Fryslân, 08-09-2009 • Politieberichten van maandag 7 september 07.00 uur en dinsdag 8 september 07.00 uur

Drachten: politie vindt kattenverzuiper
De politie kreeg zondag de melding dat een visser in de insteekhaven tussen het Bakboord en het Stuurboord een kat in het water had zien drijven. De dierenambulance werd gealarmeerd. De medewerksters van de dierenambulance konden nog net het kontje van een kat zien drijven. Toen zij de dieren uit het water wilden halen bleek het om drie katten te gaan. De beestjes waren met een koord om de nek aan een, met stenen verzwaard, stuk tuingaas gebonden. De beestjes waren opzettelijk verdronken. Na controle bleken twee van de katten gechipt te zijn. Na een check op deze nummers kwam men terecht bij een telefoonnummer. De gegevens werden achterhaald en de politie ging langs bij de betreffende persoon. In de tuin van de woning van deze persoon zagen de agenten hetzelfde gaas liggen dat ook aan de katten was gebonden. Na een kijkje in het schuurtje te hebben genomen vonden de agenten een rol tuingaas en ook een stukje koord waarmee de katten waren vastgebonden aan het gaas. De 33-jarige man uit Drachten werd hiermee geconfronteerd en gaf toe de katten te hebben verdronken. Ze bezorgden hem overlast omdat de katten regelmatig in huis hun uitwerpselen hadden achtergelaten. Of de derde kat ook bij deze man hoorde of elders vandaan komt is nog niet duidelijk. De man is verzocht zich op het politiebureau te melden en wordt verhoord over dit incident.

Workum: diefstal van stroomkabels
De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van stroomkabels vanaf een bouwterrein aan de Lange Leane. Men is het terrein, in de periode tussen vrijdag 4 september en maandagochtend 7 september, opgekomen door forceren van het hekwerk. Daarbij werden drie stroomkabels van ruim 20 meter, weggenomen. Een 49-jarige man uit Drachten heeft aangifte gedaan.

Oudehakse: controle fietsers
De politie heeft maandagmorgen op de Jousterweg fietsers gecontroleerd. De controle richtte zich op het met z’n drieën naast elkaar fietsen. Een tegenligger kan dan niet of nauwelijks passeren. De agenten deelden op de Jousterweg en op de Binnendyk tussen Rottum en Heerenveen waarschuwingen uit. Ook werden er drie bekeuringen uitgeschreven door fietsers die nog steeds met zijn drieën naast elkaar fietsten.

Dokkum: politie zoekt getuigen van ongeval
De politie zoekt getuigen van een ongeval als gevolg van een verloren septictank. Een 51-jarige inwoner van Damwoude reed afgelopen maandagochtend omstreeks 06.00 uur op de Lauwersseewei vanuit Dokkum in de richting van Metslawier. Ongeveer 1 kilometer buiten Dokkum lag er een septic tank op de weg die hij niet meer kon ontwijken. Deze is waarschijnlijk kort daarvoor van een auto en/of aanhanger gevallen. De auto van de man uit Damwoude liep aanzienlijke schade op. De politie is op zoek naar de eigenaar van septictank. Misschien is iemand deze verloren? Ook andere getuigen mogen zich via 0900 – 8844 melden als zij meer informatie hebben.

Drachten: controle bromfietsers
De politie heeft maandagochtend een bromfietscontrole gehouden op de hoek van de Dr. Marten Luther kingsingel en de Zuiderdwarsvaart. Tussen 07.45 uur en 08.30 uur werden 14 brommers gecontroleerd op het vermogen met behulp van de rollentestbank. Hierbij werden twee bekeuringen uitgeschreven omdat deze brommers meer vermogen hadden dan toegestaan.

Leeuwarden: politie onderzoekt woninginbraak
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan het Cambuursterpad. Tussen 14.30 uur en 16.00 uur heeft men uit de woning sleutels, navigatieapparatuur en een geldbedrag van enkele tientallen euro’s is weggenomen. Hoe men is binnengekomen is nog niet bekend. Een 69-jarige Leeuwarder heeft aangifte gedaan.

Ee: motorrijder tegen paal op
De politie heeft een maandagmiddag een eenzijdig verkeersongeval op de De Koarte Bun afgehandeld. Een 24-jarige motorrijder uit Ee was daar tegen een paal aangereden. Vermoedelijk had de man geen helm op. Hij is gestabiliseerd door het ambulancepersoneel. Met hoofdletsel is de motorrijder per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Koudum: eenzijdig verkeersongeval
De politie heeft maandagmiddag een eenzijdig verkeersongeval op de Nieuweweg afgehandeld. Een 22-jarige vrouw uit Stavoren raakte door onbekende oorzaak, toen zij in de richting van Koudum reed, van de weg. Daarbij schampte zij een boom en rolde met de auto naar beneden, de droge berm, in. De bestuurster is uit haar auto gehaald en per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Haar letsel is onbekend.

Drachten: aanrijding met letsel
De politie heeft maandagavond een aanrijding op de Eems afgehandeld. Hier reed een 24-jarige automobiliste uit Lippenhuizen de rijbaan op. Op dat moment stak een 11-jarige jonge uit Surhuizum over. De bestuurster probeerde een aanrijding te voorkomen door te manoeuvreren en te remmen. De jongen schrok hiervan met een aanrijding tot gevolg. Via de voorruit maakte de jongen een val op de weg en is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Zijn letsel is onbekend. De vrouw kwam met de schrik vrij.

Goutum: rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding
De politie heeft maandagavond het rijbewijs ingevorderd van een 44-jarige man uit Wergea. De motorrijder reed over de Wergeasterdyk in de richting van Leeuwarden. Voorbij de afslag Swichum werd zijn controle gemeten. Op dat moment reed hij met een snelheid van 130 kilometer per uur terwijl op deze plaats 80 kilometer per uur is toegestaan. Op de Aldlansdyk werd hij staande gehouden waarna zijn rijbewijs werd ingevorderd. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Broeksterwoude: rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed
De politie heeft maandagavond het rijbewijs ingevorderd van een 68-jarige man uit Ee. Eerder die avond kwam er een melding binnen van een pechgeval op de Hoofdweg. Ter plaatse werd de betrokken bestuurder gecontroleerd op alcoholgebruik omdat agenten het vermoeden hadden dat hij onder invloed van alcohol was. Na een blaastest werd hij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Die had als resultaat 835 ug/l. Goed voor een rijverbod van 12 uren en de invordering van het rijbewijs. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor bezit drugs en vuurwapens
De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag een 30 – jarige man (woonplaats onbekend) aangehouden op verdenking van het in bezit zijn van harddrugs en vuurwapens. Rond 04.00 uur kwam bij de politie de melding binnen dat een man en vrouw ruzie maakten. Op de Turfmarkt werd het stel aangetroffen. Beide personen werden van elkaar gescheiden en er volgde een controle. Bij de fouillering van de man probeerde hij een bolletje, vermoedelijk gevuld met cocaïne, in zijn mond te stoppen. Dit konden de agenten voorkomen. Bij de man werden twee vuurwapens aangetroffen. Hij is overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De wapens en de verdovende middelen zijn in beslag genomen.

Leeuwarden: politie houdt man aan voor belediging
De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag een 31-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van belediging. Rond middernacht kreeg de politie de melding dat meerdere personen, waaronder de beveiliging van de Nederlandse Spoorwegen, een man op het NS-station in bedwang hielden. Ter plaatse bleek dat de man een conductrice had beledigd door op haar te spugen. Ook had hij in de trein een andere dame lastig gevallen. De Leeuwarder werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau om voor nader onderzoek te worden ingesloten. Bij fouillering werd een zakje wiet aangetroffen. Deze is in beslag genomen.

112Fryslan

})