UTRECHT – Ruiten krabben? Achter je oren krabben! De wintertips van de Verkeerspolitie.

Handrem niet gebruiken
Zet de auto niet op de handrem, maar in de versnelling, het liefst in de richting van vertrek. Heeft de auto een elektronische parkeerrem, raadpleeg dan de handleiding hoe deze zich niet zelfstandig inschakelt.

Ramen ijsvrij maken
Gebruik voor het ontdooien van de ramen geen water, hierdoor kan de voorruit barsten. Gebruik een ruitenkrabber verkrijgbaar bij tankstations, warenhuizen, automaterialenzaken en bouwmarkten. De auto stilstaan warm laten draaien is niet goed voor de motor en als dit onbeheerd gebeurd dan is de kans op diefstal groot. Ga liever direct rustig rijden nadat je de ruiten hebt schoongekrabd. Zet de blower gelijk vol aan op de warmste stand en alleen op de voorruit gericht. Doe de andere ventilatieroosters even dicht tot de voorruit goed zicht biedt.

Ruitenwissers
Zet de ruitenwisser niet aan als deze vastgevroren zijn en doe ook niet de elektrische ramen naar beneden. De aandrijfmotor kan daarbij verbranden en voor een hoop ellende en kosten zorgen. Plaats een stuk karton of aluminiumfolie tussen de ruitenwisser en de ruit om vastvriezen te voorkomen. Een kurk onder de ruitenwisser is ook een afdoend middel.
Gebruik speciale ruitenwisservloeistof die bestand is tegen lage temperaturen en zorg voor een reservevulling. Deze middelen tasten de eventuele ruitrubbers niet aan.

Rijstijl aanpassen
Pas de rijstijl aan aan de omstandigheden en: ‘als je je ruiten moet krabben, moet je ook achter je oren krabben, want het kan wel eens glad zijn!’ Ook al heb je winterbanden, vierwielaandrijving, abs, traction control en noem maar op. Op een gegeven moment zijn alle grenzen bereikt en is de kans groot dat je de controle over het voertuig gaat verliezen en daar heb je veel ruimte voor nodig die er op dat moment nooit is!

Winterbanden
Overweeg de aanschaf van winterbanden. Als de temperatuur onder de 7 graden is presteren winterband bij sneeuw en ijzel beter dan zomerbanden. Bij nat weer bieden de banden meer grip en dus meer veiligheid. Het kan net het verschil zijn tussen rijden en glijden. De remweg wordt met ongeveer 15% verminderd. Let wel: ‘winterbanden zijn geen wonderbanden.’

Verlichting en kentekenplaat controleren
Loop nog eens extra rond de auto om de verlichting te controleren en eventueel de glazen voor en achter schoon te vegen. De auto wordt erg vuil van de pekel die omhoog wordt opgegooid, wassen doen we dus even niet maar zichtbaarheid van de verlichting is natuurlijk van levensbelang. Maak in dezelfde beweging ook even de kentekenplaat schoon. Scheelt per plaat een fikse bekeuring.

Deken en veiligheidsvest
Neem in de auto een deken of een plaid mee voor het geval je onderweg pech mocht krijgen. Kijk ook of je een gevarendriehoek in de auto hebt en zorg voor iedere zitplaats voor een veiligheidsvest. In Nederland niet verplicht maar kan veel uitkomst bieden.

Spijkerbanden en sneeuwkettingen niet toegestaan
Het gebruik van spijkerbanden of sneeuwkettingen is in Nederland niet toegestaan.

Dieselmotoren
Bij de moderne dieselmotoren verstopt de dieselfilter door stollende paraffine minder dan bij de oude dieselmotoren. Gebeurt dit toch ga dan naar de garage voor een speciale toevoeging. Bij oude dieselmotoren kan je met de toevoeging van ongeveer 5% benzine dit voorkomen.

Auto niet wassen
Was de auto in deze periode liever niet om te voorkomen dat de deurrubbers vastvriezen. Om te voorkomen dat de deurrubbers onder andere omstandigheden vastvriezen, kunnen deze worden ingesmeerd met een speciale stick of worden behandeld met talkpoeder. Gebruik desnoods een föhn of een dichtgebonden plastic zak met warm water langs de portierranden als de deuren toch zijn vastgevroren.

Voorkom korte ritten
Voorkom korte ritten. Er ontstaat overal ( dus ook in de motor) condens dat bij vorst weer bevriest. Dit kan leiden tot dichtgevroren carterventilatiesystemen wat weer zorgt voor ernstige olielekkage. Korte ritten hebben ook een slechte invloed op de kwaliteit van de motorolie. Soms leidt dat zelfs tot defecte oliepompen door te dikke motorolie.

Accu
De kracht van de accu neemt af naar gelang de temperatuur daalt. Als de accu ’s avonds wordt binnenzet, dan moet deze wel weer goed worden vastgezet in de auto. Als de accupolen in aanraking komen met het chassis kan er door de vonkvorming brand ontstaan.
Bijvoorbeeld bij een aanrijding of in geval de auto over de kop slaat.

Garages en dealers
Maak gebruik van de garages en dealers die een winterbeurt aanbieden al dan niet tegen gering betaling. Vaak krijg zit daar dan voor het komende jaar starthulp aan huis aan vast.

112Fryslan