Fryslân, 18-12-2008 • Politieberichten van woensdag 17 december 07.00 uur t/m donderdag 18 december 07.00 uur.

Politie controleert hotelprostitutie
De politie in Groningen, Drenthe en Fryslân hebben dinsdagavond een grote interregionale controle gehouden op hotelprostitutie. Medewerkers van de drie korpsen bezochten samen met enkele toezichthouders van de gemeente Groningen in totaal 45 hotels. Er werden geen werkende prostituees aangetroffen. In totaal werkten 29 personen mee aan de actie. Het doel van de controles is misstanden in de prostitutiewereld te voorkomen en op te sporen. De controles zijn gericht op een aantal facetten. Een vrouw mag niet minderjarig zijn, mag niet illegaal in Nederland verblijven en mag vanzelfsprekend ook niet onder dwang werken. De gemeente controleert de vereiste vergunningen.

Verschuiving in branche
De politie signaleert verschuivingen in de prostitutiebranche. Er zijn signalen dat er vanuit hotels in de provincie prostitutie wordt bedreven door zelfstandig werkende vrouwen. Met deze manier van werken proberen deze dames reguliere controles van de politie, gemeenten en de belastingdienst te ontlopen. De hotels die werden bezocht reageerden positief op de controles en verleenden volledige medewerking. De meeste hotels zijn op de hoogte van het fenomeen hotelprostitutie.

Toekomst
De drie noordelijke korpsen kijken positief terug op de controles. Deze controles vinden in de toekomst vaker plaats. Mensen die informatie hebben over misstanden in deze branche kunnen bellen met 0900-8844 (lokaal tarief) of anoniem via Meldpunt M., telefoon 0800-7000.

Marssum: 22 bekeuringen bij controle fietsverlichting
De politie heeft woensdagmorgen tussen 07:15 en 08:15 uur op de Ljouwerterdyk een verlichtingscontrole gehouden. Hierbij kregen 22 fietsers een bekeuring voor het niet voeren van de juiste verlichting. Er wordt binnenkort vaker gecontroleerd.

Kollumerpomp: rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding
De politie heeft woensdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 23-jarige man uit Ulrum. De verdachte werd met zijn personenauto gecontroleerd op de Kwelderweg. Hij reed 138 km/u terwijl daar maar 80 km/u is toegestaan. Op de Van der Ploegweg reed hij met een snelheid van 120 km/u. Naast de invordering wordt proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast kreeg hij een bekeuring omdat hij niet handsfree belde.

Leeuwarden: drugsdealer aangehouden
De politie heeft woensdagmiddag een 33-jarige inwoner van Sint Annaparochie aangehouden op verdenking van het handelen in verdovende middelen. De verdachte werd rond 16.20 uur gesignaleerd op de Weaze en maakte daar contact met meerdere bij de surveillerende agenten bekende junks. Omdat de agenten vermoedden dat er drugsverkoop plaats vond, werd de verdachte gecontroleerd. Op het moment dat hij gefouilleerd zou worden, stak hij zijn handen in zijn zak, pakte er een zak uit en gooide die naar achteren weg. Kennelijk hoopte hij dat de agenten dat niet in de gaten hadden. Hij had pech. De agenten vonden het zakje. Er zaten diverse bolletjes cocaïne of heroïne in, klaar voor de handel. Ook had de verdachte een grote hoeveelheid geld in kleine coupures bij hem. De bolletjes en het geld werden in beslag genomen. De verdachte werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Wolvega: politie zoekt getuigen doorrijden na aanrijding
De politie zoekt getuigen van een aanrijding op het Van der Sandeplein op woensdag rond 15.50 uur. Een getuige hoorde een hoop gekraak en zag dat de bestuurster van een soort terreinwagen/SUV tegen een geparkeerde auto, een grijze Nissan Primera, was gereden. De bestuurster van de eveneens grijze SUV, een blanke vrouw met blond haar en een stevig postuur, stapte uit en maakte enkele notities. Ook was ze even in gesprek met de bestuurster van een blauwe personenauto. Daarna stapte ze weer in en reed weg. De vrouw heeft zich niet gemeld bij de politie of de eigenaar van de Nissan, een 36-jarige man uit Wolvega. De politie komt graag in contact met getuigen of anderen die weten wie de bestuurster van de SUV is. Zij kunnen zich melden op telefoonnummer 0900 8844. Is dat niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat u de adder kent en de dader u, bel dan met Meld Misdaad Anoniem, 0800 7000.

Sneek: slachtoffer spoort zelf gestolen fiets op
De politie heeft woensdagavond een 16- en een 17-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van diefstal of heling. Een 22-jarige inwoonster van Sneek was eerder in haar woonplaats slachtoffer geworden van diefstal van haar fiets. Daarop had zij onder andere op internet Marktplaats in de gaten gehouden. Woensdag zag ze dat daar haar fiets te koop werd aangeboden. Ze maakte een afspraak en tijdens een “proefrit” op haar fiets belde ze de politie. Die heeft vervolgens de twee knapen die de fiets te koop aanboden, aangehouden. Ze zijn voor nader onderzoek ingesloten. De politie vermoedt dat de verdachten vaker gestolen goederen hebben verhandeld via internet. Of ze ook zelf de dieven zijn, is nog niet bekend. Dat zal uit net onderzoek moeten blijken.

Leeuwarden: aanrijding met letsel
De politie heeft woensdagnacht geassisteerd bij een ongeval op de Groentemarkt, waarbij een 21-jarige vrouw uit Leeuwarden gewond raakte. De vrouw fietste vanaf de Oude Oosterstraat in de richting van de Peperstraat. Toen zij de Groentemarkt opreed, fietste ze tegen de zijkant van een geparkeerde auto. Ze kwam op de motorkap terecht en raakte mogelijk het voorruit. Ze is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Makkum: aanhouding na bedreiging met brandstichting
De politie heeft woensdagavond een 22-jarige man uit Makkum aangehouden op verdenking van bedreiging. De verdachte was rond 20.00 uur in gezelschap van een aantal onbekenden bij de woning van een 41-jarige man uit Makkum gekomen in verband met een financieel geschil. Hij wilde geld van de bewoner hebben, anders zou er wel eens brand in de woning kunnen ontstaan. De bewoner deed aangifte, waarna de politie de verdachte in zijn woning heeft aangehouden en voor nader onderzoek heeft ingesloten.

112Fryslan

})