Politieberichten van dinsdag 6 december

Automobilist in aanmerking voor alcoholslot

FRYSLÂN – Een 31-jarige automobilist uit Noardburgum komt als eerste Fries in aanmerking voor een alcoholslot. De man werd zondagavond bij een alcoholcontrole in zijn dorp betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. Tijdens de ademanalyse blies hij 695 ug/l.

Automobilisten die bij een alcoholcontrole 570 ug/l of meer alcohol in het bloed hebben, krijgen vanaf 1 december 2011 verplicht een alcoholslot ingebouwd in de auto en moeten een begeleidingsprogramma volgen. Een alcoholslot is een startonderbreker in de auto waar de bestuurder eerst in moet blazen voordat de auto gestart kan worden. Het apparaat meet of de bestuurder alcohol heeft gedronken. De auto start alleen als het alcoholpromillage lager is dan 90 ug/l. Het alcoholslot is in elke auto in te bouwen en door iedereen te bedienen. De kosten voor het alcoholslotprogramma zijn voor rekening van de alcoholovertreder.

Het alcoholslotprogramma is een maatregel die het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) oplegt, bovenop de straf die de rechter oplegt aan bestuurders die zwaar in overtreding zijn. De bestuurders krijgen daarbij ook begeleiding om alcohol en verkeer te leren scheiden. Een bestuurder die het slot weigert heeft minimaal vijf jaar geen rijbewijs.

Verdachte met gestolen motor aangehouden

DARP – Zondagmiddag heeft de politie een 23-jarige man uit Boijl aangehouden. Hij wordt verdacht van de diefstal van een crossmotor eind november in Boijl. De eigenaar, een 42-jarige man uit Boijl, trof de motor met de verdachte aan in Darp en belde de politie. Deze heeft de man aangehouden en de motor in beslag genomen. De motor gaat terug naar de eigenaar en tegen de aangehouden verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.

Automobiliste met auto tegen appartementencomplex

HEERENVEEN – De politie heeft maandagochtend op de Beugel een eenzijdig ongeval onderzocht, waarbij een 79-jarige automobiliste uit Heerenveen gewond raakte. Net voor de rotonde op de Haskeruitgang trapte de vrouw op het gas in plaats van op de rem. Het gevolg was dat de auto over het fietspad en een aantal struiken schoot. Uiteindelijk kwam de automobiliste met haar voertuig tot stilstand tegen een appartementencomplex aan de Beugel tot stilstand. Het personeel van de ambulance en de brandweer moest er aan te pas komen om het slachtoffer uit haar benarde positie te bevrijden. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft ter plaatse onderzoek verricht.

Fietsendief aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft maandagmiddag een 39-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van diefstal van een fiets. De man had een fiets gestolen bij de Nieuwestad. De eigenaar van de fiets ging samen met een aantal omstanders opzoek naar zijn fiets. In de Kleine Kerkstraat zagen ze twee agenten staan bij een man met een fiets. Het bleek de gestolen fiets te zijn. De 39-jarige werd daarop aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten.

Henneptelers op de vlucht voor politie

DRACHTEN – De politie heeft na een zoekactie in de wijk de Trisken een 31-jarige inwoner van Groningen en een 32-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van het tellen van hennep. Bij de politie was een melding binnen gekomen dat vanuit een woning aan de Hooizolder een sterke hennepgeur afkomstig was. Toen de agenten arriveerden bij de woning sloegen de 32-jarige bewoner en zijn vriend van 31 uit Groningen op de vlucht. Agenten besloten om de gehele wijk af te grendelen, waarna een zoektocht naar de twee begon. Ter hoogt van de sportvelden van Drachtsterboys werd de Groninger aangehouden. Nabij het water van de Drait had de 32-jarige Drachtster zich verstopt. Hij lag daar op zijn buik in een rietkraag. Ook deze man werd aangehouden door de agenten. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. In de woning van de Drachtster vonden de agenten een hennepkwekerij met 53 planten. Alle apparatuur en hennep werd in beslag genomen en vernietigd. Tijdens de fouillering vonden de agenten nog een groot geldbedrag bij één van de verdachten. Dit geld werd in beslag genomen omdat het vermoedelijk afkomstig is van de verkoop van hennep.

Aanpak hennepteelt in Fryslân

De politie Fryslân pakt hennepteelt aan. Het houden van hennepplantages brengt grote risico’s op brand en waterschade met zich mee. Daarnaast vormt dit een ernstige bedreiging voor de omgeving en voor de veiligheid van omwonenden. De politie wil ook de organisatie achter de hennepteelt hard aanpakken. Naast roerende goederen kunnen ook nog onroerende goederen in beslag worden genomen van personen die zich bezig houden met georganiseerde hennepteelt. Als blijkt dat iemand veel geld uitgeeft, en dat niet in verhouding staat met het inkomen, dan mogen zijn eigendommen in beslag worden genomen. Het Friese hennepteam is ook actief op twitter. Volg @hennepteam_frl voor het laatste nieuws over de aanpak van hennepteelt in Fryslân.

Boetes voor fietsen in voetgangersgebied

LEEUWARDEN – De politie heeft maandagmiddag in de winkelcentra van Bilgaard en Camminghaburen gecontroleerd op het fietsen in voetgangersgebied. Het winkelend publiek en de winkeliers klagen hier regelmatig over. Reden voor de politie om in beide winkelgebieden te gaan controleren. In Bilgaard werden geen overtreders gesignaleerd. In het winkelcentrum van Camminghaburen echter wel. Vijftien fietsers kregen een bekeuring voor het fietsen in voetgangersgebied.

Man en vrouw aangehouden voor zware mishandeling

SURHUISTERVEEN – De politie heeft maandagavond een 21-jarige inwoner van Harkema en een 21-jarige inwoonster van Surhuisterveen aangehouden op verdenking van zware mishandeling. Het duo reed zaterdagmiddag met een auto over De Kolk in Surhuisterveen. Op dat moment waren daar veel mensen op de been omdat Sinterklaas daar rond liep. De 21-jarige automobilist uit Harkema gaf veel gas en reed een aantal keren met piepende banden door de menigte. Hij werd op zijn rijgedrag aangesproken door een 57-jarige inwoner van Surhuisterveen. Tijdens het gesprek trokken de twee inzittenden plotseling de portier van de auto dicht. De man kwam met zijn oor en drie vingers klem te zitten. Het slachtoffer wist zichzelf los te maken, maar liep daarbij wel letsel op en moest zich onder doktersbehandeling stellen. De man uit Surhuisterveen deed later het weekend aangifte. Reden voor de politie om een onderzoek in te stellen. Al snel kwamen de agenten achter de identiteit van de twee inzittenden. Het duo werd vervolgens gebeld en met hen werd afgesproken dat ze zich zouden melden bij het politiebureau in Burgum. Daar werden de twee maandagavond aangehouden. De auto van de man uit Harkema werd in beslag genomen. Het duo werd voor nader onderzoek ingesloten. De politie heeft al met een aantal getuigen gesproken, maar roept ook andere getuigen op om zich alsnog bij de politie te melden. Dit kan via telefoonnummer 0900-8844.

Man aangehouden voor diefstal van stroom

FRANEKER – De politie heeft maandagavond een 57-jarige inwoner van Franeker aangehouden op verdenking van diefstal van stroom.In de woning van de man aan Osingastraat werd afgelopen vrijdag in één van de slaapkamers een ruimte ontdekt voor het kweken van hennep. In deze ruimte waren alle benodigdheden aanwezig om een hennepkwekerij te starten. Ook ontdekten de agenten dat er met de elektriciteit was geknoeid. Reden om het elektriciteitsbedrijf te waarschuwen. Een fraude-inspecteur van het bedrijf kwam naar de woning en haalde elektriciteitsmeter uit de woning en verzegelde de achtergebleven stroomdraden. In de woning was op dat moment geen stroom meer. Maandagavond reden surveillerende agenten langs de betreffende woning. Het licht brandde volop in de woonkamer. De bewoner werd daarop aangesproken door de agenten. De man had wederom illegaal stroom afgetapt. Reden genoeg om hem aan te houden voor diefstal. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Rijbewijs ingevorderd na het rijden onder invloed

SNEEK – De politie heeft maandagavond het rijbewijs van een 56-jarige automobiliste uit Sneek ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. De vrouw was maandagavond op de Oude Oppenhuizerweg met haar auto tegen een reclamebord gereden. Omdat het sterke vermoeden bestond dat de automobiliste onder invloed van alcohol verkeerde, werd ze voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Daar blies ze 1035 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd haar rijbewijs ingevorderd.

Auto’s van de weg door hagel

FRYSLAN – De politie heeft dinsdagochtend diverse slippartijen afgehandeld als gevolg van zeer lokale hagelbuien. Op de A32 nabij Haskerdijken raakten vier auto’s van de weg, waarvan er drie in de sloot belandden. Ook de op A7 bij Oppenhuizen en Uitwellingera raakten drie auto’s van de weg. Hetzelfde was het geval op de Singel in Jubbega en de Trekweg in Parrega. Alleen bij het ongeval op de Trekweg in Parrega raakte de betrokken automobilist (leeftijd en woonplaats nog onbekend) gewond. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek

112Fryslan