 2010, DNA-celmateriaal aangetroffen en dit opgestuurd naar Nederland Forensisch Instituut. Het DNA bleek afkomstig te zijn van een 44-jarige inwoner van Engwierum. In december 2009 had de man ingebroken in een kantine van een sportcomplex aan de Westerzeedijk en nam daar geld weg. In oktober 2010 werd bij in een restaurant aan de Waddenpromenade eveneens door de verdachte ingebroken. Hier werden gokkasten opgebroken en geld weggenomen. De man, die deze week werd aangehouden voor een onherroepelijk vonnis van 20 dagen, kon vervolgens in overleg van de officier van justitie nogmaals worden aangehouden en geconfronteerd worden met de beide inbraken. Tijdens het verhoor bekende hij de inbraken gepleegd te hebben. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Politie analyseert verkeersongeval tijdens motorbeurs

GRONINGEN – ‘Voorkom een ongeval: wees alert!’ Dat adviseert de politie uit Groningen, Drenthe en Fryslân de bezoekers van de Noordelijke Motorbeurs aankomend weekend in Martiniplaza in Groningen. Helder zicht en beschermende kleding bijvoorbeeld kunnen motorrijders helpen zonder kleerscheuren van hun stalen ros te genieten. Tijdens de motorbeurs kunnen bezoekers in de stand van de politie zien hoe de dienst Verkeersongevallenanalyse (VOA) van de politie te werk gaat als er toch een ongeluk is gebeurd.

Bezoekers van de motorbeurs kunnen dit jaar een VOA-bus bekijken in de stand (nr 41) van de politie. Dit voertuig wordt ingezet op de plaats waar een ongeluk is gebeurd om de situatie in kaart te brengen, met onder meer foto’s en markeringen op de weg. De politie probeert daarmee de oorzaak van het ongeluk te achterhalen. Welke hulpmiddelen ze daarbij gebruiken, is tijdens de motorbeurs te zien. Ook ligt er een beschadigde motor in de stand waaraan goed is te zien wat voor impact een ongeluk heeft.

Uitleg over controles en lasergun

De politie uit de provincies Groningen, Drenthe en Fryslân staat dit jaar gezamenlijk op de motorbeurs. Het evenement biedt weggebruikers en politie de kans om met elkaar in gesprek te gaan over hun ervaringen op de weg. Ook geven verkeersspecialisten tekst en uitleg over het hoe en waarom van verkeerscontroles. Bezoekers kunnen in de stand de verschillende controleapparaten, zoals een lasergun, van dichtbij bekijken. Ook is er een politiemotor met bijbehorende kleding te bewonderen.

Winkeldieven op heterdaad aangehouden

FRANEKER- De politie heeft heeft woensdagmiddag op de Voorstraat twee Slovenen van 57 en 41 aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Enkele getuigen zagen de mannen goederen wegnemen in een modezaak en belden direct via 1-1-2 de politie. Toen de dieven de winkel verlieten volgden de getuigen de mannen op afstand en zagen dat zij dat ze een schoenenwinkel binnen gingen. De inmiddels gearriveerde agenten konden beide mannen in de winkel aanhouden waarbij een van de verdachten zich verzette. Toen de beide mannen de agenten zagen, gooiden zij een paar schoenen weg die zij onder hun jas hadden verstopt. De beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek werden ingesloten. In de auto van de verdachten, die op de Voorstraat stond geparkeerd, werden nog diverse kledingstukken waaronder twee complete heren kostuums en diverse truien aangetroffen. Uit onderzoek bleek dat de kledingstukken afkomstig van diefstal waren. De 41-jarige verdachte bleek tijdens de insluiting in het bezit te zijn van een vals paspoort en een vals rijbewijs. De gestolen goederen en de auto werden in beslag genomen.

Aangehouden voor niet voldoen aan bevel

BOLSWARD- De politie heeft woensdagmiddag een 24-jarige automobilist uit Piaam aangehouden op verdenking van niet voldoen aan bevel of vordering en gevaarlijk rijgedrag. Agenten zagen de man in zijn auto in de Harlingerstraat rijden en wilden hem een stopteken geven omdat hij nog diverse boetes had openstaan. Toen hij de agenten zag, ging hij er vandoor. De agenten volgden automobilist door diverse straten. In de P.A. Bruinsmastraat stopte de auto. De bestuurder nam de benen waarbij hij bijna werd aangereden door de politieauto omdat hij de weg plotseling overstak. Agenten konden de man in de Harlingerstraat aanhouden. Hij werd voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. De man had nog diverse boetes openstaan. Eén daarvan kon de man betalen. De overigen niet en daarom werden zijn auto en rijbewijs door de agenten ingenomen. Hij krijgt zijn auto en rijbewijs terug als hij de boete heeft betaald. Na verhoor mocht de man huiswaarts keren. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Rijbewijs kwijt na rijden onder invloed

TJERKGAAST- De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een 47-jarige automobilist uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. Agenten zagen de man op de Spannenburgerweg rijden en omdat hij slingerde besloten zij de automobilist een stopteken te geven. Toen zij de man aanspraken bleek hij alcohol te hebben gedronken. Hij werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 745 ug/l blies. De man, die geen rijbewijs en identiteitsbewijs bij zich had, gaf tijdens het onderzoek twee keer een valse geboortedatum op. Volgens de bestuurder was hij geboren op 17 december 1844. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt. Tevens kreeg hij een rijverbod van elf uur en werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Extra toezicht op snelheidsovertredingen op A7

JOURE – Het Verkeershandhavingsteam van politie Fryslân heeft woensdagmiddag en –avond extra toezicht gehouden op snelheidsovertredingen op de A7. Bij de controle werden surveillancevoertuigen en –motoren ingezet en werd gebruik gemaakt van de lasergun. In totaal reden 39 bestuurders sneller dan de toegestane snelheid van 120 kilometer per uur, ondanks het soms zeer slechte weer. De snelste automobilist reed 169 kilometer per uur.

A7 Veilig

De controle maakt onderdeel uit van het project A7 Veilig. In dit project werken Rijkswaterstaat Noord-Nederland, Politie Fryslân, Regiopolitie Groningen, het KLPD, Openbaar Ministerie, Landelijk Parket Team Verkeer en de provincies Fryslân en Groningen samen aan de verbetering van de verkeersveiligheid op de rijksweg A7, van de Afsluitdijk tot Bad Nieuweschans. Het is unieke samenwerking die op deze schaal nog niet eerder in ons land heeft plaatsgevonden. Weggebruikers kunnen bovendien hun mening geven over de gehele route via [url]www.A7Veilig.nl[/url].

Hennepkwekerijen ontmanteld

LEEUWARDEN- De politie heeft woensdag in twee woningen in de stand hennepkwekerijen ontmanteld. Beide kwekerijen kwamen de agenten op het spoor dankzij anonieme tips. In een woning aan de Anjen werden 215 hennepplanten aangetroffen. De elektriciteit was op zeer onprofessionele wijze aangelegd en daardoor zeer brandgevaarlijk. Zo was voorschakelapparaat inmiddels gesmolten en ook waren er brandplekken op de vloer en muur zichtbaar. De elektriciteit voor de kwekerij werd illegaal afgenomen. In de woning werd een 30-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau. Later die dag werd in een woning aan De Gealanden een hennepkwekerij aangetroffen met 276 hennepplanten. Ook hier was wederom sprake van diefstal van stroom. In de woning werd niemand aangetroffen. De hennepplanten en elektrische apparatuur van beide kwekerijen werden in beslag genomen en vernietigd.

Spookrijdster raakt rijbewijs kwijt

CORNWERD – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag het rijbewijs van een 58-jarige automobiliste uit Amsterdam ingevorderd na zeer gevaarlijk rijgedrag. De vrouw reed op de A7 in de richting van de Afsluitdijk. Aangekomen bij Kornwerderzand wilde de bestuurster terug naar Harlingen rijden. De vrouw maakte daarbij een fout en reed vervolgens al spookrijdend over de A7. Diverse automobilisten belden daarop via 1-1-2 met de politie. Surveillerende agenten waren snel ter plaatse en zagen dat de vrouw haar auto had geparkeerd in de middenberm. Agenten zorgden er voor dat haar auto op de vluchtstrook kwam te staan. Vervolgens werd de Amsterdamse naar het politiebureau gebracht voor een ademanalyse omdat de agenten het sterke vermoeden dat de vrouw onder invloed van alcohol verkeerde. Daar blies ze 385 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Gezien haar zeer gevaarlijke rijgedrag werd ook het rijbewijs van de vrouw ingevorderd.

112Fryslan