Fryslân, 15-12-2009 • Politieberichten van maandag 14 december 07.00 uur t/m dinsdag 15 december 07.00 uur.

Drachten: politie onderzoekt diefstal velgen
De politie onderzoekt de diefstal van vier exclusieve velgen. De velgen werden tussen zaterdagmiddag en maandagochtend van een terrein van een autobedrijf aan De Lange West weggenomen. Om de velgen van de geparkeerde auto te kunnen halen, werd een krik gebruikt. Deze krik werd uit een andere geparkeerde auto weggenomen. Daarbij raakte de auto beschadigd. Uiteindelijk werden de vier velgen weggenomen. Een 45-jarige inwoner van Marum deed namens het gedupeerde garagebedrijf aangifte. De schade loopt in de duizenden euro’s. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in. Tevens gaan de agenten een buurtonderzoek houden.

Leeuwarden: politie onderzoekt inbraak in winkel
De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de Brandemeer. Tussen zaterdagmiddag en maandagochtend kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit de winkel werden een aantal prijzen voor een loterij weggenomen. Een 71-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Buitenpost: politie onderzoekt inbraak in winkel
De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de Kerkstraat. Tussen zaterdagmiddag en maandagochtend kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit het pand werd een geldbedrag weggenomen. Een 23-jarige inwoonster van Twijzel deed aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Dokkum: politie onderzoekt inbraak in winkel
De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de Koornmarkt. Tussen zaterdagavond en maandagochtend kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit het pand werden een laptop en een computer weggenomen. Er moet nog aangifte worden gedaan. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Kootstertille: automobilist gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft maandagochtend op de Jisteboerewei een eenzijdig ongeval onderzocht, waarbij een 24-jarige automobilist uit Eastermar gewond raakte. De bestuurder kwam door nog onbekende oorzaak met zijn auto in de berm en botste uiteindelijk tegen een boom. Het slachtoffer zat bekneld en de brandweer kwam dan ook ter plaatse om de 24-jarige man uit de zwaar beschadigde auto te halen. De Eastermarder werd door het ambulancepersoneel gestabiliseerd en vervolgens per ambulance overgebracht naar het UMCG in Groningen.

Oosterwolde: eenzijdig ongeval
De politie heeft maandagmiddag op de Kampingerhof een eenzijdig ongeval afgehandeld. Een 53-jarige automobiliste uit Appelscha wilde tijdens het autorijden een tennisracket pakken. Haar twee inzittenden adviseerden haar omdat niet te doen. De vrouw deed het toch en verloor vervolgens de controle over het voertuig. Via een stoeprand en een lantaarnpaal belandde de auto uiteindelijk op de zijkant. De twee inzittenden konden op eigen kracht uit de beschadigde auto komen. De bestuurster werd door de brandweer uit de auto gehaald. Na onderzoek door het ambulancepersoneel bleek ze geen letsel te hebben. Eén van de inzittenden kreeg het advies om even langs de huisarts te gaan.

Kornwederzand: politie vordert rijbewijs in na forse snelheidsovertreding
De politie heeft maandagmiddag het rijbewijs van een 42-jarige automobilist uit Zwaag ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde op de Afsluitdijk ter hoogte van Kornwederzand een snelheidscontrole met de lasergun met 132 per uur, terwijl op dit weggedeelte een snelheid van 70 kilometer is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Lemmer: politie onderzoekt brand in woning
De politie stelt een nader onderzoek in naar een brand in woning op een recreatiepark aan de Brekkenweg. Maandagmiddag brak op de bovenverdieping van de woning brand uit. De bewoners ontdekten het vuur en probeerden het zelf te blussen. Medewerkers van het recreatiepark haalden de twee bewoners uit de woning omdat het vuur te hevig was geworden. De brandweer kwam ter plaatse en besloot om het woning gecontroleerd te laten uitbrandden. De politie stelt een nader onderzoek naar de oorzaak van de brand. De woning brandde volledig uit.

Sneek/Workum: politie haalt dronken bromfietsers van de weg
De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag twee dronken bromfietsers van de weg gehaald. Net na middernacht kreeg een 58-jarige bromfietser uit Sneek een stopteken op de Lemmerweg in diezelfde stad. Er volgde een controle en de agenten kregen het vermoeden dat de man onder invloed van alcohol verkeerde. Hij werd dan ook voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies de Sneker 855 ug/l, goed voor een rijverbod van 10 uur en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd. Later die nacht kreeg 21-jarige Poolse bromfietser op de Lange Leane in Workum een stopteken. Ook deze man bleek onder invloed van alcohol te verkeren. Hij werd eveneens voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 815 ug/l, goed voor een rijverbod 12 uren. De Poolse man bleek ook niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Tegen hem werd dan ook proces-verbaal opgemaakt.

Fryslân: veel ongevallen door gladheid
De politie heeft dinsdagochtend veel aanrijdingen afgehandeld als gevolg van de gladheid. De botsingen en slippartijen deden zich voornamelijk op de vier rijkswegen in de provincie. Vanaf 07.15 uur kwamen de eerste meldingen bij de Meldkamer Fryslân binnen. Om 08.30 uur stond de teller al op 20 meldingen van aanrijdingen. Bij deze 20 aanrijdingen raakte, voor zover nu bekend, niemand gewond. Er deed zich alleen materiële schade voor.

Tekst: © Politie Fryslân

112Fryslan

})