Fryslân, 27-10-2009 • Politieberichten van maandag 26 oktober 07.00 uur tot dinsdag 27 oktober 07.00 uur.

Joure: bromfietser gewond bij éénzijdige aanrijding
De politie heeft maandagochtend een éénzijdige aanrijding op Oer de Feart afgehandeld. Daarbij raakte een 16-jarige inwoner van Lemmer gewond. De jongen reed op zijn brommer toen hij door nog onbekende oorzaak over de kop sloeg. Uit onderzoek bleek dat de man geen rijbewijs had en dat de achterband van bromscooter glad was. De man werd met schouderletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Leeuwarden: politie zoekt getuigen van mishandeling
De politie zoekt getuigen van een mishandeling die zondagavond omstreeks 20.20 uur plaatsvond in een horecagelegenheid aan de Pier Panderstraat. Daarbij werd een 38-jarige inwoner van Leeuwarden met een bierglas in zijn gezicht gestoken. De politie komt graag in contact met getuigen. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. Zie ook de politieberichten van maandag 26 oktober.

Oudwoude: politie vordert rijbewijs in na forse snelheidsovertreding
De politie heeft maandagmiddag op de Lauwersmeerweg het rijbewijs ingevorderd van een 19-jarige beginnend bestuurder uit Kollum. De automobilist passeerde een laserguncontrole met 146 kilometer per uur waar 80 kilometer per uur is toegestaan. Daarnaast zagen de agenten dat de man met onverminderde snelheid een auto op een kruising inhaalde en het verdrijvingsvlak daarbij overschreed. Naast de invordering van zijn rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt voor de snelheid en het overschrijden van het verdrijvingsvlak.

Leeuwarden: politie controleert op fietsverlichting
De politie heeft maandagavond op de Emmakade gecontroleerd op fietsverlichting. Daarbij werd twaalf keer proces-verbaal opgemaakt voor het niet voeren van verlichting op de fiets. De politie zal de komende tijd vaker controleren op fietsverlichting. Kijk voor meer informatie over fietsverlichting op website ‘Losse lampjes mogen ook’. [url=http://www.losselampjesmogenook.nl]www.losselampjesmogenook.nl[/url].

Drachten: politie vordert rijbewijs in na rijden onder invloed
De politie heeft maandagavond het rijbewijs ingevorderd van een 25-jarige beginnend bestuurster uit Drachten. Surveillerende agenten zagen de automobiliste rijden en stelden een onderzoek in. Omdat het vermoeden bestond dat de vrouw onder invloed van alcohol verkeerde, werd zij overgebracht naar het politiebureau. Hier blies zij 440 ug/l, goed voor een rijverbod van 6 uur. Naast de invordering van het rijbewijs werd er proces-verbaal opgemaakt.

Drachten: politie onderzoekt bedrijfsinbraak
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan Het Gangboord. Men kwam in de nacht van maandag op dinsdag vermoedelijk binnen na het forceren van een deur waarna diverse computerapparatuur werd weggenomen. Na een alarmmelding kwam de politie ter plaatse. Kort daarop passeerde ter hoogte van het klaverblad bij Heerenveen een personenauto met hoge snelheid surveillerende agenten. Het voertuig kwam uit de richting van Drachten. Omdat er een vermoeden bestond dat de auto mogelijk met de inbraak in verband kon worden gebracht, werd de achtervolging ingezet. Met meerdere surveillanceauto’s werd getracht de auto tot stoppen te dwingen. Tijdens de achtervolging werd ter hoogte van de rotonde van Joure een politievoertuig geraakt door de betrokken auto. Na deze aanrijding, waarbij de politieauto beschadigde, verloren de agenten het voertuig uit het oog.

112Fryslan

})