FRYSLÂN -De politie en brandweer hebben zaterdagnacht veel werk gehad van zes flinke branden op verschillende plekken in Fryslân. In enkele gevallen wordt brandstichting niet uitgesloten.

ExmorraOm 20.20 uur werd brand gemeld in een woning aan de Bolswarderweg in Exmorra. Het betrof een schoorsteenbrand. De brand werd ontdekt door de 59-jarige bewoner. Bij thuiskomst had hij de kachel aangezet. Korte tijd later rook hij een brandlucht en bleek er rookontwikkeling o de slaapkamer te zijn. Het plafond had al brand gevat. De bewoner deed een eerste poging de brand te blussen. De brandweer heeft het karwei afgemaakt door het verwijderen van een schot en het vegen van de pijp.

RinsumageestIn Rinsumageest brak omstreeks 04.10 uur brand uit in een woning aan de D. K. Boersmastraat. De 41-jarige bewoner had op de bank in de woonkamer een sigaret gerookt en was in slaap gevallen. Door de brandende sigaret was de bank in brand geraakt. Het vuur werd door de bewoner geblust. Zijn vrouw kreeg veel rook binnen tijdens het blussen en is voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis.

Wijckel en SondelAan de Vogelzangwei in Wijckel en de Delbuursterwei in Sondel is zaterdagnacht, kort na middernacht, uitslaande brand ontdekt in twee boerderijen. Er is niemand gewond geraakt. In Wijckel bleek de ligboxstal in brand te staan. De brand werd door buren ontdekt, die de eigenaar waarschuwden. Door de eigenaar en enkele omstanders werd het vee, circa tien stieren, uit de stal gehaald. Tijdens de brand is asbest vrijgekomen. Voor zover bekend is dit alleen op het eigen terrein van de boerderij terechtgekomen. Een half uur later werd de brand in Sondel ontdekt. Hier was het de boerdij zelf die in brand stond. Het betrof een met riet gedekte boerderij met aangebouwde ligboxstal. De boerderij brandde geheel af. Door de bewoner is met omstanders vee uit de ligboxstal gehaald. Of er nog vee is omgekomen is niet bekend. Er is nog niets bekend over de oorzaak van beide branden. Door de technische recherche zal een sporenonderzoek worden ingesteld. Door de politie zal op zonsdag een buurtonderzoek worden uitgevoerd. Klik op onderstaande link om foto’s van deze brand te bekijken.https://www.112fryslan.nl/zomplog/index.php?content=detail&id=426

ScharnegoutumOm halfvier werd een uitslaande brand in een woning aan de Mastenbroek in Scharnegoutum gemeld. Door de politie werden de wegen afgezet ten behoeve van de hulpdiensten en werden de bewoners van nabijgelegen woningen (aantal onbekend) geëvacueerd. De brandweer kwam ter plaats met drie voertuigen om de brand te blussen.  De brand is mogelijk ontstaan door een pas geplaatste houtkachel. WolvegaDe zesde brand ontstond omstreeks 04.00 uur in een woning op de bovenste verdieping van een flat aan de Breuningslaan in Wolvega. De bewoner was niet thuis. De oorzaak van de brand was niet bekend. Bij de komst van de politie was er al veel rookontwikkeling. Door de politie en de brandweer zijn de woningen op de bovenste etage ontruimd. Niemand is gewond geraakt. Evenals bij de andere branden zal de politie een onderzoek instellen.

Tekst: Politie FrieslandOnderstaande foto’s zijn van middel-brand Scharnegoutum© Jan Douwe Gorterwww.brandweerfotografiesneek.nl

112Fryslan

})