FRYSLÂN – In het kader van de campagne “Hoe koel blijf jij?” bedoeld om mensen bewust te maken van de risico’s in het dagelijks leven, deze keer aandacht voor het onderwerp brand.

Brand thuis of op het werk: een klein smeulend vuurtje kan in korte tijd uitgroeien tot een levensbedreigende brand. Snel ingrijpen bij een brand kan erger voorkomen. Wist je trouwens dat de meeste slachtoffers vallen door schadelijke stoffen die vrijkomen door rookvorming?

Hoe kan ik me voorbereiden?
Brand in je woning is vaak eenvoudig te voorkomen. Kijk voor nuttige tips op [url=http://www.brandweer.nl/]www.brandweer.nl[/url]. Je kunt in ieder geval:

[bullets]
In je huis op elke verdieping een rookmelder plaatsen en deze jaarlijks controleren. Dit voorkomt de brand niet, maar zorgt wel dat je op tijd de brand ontdekt.
Een branddeken of een brandblusser kopen, zodat je een beginnende brand kunt blussen.[/bullets]

Wat kan ik doen als er brand is?
Als er brand is, zul je dat waarschijnlijk eerst ruiken. Je kunt ook gewaarschuwd worden door een rookmelder of sprinklerinstallatie.

[bullets]
Probeer een beginnende brand te blussen met een branddeken of een brandblusser. Lukt blussen niet meer, ga dan zo snel mogelijk naar buiten.
Neem kinderen mee en help anderen die zelf moeilijk kunnen vluchten.
Sluit – indien mogelijk – deuren en ramen. Zo voorkom je dat de brand zich uitbreidt. Gebruik geen lift, maar ga via de trap.
Bel 112 voor hulp.

Kun je het gebouw niet verlaten? Ga zo snel mogelijk voor een raam aan de straatkant staan zodat de brandweer je kan zien.
Kun je niet meer door de rook heen kijken? Blijf laag bij de grond, want rook stijgt op. En als het nog mogelijk is, maak dan een paar doeken nat en houd deze voor je neus en mond. Ga nooit terug een brandend gebouw in.
Eerste hulp bij brandwonden: koel brandwonden minstens 15 minuten met lauw stromend water.[/bullets]

Brand in de buurt?
Is er brand bij jou in de buurt, bijvoorbeeld verderop in de straat? Bel 112 en breng jezelf in veiligheid. Geef hulpdiensten de ruimte om hun werk te doen. Ook bij een brand die wat verder weg is, moet je oppassen voor de rook die vrijkomt. Bij het vrijkomen van gevaarlijke stoffen word je geïnformeerd via een geluidswagen of de sirene. Sluit deuren en ramen en stem af op Omrop Fryslân (92.2 FM).

Meer informatie
Wil je meer weten over wat je kunt doen om zo koel mogelijk te blijven bij een brand? Kijk dan eens op deze sites:
[bullets]
[url=http://www.brandweer.nl/]www.brandweer.nl[/url]
[url=http://www.watdoejijbijbrand.nl/]www.watdoejijbijbrand.nl[/url]
[url=http://www.hoekoelblijfjij.nl/]www.hoekoelblijfjij.nl[/url]
[/bullets]

112Fryslan